Vitamina B2

Vitamina B2, denumita si riboflavina, este una dintre cele mai importante vitamine, care se comporta ca un antioxidant in organism. Este o vitamina solubila in apa, asemenea tuturor vitaminelor B si poate fi obtinuta printr-o dieta sanatoasa, mentinuta zilnic, pentru a evita deficientele de vitamina B2.

Toate vitaminele B ajuta la digerarea si extragerea energiei din alimentele pe care le consumam zi de zi. Acestea transforma nutrientii (carbohidrati, grasimi si proteine) ​​in energie utilizabila sub forma de ATP. Din acest motiv, vitamina B2 este absolut necesara pentru functionarea fiecarei celule din organismul uman. De aceea, deficitul de vitamina B2 poate contribui la o serie de efecte secundare, precum anemie, oboseala sau metabolism lent.Beneficii - Vitamina B2

Vitamina B2 este extraordinar de importanta, datorita multitudinii de beneficii de care dispune, pentru sanatatea corpului uman. Iata-le pe principalel dintre acestea: 

  • Sprijina sanatatea oculara: s-a descoperit ca deficitul de riboflavina creste riscul aparitiei anumitor afectiuni oculare, precum glaucomul, cataracta sau keratoconul. 
  • Previne si amelioreaza durerile de cap: suplimentarea cu vitamina B2, mai ales daca exita o deficienta cunoscuta de vitamina B2, s-a dovedit a fi un remediu naturist pentru ameliorarea durerilor de cap si pentru reducerea frecventei migrenelor. De asemenea, suplimentarea cu vitamina B2 in timpul migrenei ajuta la reducerea simptomelor, precum si la scurtarea duratei acestora.
  • Previne si amelioreaza simptomele anemiei: aparitia anemiei are mai multe cauze, inclusiv scaderea productiei de globule rosii, incapacitatea de a transporta oxigen in sange sau pierderi mari de sange. Vitamina B2 este necesara pentru sinteza hormonilor steroizi si in producerea de globule rosii. Totodata, contribuie la transportul oxigenului catre celule si ajuta la absorbtia fierului. Atunci cand ne confruntam cu un deficit de riboflavina, devenim automat mai expusi riscului de a dezvolta diferite forme de anemie. Mai mult decat atat, nivelurile deficitare de vitamina B2 sunt corelate cu afectiuni care implica o subutilizare a oxigenului sau dificultati in procesul de producere a globulelor rosii. Aceste conditii pot duce la oboseala, respiratie ingreunata, incapacitatea de a face exercitii fizice si nu numai. Vitamina B12 ajuta si la echilibrarea nivelului de homocisteina.
  • Ajuta la prevenirea afectiunilor neurologice: vitamina B2 exercita o actiune neuroprotectoare si poate oferi protectie impotriva unor tulburari neurologice, precum Parkinson, migrenele sau scleroza multipla. De asemenea, vitamina B2 serveste si ca antioxidant, ajutand la formarea mielinei, imbunatateste functia mitocondriala si metabolismul fierului.
  • Protejeaza parul si pielea: vitamina B2 are un rol esential in mentinerea nivelului de colagen, care este foarte important pentru sanatatea parului si a pielii. Colagenul este necesar pentru a mentine structura tanara a pielii, prevenind liniile fine si ridurile. O deficienta de riboflavina poate sa grabeasca procesul de imbatranire. Mai mult decat atat, riboflavina poate reduce timpul necesar pentru remedierea ranilor si leziunilor, reducand inflamatia de la nivelul pielii si buzele crapate.
  • Proprietati antioxidante si previne cancerul: vitamina B2 aduce numeroase beneficii sistemului imunitar, deoarece actioneaza ca un antioxidant care controleaza prezenta radicalilor liberi daunatori in organism. Riboflavina este necesara pentru producerea unui antioxidant numit glutation, care este unul dintre cei mai potenti neutralizatori ai radicalilor liberi si, de asemenea, detoxifica ficatul. De asemenea, riboflavina apara tractul digestiv, prin mentinerea unei mucoase sanatoase. Un sistem digestiv sanatos permite organismului sa absoarba si sa foloseasca cei mai multi nutrienti din dieta ta. Astfel, o deficienta de riboflavina poate insemna ca mai putini nutrienti sunt folositi in mod corespunzator pentru energia organismului nostru, deci, automat - mai putina energie. Conform studiului Dietary folate, methionine, riboflavin, and vitamin B-6 and risk of sporadic colorectal cancer, vitamina B2, impreuna cu alte vitamine B, este corelata cu prevenirea anumitor tipuri de cancer - inclusiv cancerul colorectal, cancerul esofagian, cancerul de col uterin, cancerul de san si cancerul de prostata. 
  • Mentine ridicate nivelurile de energie: vitamina B2 este considerata o componenta absolut necesara a energiei mitocondriale. Aceasta vitamina este folosita de catre organism pentru a metaboliza alimentele, pentru a obtine energie si pentru a mentine functia corecta a creierului, nervilor, digestive si hormonale.
  • Sustine fertilitatea: este bine cunoscut faptul ca tot complexul de vitamine B sustin fertilitatea masculina si feminina. Totusi, vitaina B2 in special ajuta la minimizarea riscului de malformatii congenitale, contribuind la reducerea simptomelor sarcinii, odata obtinuta. Astfel, gama de produse Fertilovit sunt elegerea ideala, fiind concentrate pe mentinerea fertilitatii, incepand din perioada preconceptionala, pana la obtinerea sarcinii. De asemenea, suplimentele Fertilovit sunt folosite cu succes in numeroase spitale si clinici de fertilitate din Europa.

In concluzie, vitamina B2 este esentiala in mentinerea functiilor corpului sanatoase. Aceasta poate fi administrata atat terapeutic, cat si profilactic.