Momordica

Momordica Charantia (denumita si tartacuta amara, castravete amar, pepene amar) este o planta comestibila care apartine familiei Cucurbitaceae. Aceasta provine din Asia si Africa, dar se poate intalni si in Australia sau insulele Pacificului. Momordica si-a castigat popularitatea datorita cantitatii remarcabile de micro si macronutrienti pe care o detine, dar si pentru proprietatile terapeutice pe care le prezinta.

La momentul actual, Momordica  este destul de putin cunoscuta in Romania si poate fi descrisa ca o vita de vie tropicala, care rodeste fructe foarte amare. Planta are un miros foarte intepator, iar fructele si frunzele acesteia sunt partile care prezinta cel mai mare interes.

Momordica este cultivata in toata lumea datorita fructelor sale comestibile - fiind considerate un element de baza in multe tipuri de preparate asiatice.



Proprietati nutritionale - Momordica

Ingredientul activ cu cel mai mare potential terapeutic din Momordica este charantina, un compus responsabil de efectele antidiabetice si hipoglicemiante ale extractelor acestei plante.

Atunci cand fructul este copt, in interiorul semintelor se regaseste o concentratie semnificativa de licopen, un antioxidant puternic.

In interiorul plantei Momordica Charantia se regasesc urmatoarele ingrediente active:
  • Proteine vegetale
  • Saponine
  • Flavonoide (in special quercitina care reduce stresul oxidativ si are actiune anti-aging)
  • Vitaminele A,B, C
  • Fibre esentiale
  • Saruri minerale (zinc, calciu, potasiu, fier)
  • Acid folic

Beneficii - Momordica

  • Prezinta potential antitumoral: Asian Pacific Journal of Cancer Prevention a publicat un studiu in care s-a evidentiat potentialul anticancerigen al extractului de Momordica. S-au realizat studii care au demonstrat ca aceasta planta a fost eficienta in inhibarea celulelor canceroase ale colonului, stomacului, plamanilor si nazofaringelui.
  • Scade colesterolul: nivelul ridicat de colesterol pot determina acumularea de grasime in artere, fapt ce afecteaza activitatea cordului, deoarece pomparea sangelui devine mai dificila. S-au realizat studii care au demonstrat ca extractul de Momordica are capacitatea de a reduce colesterolul LDL si trigliceridele.
  • Stimuleaza arderea grasimilor: datorita faptului ca are un continut scazut de calorii si este bogat in fibre, castravetele amar favorizeaza pierderea in greutate. Fibrele trec prin tractul digestiv foarte lent, astfel senzatia de satietate persista mai mult, reducand foamea si pofta de mancare. Un studiu a constatat ca administrarea unei capsule care contine 4,8 grame de extract de pepene amar in fiecare zi a dus la scaderi semnificative ale grasimii din zona abdomenului. Participantii la studiu au pierdut in medie 1,3 cm din circumferinta taliei dupa sapte saptamani.
  • Reduce nivelul zaharului din sange: datorita proprietatilor sale medicinale puternice, castravetele amar a fost folosit de foarte mult timp de populatiile indigene pentru a ajuta la ameliorarea afectiunilor legate de diabet. Momordica este o adevarata insulina vegetala, avand in compozitie un polipeptid foarte asemanator cu insulina produsa de organismul uman. Aceasta planta ajuta in acest fel la o mai buna functionare a pancreasului, la cresterea concentratiei de insulina din sange si la scaderea concentratiei de glucoza. Castravetele amar contine lectina, compus care reduce glicemia prin actiunea sa la nivelul tesutului periferic si prin reducerea apetitului. In mod asemanator cu actiunea insulinei asupra creierului, lectina este considerata un factor extrem de important in contextul efectului hipoglicemic, care apare in urma ingestiei castravetelui amar. Lectina face parte din clasa proteinelor sau glicoproteinelor, avand proprietati aglutinante fata de alte celule si poate lega reversibil hidratii de carbon sau glucidele, fara a le modifica structura. In ultimii ani, numeroase studii au demonstrat rolul extractului de Momordica in acest sens. Un studiu care a durat 3 luni a fost efectuat pe 24 de adulti cu diabet. Acestora le-au fost administrate 2000mg de extract Momordica pe zi si s-au inregistrat scaderi in ceea ce priveste glicemia si hemoglobina A1c. In plus, suplimentul a scazut semnificativ nivelurile de fructozamina, un alt marker al controlului pe termen lung al zaharului din sange. De asemenea, cercetatorii afirma ca aceasta planta stimuleaza sectretia de insulina - hormonul responsabil de reglarea nivelului de zahar din sange.

Momordica (castravetele amar) poate fi administrata atat terapeutic, cat si proflactic, datorita gamei largi de proprietati terapeutice care o recomanda.

Daca doriti sa va bucurati de intreg sprectrul de proprietati benefice oferite de extractul din Momordica (castravete amar), atunci produsele Bionatura Plant sunt alegerea ideala!