Vitamina C

Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, este o vitamina solubila in apa, care se gaseste in multe tipuri de fructe si legume. Vitamina C actioneaza ca un antioxidant, neutralizand radicalii liberi si a reducand riscul de inflamatie si multe alte afectiuni.

Organismul nostru utilizeaza vitamina C pentru a sintetiza compusi importanti precum colagenul, un tip de proteina structurala, care formeaza tesutul conjunctiv si ajuta la remedierea ranilor si leziunilor. Vitamina C este, de asemenea, necesara pentru producerea altor compusi, cum ar fi L-carnitina sau neurotransmitatorii.


Beneficii - Vitamina C

De-a lungul timpului, vitamina C si-a dovedit eficienta in mentinerea sanatatii organismului. Iata cateva dintre principalele proprietati medicinale ale acesteia:

  • Este un puternic antioxidant: vitamina C actioneaza ca un antioxidant in organism, ajutand la prevenirea acumularii de radicali liberi, protejandu-ne impotriva a numeroase afectiuni, de diferite tipuri. Acest lucru are beneficii importante atunci cand vine vorba de prevenirea multor afectiuni, unele studii sugerand ca un aport mai mare de fructe si legume bogate in vitamina C poate fi asociat cu un risc mai mic de multe tulburari cronice, inclusiv cancer, afectiuni cardiace sau autoimune.
  • Previne anemia: anemia este o afectiune care se caracterizeaza printr-un numar deficitar de globule rosii sanatoase din sange, care se caracterizeaza prin simptome precum oboseala, slabiciune sau durere in piept. Chiar daca exista mai multi factori potentiali care pot provoca anemia, unul dintre cei mai frecventi este o deficienta a micronutrientilor cheie, precum vitamina B12 sau fierul. Vitamina C imbunatateste absorbtia fierului, contribuind astfel la prevenirea anemiei caracterizate de deficitul de fier.
  • Intareste sistemul imunitar: unul dintre cele mai apreciate beneficii ale vitaminei C pentru sanatatea noastra este faptul ca sprijina cu brio sistemul imunitar, intarindu-l. Vitamina C poate ajuta la reducerea simptomelor si la scurtarea duratei infectiilor tractului respirator, de tipul racelii comune. Mai mult decat atat, vitamina C ajuta, de asemenea, la scaderea incidentei altor afectiuni precum pneumonia, malaria si diareea. Vitamina C este unul dintre ingredientele de baza ale suplimentului alimentar Viusid, special conceput pentru a veni in sprijinul sistemului imunitar, protejand organismul de afectiuni inflamatorii si virale.
  • Imbunatateste functiile creierului: vitamina C sustine sanatatea creierului si promoveaza o imbatranire sanatoasa. S-a descoperit ca persoanele care au dementa prezinta niveluri scazute de vitamina C. In plus, un studiu realizat de Universitatea de Stat din Utah a constatat ca un aport ridicat de antioxidanti din alimente sau suplimente cu vitamina C ar putea incetini aparitia afectiunilot cognitive la adultii in varsta (Antioxidant intake and cognitive function of elderly men and women: the Cache County Study). Un alt studiu din Archives of Neurology a demonstrat ca administrarea suplimentelor cu vitamina C, in combinatie cu vitamina E, a fost asociata cu un risc mai scazut de a dezvolta Alzheimer (Reduced risk of Alzheimer disease in users of antioxidant vitamin supplements: the Cache County Study).
  • Promoveaza sanatatea pielii: vitamina C este un igredient foarte comun care se regaseste intr-o gama larga de produse de skin-care sau cosmetice. Deoarece are un continut bogat in antioxidanti, vitamina C aduce beneficii si pielii. Aceasta este implicata in sinteza colagenului, iar din acest motiv, vitamina C ajuta la intarzierea procesului de imbatrinire si, de asemenea, ajuta la protejarea impotriva daunelor cauzate de expunerea la ultraviolete. Ma mult decat atat, studiul Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications a demonstrat ca vitamina C ajuta la suprimarea productiei de melanina, pentru prevenirea si ameliorarea petelor intunecate sau depigmentate.
  • Cardio-protector: vitamina C ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii prin diminuarea mai multor factori de risc care declanseaza afectiunile cardiace. O analiza din Jurnalul American de Nutritie Clinica a aratat ca suplimentarea cu vitamina C a fost eficienta in scaderea tensiunii arteriale sistolice si diastolice, la adultii cu hipertensiune arteriala.

Vitamina C este un element important, din care organismul nostru are neaparata nevoie pentru a functiona in parametri optimi. Aceasta poate fi administrata atat terapeutic, cat si profilacti, gratie numeroaselor beneficii pe care le aduce, pentru sanatate.