Vitamina B1
Vitamina B1, cunoscuta si sub numele de tiamina, este o vitamina solubila in apa care se gaseste in mod obisnuit in multe alimente de origine animala si vegetala. Deoarece este o vitamina solubila in apa, vitamina B1 se descompune rapid odata ce este consumata, si este eliminata din organism mai usor decat vitaminele solubile in grasimi, care se pot acumula.
Vitamina B1 este implicata in multe dintre cele mai importante procese metabolice care au loc in organismul nostru. Asemenea majoritatii vitaminelor din sfera B, tiamina ajuta corpul sa foloseasca energia preluata din alimente, fiind vitala pentru functiile celulare. De asemenea, vitamina B1 are un rol important in functionarea sanatoasa a ficatului, fiind necesara si pentru mentinerea sanatatii pielii, parului, ochilor si unhiilor.

Beneficii - Vitamina B1
Asemenea tututor vitaminelor din grupul B, tiamina are si ea o mare importanta in buna functionare a organismului nostru. Iata principalele proprietati terapeutice ale vitaminei B1:
- Favorizeaza sanatatea neurologica: administrarea de tiamina este o modalitate excelenta de a promova sanatatea cognitiva sanatoasa. S-a descoperit ca lipsa tiaminei din organism poate contribui la confuzie, dementa si chiar Alzheimer. Acest lucru este obisnuit in special la persoanele alcoolice, care pierd o multime de vitamine B, din cauza deshidratarii si a dietei necorespunzatoare. De asemenea, persoanele in varsta cu Alzheimer tind sa aiba niveluri mai scazute de vitamina B in sange, fata de persoanele care nu au aceasta afectiune neurodegenerativa.
- Protejeaza sanatatea oculara: tiamina ajuta la prevenirea cataractei, deoarece colaboreaza cu grasimile omega-3 si omega-6, pentru a imbunatati sanatatea ochilor. De asemenea, tiamina poate ajuta, de asemenea, la prevenirea pierderii vederii din cauza umflaturii nervilor oculari.
- Sustine metabolismul si promoveaza niveluri mai ridicate de enrgie: tiamina este utilizata pentru extragerea energiei din alimentele pe care le consumaam, transformand nutrientii in energie utilizabila sub forma de ATP. Alimentele cu tiamina ajuta la transformarea moleculelor gasite in carbohidrati si proteine, astfel incat organismul sa poata utiliza acesti macronutrienti, pentru a indeplini diferite functii. Forma coenzimatica a tiaminei este implicata in doua tipuri principale de reactii metabolice din organism, care sustin metabolismul atat a carbohidratilor, cat si a grasimilor: decarboxilarea si transcetolarea. Mai mult decat atat, vitamina B1 contribuie si la productia de globule rosii din sange, care sunt utilizate pentru mentinerea energiei.
- Sustine sistemul cardiovascular: vitamina B1 functioneaza impreuna cu vitamina B12 si B6, pentru a regla functiile importante ale sistemului cardiovascular, al sistemului endocrin si al sistemului digestiv. Vitamina B1 are un impact pozitiv asupra circulatiei si functiilor inimii, iar recent s-a descoperit ca aportul mai mare imbunatateste functia cardiaca, productia de urina, pierderea in greutate si semnele insuficientei cardiace. Mai mult decat atat, tiamina ajuta si la prevenirea afectiunilor sistemului cardiac precum edemul, inima marita, puls ridicat, inflamatie si pierdere musculara.
- Imbunatateste sanatatea intestinala si digestiva: tiamina ajuta la imbunatatirea apetitului si la intarirea sistemului digestiv. De asemenea, lipsa energiei, anxietatea si depresia pot contribui, la un apetit scazut, la dispozitia proasta si la lipsa motivatiei, iar tiamina ajuta la prevenirea acestor simptome,sprijinind capcitatea organismului de a face fata stresului mental si fizic.
- Previne slabiciunea musculara, durerile si spasmele: un aport scazut de vitamina B este asociat cu sindromul picioarelor nelinistite, cu durerile musculare, slabiciune, amorteala, retentie de lichide, furnicaturi la nivelul membrelor. Vitamina B1 este deosebit de utila pentru prevenirea acestor simptome la persoanele cu afectiuni asemenea diabetului, fiindca ajuta la buna functionare a nervilor si protejeaza invelisul exterior al acestora, numit teaca de mielina. Mai mult decat atat, vitamina B1 ajuta si la imbunatatirea timpului de recuperare dupa efort si la reducerea acidului lactic, care provoaca dureri.
- Amelioreaza infertilitatea: deficienta de vitamina B1 ar putea fi un factor de infertilitate si avort spontan, contribuind la ovocite de calitate scazuta. In cazul barbatilor, tiamina este responsabila pentru stimularea productiei de hormoni sexuali, prin urmare, deficienta acesteia duce la infertilitate si la functionarea deficienta a testiculelor. Gama de produse Fertilovit este special conceputa pentru persoanele care se confrunta cu infertilitatea, fiind elaborate de Gonadosan, companie Elvetian-Austriaca ce a reusit sa dezvolte un concept de nutritie esential cresterii si mentinerii fertilitatii.
In concluzie, vitamina B1 este esentiala pentru sanatatea organismului nostru, fiind atat de importanta in nenumarate functii ale acestuia. Tiamina poate fi administrata atat terapeutic, cat si profilactic.