Arabinoxilan

Arabinoxilanul este un compus extras prin procese tehnologice unice din cerealele (cum ar fi graul, orezul, ovazul, orzul, secara, porumbul). Acesta este componenta majora a fibrelor dietetice gasite in cereale si care este disponibil si sub forma de supliment alimentar natural.Arabinoxilanul este un supliment naturist nutritiv, cu activitate imunostimulatoare, utlizat din anul 1990 in mai multe tari (Japonia, SUA, Germania, Marea Britanie, Franta etc.) 

Arabinoxilanul se produce folosind fibra celulozica solubila in apa (hemiceluloza B), constituind un procent de 5% din tarata de orez - fiind sursa principala din care se obtine. Aceasta hemiceluloza B din tarata de orez are ca substanta activa arabinoxilanul - care este compus din xiloza si arabinoza, cu zaharuri constituente.

Derivatele care au capacitatea de a regla imunitatea s-au dezvoltat cu succes printr-o digerare partiala a carbohidratului din miceliul ciupercii Shiitake - care este un derivat arabinoxilan din taratele de orez.

Arabinoxilanul a devenit, cu timpul, unul dintre cele mai utilizate ingrediente alimentare functionale, cu multiple beneficii pentru sanatate - care sunt strict legate de efectele sale probiotice. Fiind o polizaharida, intelegerea mecanismelor enzematice pentru degradarea ei completa este esentiala in industria biocombustibililor, astfel permitandu-se utilizarea si conversia eficienta a biomasei vegetale.

Acesti arabinoxilani au un rol structural la nivelul celulelor plantelor. De asemenea, reprezinta rezervoarele unor mari cantitati de acid ferulic, dar si alti acizi fenolici. Acizii fenolici sunt implicati in aparare, in special impotriva agentilor fungici.

Beneficii - arabinoxilan

Arabinoxilanul este utilizat ca un remediu naturist, in medicina alternativa, pentru urmatoarele afectiuni:
  • Sustine sanatatea gastro-intestinala: in anul 2012, un studiu publicat in Jurnalul britanic al nutriției, demonstreaza faptul ca arabinoxilanul contribuie la imbunatatirea starii de sanatate a intestinului. Un studiu clinic la care au participat 63 de voluntari (adulti sanatosi) s-a demonstrat ca administrarea a 10 g de tarate de grau imbogatite cu arabinoxilan, in fiecare zi, pe periada a 3 saptamani a generat imbuntatirea catorva markeri ai sanatatii gastro-intestinale, si de asemenea, s-a inregistrat o scadere a frecventei aparitiei constipatiei.
  • Eficient in reglarea metabolismului: anumite cercetari au sugerat ca ingredientul arabinoxilan prezinta efecte anti-obezitate. In 2011 s-a publicat un studiu efectuat pe soareci, carora li s-a administrat o dieta imbogatita cu arabinoxilan, s-a observat o scadere a tesutului adipos. Totodata, arabinoxilanul ajuta la scaderea colesterolului, imbunatateste sensibilitatea la insulina si reduce inflamatia. 
  • Adjuvant in gestionarea afectiunilor oncologice: arabinoxilanul ( ingredient activ  Biobran 1000, Biobran 250 ) a demonstrat ca este benefic in gestionarea unor tipuri de cancer. Anticancer Research publica in 2010 un studiu care concluzioneaza ca amestecul dintre trapia interventionala de tip chimioterapie si administrarea de arabinoxilan a dat rezultate pozitive (benefice) in gestionarea carcinomului hepatocelular. In cazul pesoanelor care au beneficiat de ambele variante de terapie s-a inregistrat o recidiva mai mica - deci o rata amplificata de supravietuire si diminuarea dimensiunilor tumorii. Acest studiu s-a intis pe perioada a 3 ani si a inclus 68 de persoane. 
  • Proprietati imunostimulatoare: arabinoxilanul are capacitatea de a mari activitatea NK cu aproape 300% in doar doua saptamani, pe cand activitatea celulelor B si T creste cu 200 si, respectiv 150%. Studiile au demonstrat ca acest ingredient ajuta semnificativ in producerea de anticorpi si stimuleaza o crestere a sistemului imunitar.
  • Adjuvant in gestionarea diabetului:Conform unui studiu publicat in Jurnalul European de Nutritie Clinica in 2004, arabinoxilanul este eficient in gestionarea diabetului. 15 voluntari cu diabet zaharat au inclus in dieta lor fie briose si paine facute doar din grau intreg si faina alba, fie paine si briose imbogatite cu arabinoxilan, pe timpul a 5 saptamani. Cand aceasta perioada a ajuns la final, voluntarii care au consumat paine si briose imbogatite cu arabioxilan au prezentat o imbunatatire semnificativa a nivelului de zahar din sange. De asemenea, acest ingredient ajuta la reglarea zaharului din sange si in cazul persoanelor care nu au dibet zaharat, conform unui studiu publicat in anul 2000 de American Journal of Clinical Nutrition. Dupa administrara unui mic dejun care contine paine imbogatita cu arabinoxilan, voluntarii prezenti in studiu au prezentat concentratii de zaharuri din sange cu mult mai scazute, in comparatie cu perioada in care consumau paine care nu continea ingredientul arabinoxilan. Acest studiu a fost efectuat cu 14 participanti sanatosi. In prezent se studiaza si alte arii de aplicare a arabinoxilanului  precum gestionarea diabetului.
S-au inregistrat ameliorari si in cazul urmatoarelor afectiuni:
  • astm
  • tensiune arteriala crescuta
  • afectiuni cardiace
  • colesterol ridicat
  • sindromul oboselii 

Un lucru important despre arabinoxilan este faptul ca acesta poate fi administrat pentru a stimula imunitatea persoanelor care urmeaza tratamente chimioterapeutice. Sustinatorii medicinei alternative afirma ca arabinoxilanul poate ajuta la ameliorarea afectiunilor oncologice. 

Ingredientul activ arabinoxilan se regaseste in suplimentul Biobran1000, care este din ce in ce mai utilizat ca adjuvant in gestionarea tuturor afectiunilor oncologice. De asemenea, arabinoxilanul actioneaza ca un prebiotic, stimuland cresterea probioticelor (bacterii benefice care imbunatatesc sanatatea intestinului si stimuleaza sistemul imunitar).