Taurina
Taurina, sau acidul 2-aminoetansulfonic, este un tip de aminoacid, care se gaseste in organism si este considerat cel mai abundent aminoacid din inima, retina, muschii scheletici, creier si celulele imune.
Cuvantul taurina provine din cuvantul latin taurus, care se traduce prin taur, fiindca a fost izolata pentru prima oara din testiculul unui taur, in 1827, de catre cercetatorii germani, Friedrich Tiedemann si Leopold Gmelin. Totusi, contrar credintei populare, nu exista, defapt, nicio asociere intre taurina si lichidul seminal al taurului. Taurina se regaseste intr-o multitudine de surse naturale, atat in organism, cat si in numeroase alimente.
Asemenea altor aminoacizi, precum prolina si glutamina, taurina este un aminoacid esential conditionat, insemnand ca organismul uman este de regula capabil sa-l produca singur, cu exceptia perioadelor in stresante sau in care ne confruntam cu diferite afectiuni.
Beneficii - Taurina
Iata principalele beneficii ale taurinei:
- Sprijina sanatatea sistemului cardiovascular: taurina poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta afectiuni ale inimii, datorita capacitatii sale de a scadea atat tensiunea arteriala, cat si inflamatia. Potrivit unui studiu efectuat in Japonia, administrarea a 3 gr pe zi de taurina, timp de sapte saptamani, s-a concretizat prin reduceri semnificative ale greutatii corporale si ale nivelurilor de trigliceride, ambele fiind factori de risc pentru afectiunile sistemului cardiovascular. Mai mult decat atat, indicele aterogen a fost scazut, o masura care este utilizata pentru a prezice riscul de ateroscleroza si afectiuni cardiace (Beneficial effects of taurine on serum lipids in overweight or obese non-diabetic subjects).
- Ajuta la reducerea simptomelor Parkinson: s-a demonstrat ca taurina poate ajuta la regenerarea celulelor din creier, fapt ce ar putea fi benefic in cazul afectiunilor neurodegenerative, precum Parkinson. Conform studiului Reduced plasma taurine level in Parkinson's disease: association with motor severity and levodopa treatment, taurina ar putea ajuta la reducerea severitatii simptomelor afectiunii Parkinon, prin modificarea activitatii unei enzime specifice, implicate in functia mitocondriala.
- Poate imbunatati performanta atletica: foarte multi sportivi apeleaza la suplimentele cu taurina penteu a-si spori rezistenta si performanta fizica. Tot un studiu efectuat in Japonia a demonstrat ca suplimentarea cu taurina ajuta la imbunatatirea fortei si a rezistentei, datorita capacitatii antioxidante, protejand organismul impotriva daunelor de la nivelul ADN-ului, induse de efort (Role of taurine supplementation to prevent exercise-induced oxidative stress in healthy young men).
- Adjuvant in afectiunea parodontala: deoarece actioneaza ca un antioxidant, taurina poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la prevenirea stresului oxidativ din organism. De asemenea, un studiu efectuat la Universitatea Annamalai din India, a constatat ca administrarea de taurina persoanelor cu parodontita cronica a redus semnificativ stresul oxidativ din gingii, fapt ce ar putea grabi vindecarea si promova imbunatatirea sanatatii orale in general (Evaluation of the efficacy of taurine as an antioxidant in the management of patients with chronic periodontitis).
- Reduce sindromul metabolic: sindromul metabolic reprezinta un grup de afectiuni, care sporesc riscul aparitiei afectiunilor cardiace, accident cerebral sau diabet. Aceste afectiuni includ excesul de grasime de pe abdomen, hipertensiune arteriala, niveluri crescute de colesterol sau trigliceride, glicemie crescuta. S-a descoperit ca taurina are o actiune benefica asupra sindromului metabolic, incluzand reducerea trigliceridelor, prevenind astfel obezitatea, imbunatatirea rezistentei la hormonul pancreasului, pentru a regla metabolismul glucozei, reducerea colesterol pentru a preveni hipercolesterolemia provocata de dieta, reducand tensiunea arteriala.
- Imbunatateste infertilitatea: taurina are un efect pozitiv asupra sanatatii lichidului seminat si asupra fertilitatii masculine. Taurina are capacitatea de a spori calitatea lichidului seminal, mareste numarul spermatozoizilor si stimuleaza motilitatea acestora, ajutandu-i sa supravietuiasca in timp ce parcurg canalul vaginal. Taurina este un ingredient important din gama de produse Fertilovit, special conceputa pentru a servi ca sprijin in ameliorarea infertilitatii atat feminine, cat si masculine. Suplimentele Ferilovit pot fi administrat incepand din perioada preconceptionala, pana la obtinerea sarcinii.
- Adjuvant in ameliorarea epilepsiei: cercetatorii au descoperit ca taurina are un rol foarte important in urmatoarele regiuni ale creierului: cerebelul, hipocampul si hipotalamusul. In creierul persoanelor cu epilepsie au fost detectate niveluri deficitare ale taurinei, iar prezenta acesteia este cruciala in buna functionare a creierului, fiind capabila si sa amelioreze simptomele epilepsiei. De asemenea, taurina se comporta ca un neurochimic antiepileptic.
In concluzie, organismul uman are cu siguranta nevoie de un nivel optim de taurina, gratie multitudinii de proprietati terapeurice pe care le are si datorita activitatii sale in nenumarate functii ale organismului.