Glucozamina

Glucozamina, denumita si citosamina, este un aminozahar si un precursor in sinteza biochimica a proteinelor si lipidelor glicozilate. De asemenea, glucozamina face parte din familia chitinei, polizaharidelor si chitosanului, fiind unda dintre cele mai abundente polizaharide.

Organismul nostru are nevoie de glucozamina pentru sinteza anumitor proteine ​​si grasimi, care sunt importante pentru formarea anumitor tesuturi, precum cartilajul, jucand un rol important in constructia articulatiilor, tendoanelor si ligamentelor.

Mai mult decat atat, glucozamina contribuie la formarea fluidelor care imbraca articulatiile, astfel asigurand lubrifierea acestora.


Beneficii - Glucozamina

Glucozamina detine numeroase beneficii pentru sanatate. Iata cateva dintre acestea:

  • Imbunatateste santatea oaselor si a articulatiilor: glucozamina este o aminozaharida care ajuta la crearea cartilajului din compusi numiti agrecan si proteoglicani. Deoarece deteriorarea articulatiilor si pierderea cartilajului sunt declansatoare comune ale osteoartritei, este evident de ce studiile sugereaza ca proprietatile de formare a cartilajului sunt modalitati importante de a atenua in mod natural simptomele acestor tipuri de afectiuni. In studiul Supplement and Herb Guide for Arthritis Symptoms - considerat cel mai cuprinzator studiu efectuat pe glucozamina glucozamina, a constatat ca suplimentarea cu aceasta, impreuna cu sulfatul de condroitina, a avut rezultate semnificative dupa o utilizare de 8 saptamani. Participantii la studiu au experimentat imbunatatiri considerabile in ceea ce priveste durerile de genunchi moderate, pana la cele severe, deoarece sanatatea articulatiilor s-a imbunatatit.
  • Imbunatateste digestia si amelioreaza tulburarile inflamatorii intestinale: glucozamina este un element vital pentru intestin, deoarece joaca un rol important in mentinerea sanatatii microbiomului nostru. Un studiu din Australia a aratat ca suplimentarea cu sulfat de glucozamina poate modifica compozitia bacteriilor benefice din intestin, ceea ce ar putea avea efecte benefice asupra sanatatii si imunitatii (Green-lipped mussel extract (Perna canaliculus) and glucosamine sulphate in patients with knee osteoarthritis: therapeutic efficacy and effects on gastrointestinal microbiota profiles). De asemenea, in anii 2000, la University College School of Medicine, s-a demonstrat ca glucozamina este un supliment eficient si netoxic, care poate fi utilizat pentru ameliorarea afectiunilor inflamatorii cronice intestinale, precum tulburarea Cohn sau culita ulceroasa.
  • Amelioreaza durerile osoase: persoanele care intampina dureri osoase, care au densitate osoasa scazuta si care au antecedente de fracturi osoase se pot de suplimentele cu glucozamina, care ajuta la imbunatatirea sanatatii sistemului osos si ameliorarea simptomelor specifice artritei. Mai mult decat atat, glucozamina ajuta la conservarea cartilajului articular care imbraca oasele, sporind astfel performanta fizica si imbunatatind activitatile de zi cu zi, mai ales in cazul persoanelor cu tulburari osoase.
  • Imunostimulator: glucozamina prezinta un potential antiviral si stimuleaza sistemul imunitar, deoarece stimuleaza activitatea globulelor albe, care protejeaza organismul de infectii. Suplimentul alimentar Viusid este o alegere ideala daca doriti sa sprijiniti sistemul imunitar, fiind bogat in antioxidanti, glucozamina si aminoacizi esentiali pentru sanatatea organismului, prevenind infectiile si inflamatiile.


Glucozamina este un compus care se gaseste in mod natural in cartilajul articulatiilor. Aceasta prezinta numeroase prorpietati terapeutice, imbunatatind sanatatea articulatiilor, digestia, atenueaza durerile osoase si intareste sistemul imunitar.