Acid malic

Acidul malic (denumit si acid hidroxisuccinic), este un acid organic care se gaseste din abundenta in sucurile multor plante, dar mai ales in mere, in fructele de padure sau in struguri. Cuvantul malic provine din latinescul malum, care inseamna mar. 

Merele sunt cea mai importanta sursa de acid malic, deoarece 90% din compozitia marului este reprezentata de acesta. Structura acidului malic este alcatuita din carbon, hidrogen si oxigen.

Acidul malic a fost izolat pentru prima data din sucul de mere in anul 1785 si ulterior a inceput sa fie din ce in ce mai utiliziat in productia alimentar, apoi si in industria de cosmetice.


Beneficii - Acid malic

De-a lungul timpului, s-au descoperit nenumarate proprietati terapeutice ale acidului malic. Iata principalele beneficii pe care acidul malic le aduce asupra sanatatii noastre: 

  • Creste nivelul de energie: acidul malic este produs si de catre organismul uman si este un factor cheie in ciclul Krebs (este un ciclu metabolic de o importanta fundamentala pentru toate celulele care utilizeaza oxigen in procesul de respiratie celulara). Acest ciclu include metabolismul carbohidratilor, proteinelor si acizilor grasi pentru a crea adenozin trifosfat, mai cunoscut sub numele de ATP. Aceasta molecula ATP se ocupa cu producerea energiei celulare, de care avem cu totii nevoie pentru a ne simti energici si pentru a duce la bun sfarsit taskurile zilnice.
  • Imbunatateste sanatatea orala: acidul malic poate imbunatati simptomele gurii uscate, prin stimularea productiei de saliva in gura. Productia sanatoasa de saliva ajuta, de asemenea, la prevenirea acumularii excesive de bacteriilor orale.
  • Previne acneea: acid malic poate ajuta la stoparea acumularii de celule moarte ale pielii, fapt ce este util pentru tenul predispus la acnee. Cand porii sunt incarcati cu celule moarte si cu sebum, se pot forma puncte negre. Astfel, se pot dezvolta infectiile bacteriene si pot aparea eruptii. Acidul malic descompune sebumul si celulele moarte de pe stratul esterior al tenului nostru, curatandu-l si reducand aparitia cosurilor, punctelor negre si petelor colorate/decolorate. De asemenea, actiunea exfolianta a acidului malic poate avea si efecte anti-aging, reducand ridurile si liniile fine.
  • Imbunatateste absorbtia fierului: fierul este un element care nu ar trebui sa lipseasca din dieta nimanui, mai ales in cazul femeilor insarcinate si persoanelor care se confrunta cu anemia. Acidul malic favorizeaza o absorbtie a fierului mai eficienta.
  • Creste performanta sportiva: acidul malic are capacitatea de a spori performanta atletica si de a ameliora oboseala musculara dupa efortul fizic. 
  • Amelioreaza fibromialgia si oboseala cronica: fibromialgia este o tulburare complexa, care provoaca dureri musculare, oboseala, tulburari ale somnului si ale dispozitiei. Se crede ca simptomele acestor afectiuni sunt favorizate de o carenta de acid malic din organism, astfel incat, suplimentarea cu acesta va duce la o ameliorare a fibromialgiei si a oboselii.
  • Potential antiviral: acidul malic este un antioxidant. Actiunea sa antioxidanta protejeaza organismul de daunele provocate de stresul oxidativ si radicalii liberi. Fiind un antioxidant natural, puternic, acesta se bucura de un potential antiviral, avand capacitatea de a proteja corpul de infectii si inflamatii cronice. Acidul malic este unul dintre ingredientele de baza ale suplimentului alimentar Viusid, conceput pentru a sprijini sistemul imunitar, cu ajutorul formulei sale unice, alcatuita din ingrediente bogate in antioxidanti, glucozamina, aminoacizi si alte extracte din plante.

Acidul malic este un element care joaca un rol esential in buna functionare a organismului nostru, care se gaseste in anumite fructe si legume, dar poate fi produs si pe cale sintetica. Acesta se regaseste in numeroase suplimente alimentare si produse de skin-care, datorita multitudinii de beneficii pe care le aduce sanatatii noastre.