Fastingul intermitent si alcoolul

Fastingul intermitent (sau postul intermitent) este una dintre cele mai populare practici la momentul actual, datorita multitudinii de beneficii pe care are asupra organismului nostru.

Aceasta practica alimentara se caracterizeaza prin cicluri alternative, in care tinem post negru si in care mancam. Fastingul intermitent este adoptat de din ce in ce mai multi oameni, deoarece, spre deosebire de dietele obisnuite, care ne interzic o serie de alimente, fastingul intermitent ne permite sa mancam tot ce ne dorim, insa in cadrul unei fereste de 8 ore (spre exemplu, nu este o regula), iar pe parcursul celorlalte ore, nu mancam deloc (putem bea apa, cafea si ceai, neindulcite).

Totusi, multi dintre noi ne intrebam daca in fereastra in care nu mancam deloc, putem consuma bauturi alcoolice. Iata in randurile de mai jos, ce se poate intampla daca bem alcool in timpul fastingului intermitent:

  • Alcoolul impiedica arderea grasimilor: dupa cum bine stim, in timpul fastingului intermitent, organismul nostru arde grasimile in exces. Cu toate acestea, daca bem alcool, acest proces se blocheaza. De asemenea, alcool ne poate stimula apetitul, ceea ce poate duce la cresterea in greutate. Aceasta situatie a pus intrebari si in cazul cercetatorilor, care au realizat un studii clinice cu privire la acest aspect. In cadrul unuia dintre studii, au participat 19 persoane
  • Inhiba autofagia la nivelul ficatului: autofagia este un proces de curatare la nivel celular, in timpul caruia proteinele uzate sunt reciclate, iar celulele sunt reintinerite. Atunci cand bem alcool, autofagia care se produce la nivelul ficatului este intarziata, deoarece apare un grad de inflamare.
  • Favorizeaza cresterea in greutate: multi dintre noi apelam la fastingul intermitent pentru a pierde kilogramele nedorite. Alcoolul, deoarece contine multe calorii, nu este cel mai bun aliat in acest proces. Astfel, nu este recomandabil sa consumam alcool in timpul fastingului intermitent, mai ales daca ne dorim sa pierdem in greutate. Desigur, ramane la latitudinea fiecaruia cum isi construieste dieta, nimic nu este batut in cuie, insa, daca dorim sa slabim, indicat ar fi sa reducem cat de mult putem cantitatea de alcool pe care o consumam. Desigur, cercetatorii nu au pierdut din vedere nici acest aspect, drept urmare, au efectuat mai multe studii in legatura cu acest subiect. Multe dintre acestea au aratat ca, intr-adevar, alcoolul promoveaza acumularea kilogramelor, nu pierderea lor, ba chiar este legat de aparitia obezitatii, in cazul persoanelor care il consuma zilnic. 
  • Intrerupe fastingul intermitent: unul dintre rolurile fastingului intermitent este de a modifica starea chimica a organismului nostru, stimulandu-l sa arda grasimi si sa induca procesul de regenerare celulara. Din nefericire, alcoolul nu face decat sa intrerupa aceste procese. 

Totusi, atunci cand ne dorim sa consumam alcool, chiar daca tinem fating intermitent, este recomandabil sa alegem variantele cele mai sanatoase. Spre exemplu, vinul sec si bauturile spirtoase tari contin mai putin calorii. Acestea pot fi consumate ca atare sau combinate cu apa minerala. Pentru a limita aportul de zahar, bauturile mixte si vinurile dulci sunt de evitat. De asemenea, este bine sa controlam atat aportul de alcool pe care il consumam,cat si cel alimentar. 

In concluzie, nimic ce implica extremele nu este sanatos, mai ales pe termen lung. Daca ne este pofta din cand in cand de bauturi alcoolice, suntem liberi sa ne bucuram de ele, bineinteles, in cantitai moderate, mai ales daca ne dorim sa pastram beneficiile pe care fastingul intermitent le aduce organismului nostru.

Afla aici mai multe despre fastingul intermitent...