L-Glicina

L-Glicina este un aminoacid produs de organism, fiind esentiala pentru productia de colagen - o proteina foarte importanta deoarece confera structura oaselor, pielii, muschilor si tesuturilor conjunctive. Mai mult decat atat, glicina joaca un rol important in detoxifierea organismului, eliminarea toxinelor si in transmiterea semnalelor nervoase.

L-Glicina ajuta si la descompunerea si la transportul nutrientilor precum  glicogenul sau grasimea, pentru a fi folosite de celule pentru energie. Astfel, aceasta sprijina sistemul muscular, imunitar, digestiv si nervos.

In organismul nostru, L-Glicina se regaseste in cele mai mari concentratii in piele, in tesuturile conjunctive ale articulatiilor si in tesutul muscular. De asemenea, L-Glicina se gaseste si in unele tipuri de carne, produse lactate sau alte alimente bogate in proteine. 



Beneficii - L-Glicina

Separat de faptul ca L-Glicina este o componenta importanta a proteinelor, aceasta are o gama larga de beneficii impresionante pentru sanatatea organismului nostru:

  • Imbunatateste dispozitia si memoria: L-Glicina imbunatateste performanta cognitiva si performantele sistemului nervos central, datorita faptului ca joaca un rol important in sinteza metabolica a anumitor nutrienti, pe cre creierul ii foloseste pentru productia de enrgie. De asemenea, L-Glicina poate reduce hiperactivitatea de la nivelul creierului si poate preveni sau ameliora afectiuni mentale (schizofrenie, tulburare bipolara, depresie, epilepsie, dizabilitati de invatare). De asemenea, scade simptomele episoadelor psihotice, riscul de accident vascular cerebral si convulsiile, atunci cand este utilizata intr-un plan de terapie holistica pentru afectiuni mentale/cognitive.
  • Ajuta la ameliorarea insomniilor si promoveaza un somn odihnitor: deoarece are roluri importante in buna functionare a sistemului nervos central si a celui digestiv, L-Glicina poate contribui la cresterea nivelului de energie si la echilibrarea zaharului din sange, prevenind astfel oboseala. L-Glicina ajuta si la stimularea productiei de serotonina, hormonul fericirii, fapt ce scade simptomele anxietatii si insomiei.
  • Imbunatateste digestia: aminoacizii, inclusiv L-Glicina si prolina, ajuta la reconstructia tesutului care captuseste tractul digestiv, mentinand particulele alimentelor si bacteriile in interiorul intestinului. De asemenea, L-Glicina contribuie la formarea a doi idntre cei mai importanti compusi care alcatuiesc mucoasa intestinala: gelatina si colagenul
  • Protejeaza articulatiile si cartilajele: L-Glicina joaca este un pion de baza in formarea colagenului, promovand cresterea si buna functionare a articulatiilor, tendoanelor si ligamentelor. Aproximativ o treime din colagen este compusa din L-Glicina, iar colagenul este crucial pentru formarea tesutului conjunctiv, care mentine articulatiile flexibile si capabile sa reziste la socuri. 
  • Promoveaza cresterea musculara: L-Glicina ajuta la inhibarea deteriorarii tesutului proteic, care formeaza muschii, stimuland astfel recuperarea musculara. Mai mult decat ata, L-Glicina este utilizata in timpul biosintezei  creatinei, compus care ofera muschilor o sursa directa de combustibil, pentru a putea remedia daunele si pentru a creste din nou, mai puternici. De asemenea, ajuta la furnizarea de energie catre celule, deoarece detine un rol in conversia nutrientilor din dieta noastra, ajutand la hranirea tesuturilor musculare si la sporirea rezistentei, fortei si performantei.
  • Este necesara in productia de glutation: L-Glicina este unul dintre cei trei aminoacizi pe care organismul nostru ii utilizeaza pentru a produce glutation, un antioxidant puternic, care contribuie la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative, cauzate de radicalii liberi - factori care stau la baza mai multor afectiuni. 
  • Sporeste rapsunsul imun: deoarece are efect antioxidant, L-Glicina potenteaza sistemul imunitar. L-Glicina este un ingredient de baza din suplimentul alimentar Viusid, conceput pentru a servi ca suport pentru sistemul imunitar.

L-Glicina este un elemnt important pentru buna functionare a organismului nostru, fiind un aminoacid care se gaseste atat in corp, cat si in carne, oua, produse lactate, anumite legume. Aceasta poate fi administrata atat terapeutic, cat si profilactic.