Lemn Dulce
Lemnul dulce este numele comun al plantei Glycyrrhiza glabra, o planta perena, cu flori din familia Fabaceae. Lemnul dulce este originar din Orientul Mijlociu si din unele parti ale Asiei si Indiei, avand o lunga istorie in medicina occidentala si orientala. De asemenea, lemnul dulce si-a castigat popularitatea si datorita aromei sale deosebite, fiind adesea utilizat pentru productia de bomboane si jeleuri.
In medicina chineza, lemnul dulce a fost folosit ca un soi de ghid, fiind integrat in tandem cu alte ierburi si remedii, pentru a le spori efectele si, in esenta, pentru a le ghida catre zonele afcetate de diferite afectiuni. Se crede ca lemnul dulce a fost una dintre cele mai utilizate plante medicinale in medicina chineza.
- Stimuleaza imunitatea: deoarece are un continut bogat in triterpenoizi, lemnul dulce dispune de proprietati antivirale, astfel, fiind jucand un rol important in functia sistemului imunitar. De asemenea, Un studiu publicat in Food Chemistry a descris lemnul dulce ca avand proprietati antioxidante, care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, avand si o activitate imunostimulatoare (Free radical-scavenging, antioxidant and immunostimulating effects of a licorice infusion (Glycyrrhiza glabra L.). Lemnul dulce este un igredient important din produsul Viusid, conceput special pentru a stimula sistemul imunitar, avand o formula bogata in antioxidanti, aminoaici, glucozamina si alte extracte din plante, oferind un suport esential organismului nostru, contirbuind de asemenea la protejarea lui impotriva imflamatiilor cronice sau infectiilor.
- Amelioreaza tusea si durerile de gat: avand proprietati calmante, demulcente si antiinflamatorii, pot stimula o ameliorare rapida a durerilor de gat. De asemenea, lemnul dulce calmeaza tusea, fiind un expectorant eficient si ajutand la eliminarea mucoaselor, pe care incercam sa le eliminam prin tuse.
- Amelioreaza simptomele oboselii cronice: societatea noastra este din ce in ce mai afectata de tulburari legate de stresul fizic si psihic. In jurnalul medical Molecular and Cellular Endocrinology, s-a publicat un studiu care a demonstrat ca lemnul dulce ajuta organismul sa regleze mai eficient nivelul de cortizol (hormonul stresului) dand astfel suprarenalelor o pauza. Mai mult decat atat, este una dintre principalele plante adaptogene care ajuta la imbunatatirea raspunsului la stres. (Liquorice and glycyrrhetinic acid increase DHEA and deoxycorticosterone levels in vivo and in vitro by inhibiting adrenal SULT2A1 activity)
- Stimuleaza sanatatea ficatului: proprietatile antiinflamatorii ale lemnului dulce protejeaza ficatul de leziunile induse de alcool.
- Protejeaza sistemul digestiv: lemnul dulce s-a dovedit eficient in ameliorarea arsurilor gastrice, refluxului acid sau gastroesofagian. Deoarece lemnul dulce sporeste productia de mucus, acest lucru protejeaza mucoasa stomacului de excesul de acid. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea ulcerului si gretei.