Zinc
Zincul este atat un tip de metal, cat si un oligoelement esential. Este esential deoarece trebuie sa il procuram din alimentatie, fiindca organismul nostru nu il produce. Dupa fier, zincul este cel mai abundent oligomineral din corpul uman.
Zincul este esential in numeroase procese din corpul nostru, precum: cresterea si dezvoltarea organismului, sistemul imunitar, sinteza ADN-ului si a proteinelor, in reactiile enzimatice si in remedierea ranilor. Mai mult decat atat, zincul este necesar pentru activitatea a peste 300 de enzime care ajuta la functionarea optima a metabolismului, digestiei, functiei nervoase si multe alte procese.
De asemenea, zincul este, necesar pentru gust] si miros. Deoarece una dintre enzimele esentiale pentru aceste simturi depinde de acest nutrient, o deficienta de zinc poate reduce capacitatea de a gusta sau de a mirosi.
Beneficii - Zinc
Zincul prezinta multe beneficii pentru santatatea noastra, precum urmatoarele:
- Puternic antioxidant: zincul este un mineral cu potential antiinflamator si antioxidant, ajutand astfel la ameliorarea stresului oxidativ si la diminuarea sanselor de aparitie a numeroase afectiuni. Zincul sprijina diviziunea celulara sanatoasa, prevenind astfel o potentiala mutatie a celulelor canceroase si impiedicand cresterea tumorilor.
- Sprijina sistemul imunitar: zincul este o componenta esentiala pentru declansarea semnalului de eliminare a agentilor patogeni. De asemenea, zincul contribuie la controlul inflamatiei si la prevenirea raspunsurilor inflamatorii de durata, inclusiv eliberarea de citokine, deteriorarea tesuturilor si ajuta organismul sa revina la homeostazie. Zicnul ionic, avand o sarcina electrica, are capacitatea de a exercita o actiune antivirala, atasandu-se de receptorii din celulele epiteliale nazale.
- Contribuie la echilibrarea hormonilor: zincul sustine productia normala de hormoni, inclusiv prin cresterea hormonului masculin in mod natural, promovand sanatatea reproductiva atat la barbati, cat si la femei. Mai mult decat atat, zincul are un impact asupra hormonilor sexuali feminini si este implicat in crearea si eliberarea de ovule noi in ovare. Zincul este important si pentru producerea de hormoni reproductivi, sustinand astfel si sanararea reproductiva.
- Imbunatateste sanatatea sistemului cardio-vascular: zincul este esential in pastrarea sanatatii celulelor din sistemul cardiovascular, reducand totodata inflamatia si stresul oxidativ. Endoteliul, stratul subtire de celule care captuseste vasele de sange, se bazeaza partial nivelurile de zinc din organism. De asemenea, zincul ajuta la mentinerea unei circulatii sanatoase, imbunatatind hipertensiunea arteriala si reducand nivelul colesterolului din artere.
- Previne infectiile diareice: afectiunile sistemului digestiv si diareea sunt legate de deficitul de zinc din organism.
- Imbunatateste sanatatea oculara: un aport optim de zinc ajuta la reducerea riscului de pierdere a vederii.
- Ajuta la repararea mushcilor: deoarece este implicat atat in diviziunea celulara, cat si in dezvoltarea celulelor, zincul ajuta la recuperarea si cresterea tesutului muscular, ajutand organismul sa se refaca pe cont propriu si sa mentina sanatoase sistemele musculare si osoase.
- Ajuta la absorbtia si digestia nutrientilor: zincul afecteaza sinteza proteinelor si este implicat in descompunerea carbohidratilor din alimentelor pe care le consumam. Acest lucru reduce riscul instalarii unor niveluri scazute de energie in organism.
- Efect anti-cancer: deoarece zincul sprijina transportul de oxigen in celule, ajuta la prevenirea sau ameliorarea simptomelor provocate de cancer. Zincul este unul dintre ingredientele de baza ale produsului Oncoxin, special dezvoltat de specialisti pentru a sustine organismul in cazul in care se confrunta cu afectiuni oncologice, dar nu numai. Acesta are o formula revolutionara, formata din vitamine, aminoacizi si extracte din plante, toate alese cu grija, pe baza a numeroase studii clinice si observationale.