DHA
DHA, pe numele intreg - acidul docosahexaenoic, este un acid gras omega-3 polinesaturt, care se gaseste in intregul organism si este esential in functionarea normala a creierului, inclusiv cresterea si dezvoltarea creierului la sugari. DHA este o grasime structurala majora, reprezentand 97% din omega-3 gasite in creier si 93% omega-3 gasite in retina ochilor. Este, totodata, o componenta cheie a inimii.
DHA este extraordinar de important pentru organism, motiv pentru care foarte multi oameni, in ultima vreme, recurg la suplimente care contin acid docosahexaenoic pentru a-si sustine sistemul nervos, inima si creierul.

Beneficii - DHA
Beneficiile acidului docosahexaenoic sunt nenumarata, iata-le pe principalele dintre acestea:
- Amelioreaza simptomele artritei reumatoide: nivelurile scazute de DHA sunt asociate cu dezvoltarea artritei reumatoide, o afectiune inflamatorie autoimuna, care afecteaza negativ articulatiile, ducand la degradarea oaselor si cartilajului. DHA are capacitatea de a reduce inflamatia din organism, astfel incat, poate ajuta la reducerea daunelor, umflaturilor si durerii articulatiilor in cazul persoanelor cu poliartrita reumatoida. Spre exemplu, in urma unei cercetari, s-a concluzionat ca populatia Japoniei, care consuma, in general, o cantitate mai mare de alimente bogate in DHA, comparativ cu multe alte tari, are o incidenta mai mica a artritei reumatoide.
- Imbunatateste memoria: s-a demonstrat ca DHA pot facilita plasticitatea sinaptica - capacitatea sinapselor din creier de a se intari sau slabi in timp, ceea ce afecteaza invatarea si memoria.
- Reduce riscul aparitiei afectiunilor cardiace: acidul docosahexaenoic a fost asociat cu un risc redus de afectiuni cardiovasculare. DHA exercita o actiune antiinflamatoare, iar un aport sporit poate reduce nivelul trigliceridelor din sange, riscul aparitiei cheagurilor, tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.
- Sustine sistemul imunitar: conform unui studiu publicat in Journal of Leucocyte Biology, cercetatorii au demonstrat ca acizii grasi omega-3 au imbunatatit activitatea celulelor B - un fel de globule albe din fluxul sanguin - astfel, DHA are capacitatea de a imbunatati imunitatea intestinala.
- Amelioreaza depresia si anxietatea: DHA poate contribui la reducerea dezvoltarii tulburarilor mintale. Potrivit unui studiu, participantii cu depresie au fost instruiti sa creasca consumul de peste pe o perioada de cinci ani, iar rezultatele au aratat ca simptomele depresiei au fost reduse.
- Sprijina vederea si sanatatea oculara: DHA detine un rol esential in dezvoltarea functiei vizuale la sugari. Studiile efectuate atat cu sugari prematuri, cat si pe cei nascuti la termen sugereaza ca un aport adecvat de acid docosahexaenoic, provenit fie din laptele matern, fie din formula fortificata cu DHA, este asociat cu o functie vizuala mai buna si o dezvoltare vizuala mai rapida, motiv pentru care acidul docosahexaenoic este un element cheie in sanatatea oculara.
- Sprijina dezvoltarea fatului: deficientele de acizi grasi esentiali omega-3 pot afecta permanet functia si integritatea neuronala. DHA aflat in cortexul cerebral incepe sa creasca odata cu varsta, in primul rand datorita alaptarii. Studiile sugereaza ca un beneficiu al DHA pentru sugari este faptul ca stimuleaza dezvoltarea mai rapida a functiilor comportamentale. Deficientele de DHA pot duce la tulburari de invatare, deoarece acidul docosahexaenoic este implicat in semnalizarea celulelor (Omega-3 Fatty Acids and Pregnancy). Daca o mama este sanatoasa si are un nivel optim de DHA, copilul va primi din laptele matern acest nutrient atat de important. Insa, in ultimii 50 de ani, multi sugari care au fost hraniti cu lapte praf nu au preluat DHA si alti acizi grasi omega-3, iar acest lucru a contribuit la cresterea dificultatilor de invatare, inclusiv aparitia ADHD. DHA este un ingredient de baza aflat in gama de produse Fertilovit, reprezentand programe de nutritie premium, pentru suportul fertilitatii feminine si masculine. Produsele Fertilovit au la baza un concept de nutritie esential cresterii si mentinerii fertilitatii, din perioada preconceptionala, pana la sarcina, fiind utilizat cu succes in diferite spitale si clinici de fertilitate din Europa.
- Sprijina sistemul nervos: un aport optim de DHA este foarte important atunci cand vine vorba de sanatatea creierului si de functia cognitiva. DHA este necesar pentru dezvoltarea normala a creierului la sugari, precum si pentru mentinerea in parametri optimi a functiei cognitive, pana la o varsta mai inaintata. Potrivit studiului Health benefits of docosahexaenoic acid (DHA), DHA se gaseste in materia cenusie din creier si in tesutul retinei. Neuronii din hipocamp - partea creierului care este asociata cu memoria - continua sa se dezvolte de-a lungul vietii, iar formarea acestor celule noi proliferate in hipocamp explica de ce DHA alimentar este crucial pentru mentinerea memoriei si a functiei creierului, la varsta inaintata.
In cocluzie, DHA este foarte important pentru sanatatea organismului uman, fiind atat de prezent in diferite functii esentiale ale corpului. Poate fi administrat atat terapeutic, cat si profilactic.