Iod

Iodul este un mineral esential, care patrunde in organism prin alimentatie (alimente bogate in iod - fructe de mare, peste, fasole, oua si alete) si se gaseste in mod natural in solurile bogate in minerale si, de asemenea, in apa oceanica. 

Iodul este absorbit in stomac si intra in sange, circuland in glanda tiroida, unde foloseste cantitati adecvate pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Iodul neutilizat pe care il preluam din alimentatia bogata in iod este apoi excretat prin urina. Iodul este considerat unul dintre nutrientii vitali ai organismului, responsabil fiind pentru reglarea tiroidei, sustinerea unui metabolism sanatos, ajutand la crestere, dezvoltare si la prevenirea anumitor afectiuni cronice. 



Beneficii - Iod

Iodul detine nenumarate beneficii pentru sanatatea organismului, printre care urmatoarele: 

  • Ajuta la prevenirea cancerului: iodul imbunatateste functia imunitara si ajuta la inducerea apoptozei - inhibarea celulelor tumorale, canceroase. Este important de stiut ca, cu toate ca poate ajuta la anihilarea celulelor canceroase, nu afecteaza celulele sanatoase in acest proces. Conform studiului The thyroid, iodine and breast cancer, algele marine bogate in iod au capacitatea de a inhiba dezvoltarea anumitor tipuri de tumori mamare. Acest lucru este sustinut de rata relativ scazuta a cancerului de san in anumite parti ale lumii, precum Japonia, unde femeile au o dieta bogata in alge marine.
  • Imbunatateste sanatatea tiroidei: tiroida are nevoie de un nivel suficient de ridicat de iod, pentru a putea produce hormoni cheie, inclusiv tiroxina. Hormonii tiroidieni sunt deosebit de importanti, deoarece regleaza multe reactii biochimice importante, zi de zi. Unele dintre cele mai importante procese sunt sinteza aminoacizilor din proteine, activitatea enzimelor din tractul digetsiv si dezvoltarea optima a sistemului nervos atat central, cat si scheletic. Atunci cand ne confruntam cu tulburarile tiroidiene, precum hipertiroidismul, avem niveluri deficitare de iod, iar simptomele pot varia de la un metabolism lent, la complicatii ale inimii, modificari ale apetitului si ale temperaturii corpului, modificari legate de transpiratie si sete, fluctuatii in greutate si modificari ale starii de spirit. De asemenea, un aport suficient de iod este foarte important in preventia gusii sau a tiroidei marite.
  • Sprijina buna dezvoltare a copiilor: iodul are o mare importanta in stadiile incipiente de devoltare, deoarece tesutul creierului unui fat si receptorii tiroidieni sunt absolut dependenti de formarea normala a acestui mineral. Cercetarile au descoperit ca deficienta de iod in timpul sarcinii poate perturba cresterea sanatoasa si dezvoltarea creierului fatului. Bebelusii care prezinta deficienta de iod sunt mai susceptibili la mortalitate si prezinta un risc ridicat de afectiuni neurodegenerative, precum cretinismul - rata scazuta de crestere, dizabilitati de invatare sau dificultati in functiile motorii(conform studiului Importance of iodine in pregnancy). Iodul este un ingredient important utilizat in gama de produse Fertilovit, special conceputa pentru a servi ca suport in fertilitatea feminina si masculina, fiind crate pe baza unui concept de nutritie esential cresterii si mentinerii fertilitatii, incepand din perioada preconceptionala, pana la obtinerea sarcinii, fiind utilizat cu succes in numeroase spitale si clinici de fertilitate din Europa.
  • Sustine functia creierului: iodul joaca un rol esential in dezvoltarea sanatoasa a creierului si in functia cognitiva, astfel, o deficienta este una dintre cele mai frecvente cauze prevenibile ale tulburarilor mintale din lume, cum ar fi deficienta neurodegenerativa. Unele dintre modalitatile prin care iodul sustine sanatatea cognitiva sunt facilitarea dezvoltarii creierului in anumite ferestre de timp, care influenteaza neurogeneza, diferentierea celulelor neuronale si gliale, mielinizarea, migratia neuronala si sinaptogeneza.
  • Favorizeaza sanatatea pielii si apara impotriva infectiilor: unul dintre cele mai comune semne ale deficientei de iod este o piele uscata, iritata si aspra, care devine inflamata si descuamata. Iodul ajuta si la reglarea treanspiratiei, o deficienta manifestandu-se prin modificari in ceea ce priveste transpiratia. De asemenea, iodul ajuta si la ameliorarea infectiilor minore, precum cele ce se formeaza din cauza zgarieturilor si leziunilor, datorita proprietatilor antibacteriene de care dispune (atunci cand est aplicat local).
  • Ajuta la echilibrarea transpiratiei: transpiratia este o metodaprin care organismul se detoxifiaza, pentru a elimina toxinele si chiar excesul de calorii. Deficienta de iod poate perturba modul natural in toxinele sunt eliminate din organism prin pori. Similar cu capacitatea de a produce suficienta transpiratie, lipsa de iod poate provoca uscaciunea gurii din cauza productiei deficitare de saliva. Acest lucru poate ingreuna digestia.

In cocnluzie, iodul este un element foarte important in buna functionare a organismului, gratie proprietatilor terapeutice de care dispune. Poate fi administrat atat terapeutic, cat si profilactic.