Broccoli

Broccoli (Brassica oleracea) este una dintre cele mai sanatoase legume. Face parte din familia brasicaceelor (cruciferelor), are o valoare nutritiva si alimentara ridicata, cu un continut bogat in glucide, saruri minerale si vitamine.

Cuvantul broccoli provine de la pluralul italian de broccolo, care inseamna creasta inflorita a unei verze. De asemenea, broccoli a fost cultivat pentru prima data in regiunea de nord a Mediteranei, incepand cu aproximativ secolul VI, i.Hr. Inca din timpurile infloritoare ale Imperiului Roman, a fost considerat un aliment unic si de valoare, care promoveaza sanatatea si longevitatea.



Beneficii - Broccoli

Broccoli este o sursa excelenta de substante fitochimice - izotiocianati - care apara organismul impotriva daunelor provocate de radicalii liberi. 

Pe langa izotiocianati (sulforafanul si erucina), broccoli contine si indoli - toti acesti compusi fiind anrioxidanti puternici, stimulatori ai enzimelor de detoxifiere, care protejeaza celulele si structura ADN-ului. De asemenea, contine glucozinolati, carotenoizi, clorofila , vitaminele E si K, minerale esentiale, compusi fenolici si multe altele.

Iata principalele proprietati medicinale ale acestei plante:

  • Ajuta la prevenirea cancerului: dupa cum am precizat si mai sus, avand proprietati antioxidante puternice, broccoli protejeaza functia mitocondriala a celulelor si neutralizeaza agentii cancerigeni, eliminand pe aceasta cale toxinele. Broccoli ofera cantitati ridicate de izotiocianati, foarte importanti pentru prevenirea cancerului, datorita continutului ridicat dintr-o anumita substanta fitochimica - sulforafan.  Sulforafanul este cel mai puternic inductor al enzimelor de faza 2 din orice fitochimic cunoscut si ajuta la reducerea riscului unora dintre cele mai mortale forme de cancer, inclusiv cancerul de prostata. Broccoli este unul dintre cei mai importante ingrediente din gama de produse GE132, destinat pentru a servi ca adjuvant in afectiuni oncologice, dar nu numai, sustinand functiile hepatice, cardiovasculare, pulmonare, pancreatice.
  • Sustine sistemul osos: broccoli este o sursa excelenta de vitamina K, calciu, magneziu si potasiu, care sunt esentiale pentru sanatatea oaselor, unghiilor si dintilor. Nivelurile ridicate de vitamina K si fier sunt vitale pentru mentinerea densitatii minerale osoase, promovand totodata, cresterea nivelului de energie.
  • Ajuta la mentinerea sanatatii inimii: suplimentele cu broccoli protejeaza organismul impotriva atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale, mentinand arterele curate. Studiile epidemiologice publicate in  Jurnalul American de Nutritie Clinica  arata cu usurinta ca un aport mai mare de fructe si legume, in special aportul de legume crucifere, este corelat cu un risc mai scazut de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. In plus, continutul ridicat de fibre din broccoli este foarte benefic pentru scaderea colesterolului pe cale naturala, intr-un mod rapid si eficient. 
  • Promoveaza sanatatea intestinala: broccoli, fiind foarte bogat in fibre, sustine cu succes sanatatea sistemului digestiv. O dieta bogata in fibre stimuleaza miscarile intestinale regulate, o sanatate imbunatatita a colonului si a intestinului, un tract digestiv alcalinizat (care intareste sistemul imunitar) si previne constipatia. 
  • Sustine sanatatea oculara: broccoli are o actiune benefica asupra sanatatii ochilor, datorita nivelurilor ridicate de carotenoide (luteina si zeaxantina), care sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii ochilor si pentru mentinerea vederii, chiar si la varste inaintate. De asemenea, broccoli protejeaza vederea nocturna si impiedica producerea daunelor UV in retina si corneea ochilor.
  • Ajuta la pierderea in greutate: fiind un carbohidrat complex, bogat in fibre, broccoli este o alegere ideala pentru sustinerea nivelului echilibrat al zaharului din sange, al nivelului de energie si pentru a favoriza instalarea senzatiei de satietate.
  • Promoveaza o piele sanatoasa: datorita sulforafanului din compozitia sa, broccoli ajuta la repararea ranilor, leziunilor, conferindu-i pielii un aspect mai sanatos si mai luminos.

In ocncluzie, broccoli este un aliment-minune, foarte nutritiv si cu multe proprietati medicinale. Acesta poate fi consumat atat profilactic, cat si in scop terapeutic.