Vitamina E

Vitamina E este o vitamina solubila in grasimi care actioneaza ca un antioxidant in organism si este alcatuita din tocoferoli si tocotrienoli. 

Vitamina E se gaseste numai in alimente vegetale, inclusiv in anumite uleiuri vegetale, germeni de grau, nuci, cereale si fructe. De asemenea, este disponibila si ca supliment alimentar.

Datorita proprietatilor sale antioxidante, vitamina E este absolut esentiala pentru sanatate. Vitamina E beneficiaza de multe aspecte ale sanatatii si s-a dovedit ca reduce simptomele premenstruale, sustine sanatatea pielii/parului si promoveaza vederea sanatoasa. De asemenea, vitamina E protejeaza celulele impotriva daunelor oxidative, mentine functia sistemului imunitar si ajuta la prevenirea afectiunilor cronice. Mai mult decat atat, reduce coagularea sangelui si este implicat in sanatatea ochilor, expresia genelor si functia creierului. 



Beneficii - Vitamina E

S-a constatat ca suplimentarea si consumul de alimente bogate in vitamina E sunt asociate cu unele dintre urmatoarele beneficii pentru sanatate: 

  • Apara impotriva radicalilor liberi: radicalii liberi descompun celulele sanatoase din corpul nostru, iar acest lucru poate creste riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare sau cancer. Anumiti izomeri ai vitaminei E au abilitati antioxidante puternice, care au puterea de a reduce daunele provocate de radicalii liberi sau stresul oxidativ, de a combate inflamatia si stresul oxidativ si, prin urmare, ajuta la  incetinirea in mod natural a procesului de imbatranire. De asemenea, vitamina E sustine si sistemul imunitar, jucand un rol important in prevenirea cancerului, crescand protectia si impotriva infectiilor. 
  • Echilibreaza nivelul colesterolului: anumiti izomeri ai vitaminei E servesc ca un antioxidant, contribuind astfel la protejarea impotriva oxidarii colesterolului. Izomerii de tocotrienol ai vitaminei E au trei legaturi duble, care au un impact pozitiv asupra sanatatii cardiovasculare, datorita capacitatii lor de a reduce activitatea unei enzime care este responsabila de sinteza colesterolului. Mai mult decat atat, izomerii de tocotrienol ajuta la prevenirea aderentei celulare, incetinind astfel progresia aterosclerozei (ingrosarea arterelor).
  • Ingroasa firul de par: fiind o vitamia antioxidanta, ajuta la diminuarea daunelor de la nivelul parului. De asemenea, vitamina E stimuleaza circulatia sangelui in scalpul nostru. Uleiul de vitamina E poate retine umiditatea naturala a parului, ajutandu-l sa arate mai sanatos si mai luminos. 
  • Imbunatateste rezistenta fizica si forta musculara: vitamina E si-a castigat popularitatea si pentru faptul ca favorizeaza cresterea energiei, reducand nivelul de stres oxidativ asupra muschilor dupa efort, imbunatatind totodata puterea acestora. In plus, poate ajuta la eliminarea oboselii prin promovarea circulatiei sangelui si intarirea peretilor capilari.
  • Ofera suport in timpul sarcinii: vitamina E este esentiala in timpul sarcinii si pentru dezvoltarea adecvata la sugari si copii, deoarece protejeaza acizii grasi. Se spune ca  cea mai mare nevoie de vitamina E este in timpul ferestrei de 1.000 de zile, incepand cu conceptia, deoarece aceasta afecteaza etapele incipiente ale dezvoltarii neurologice si ale creierului, care se pot intampla doar in aceasta perioada specifica. Din acest motiv, se recomanda ca femeile insarcinate, mamele care alapteaza si copiii pana la varsta de 2 ani, sa ia un supliment natural de vitamina E, pentru a preveni anomaliile. Gama de produse Fertilovit este special conceputa pentru a servi ca suport pentru fertilitatea feminina si masculina. Produsele Fertilovit sunt concepute pentru a mentine fertilitatea incepand din perioada preconceptionala, pana la sarcina.
  • Reduce riscul aparitiei cancerului si poate imbunatati efectele terapiilor conventionale medicale: vitamina E este uneori folosita pentru a reduce efectele nocive ale tratamentelor medicale, cum ar fi radiatiile si dializa, pentru cancer. Este, de asemenea, utilizata pentru a reduce efectele secundare nedorite ale medicamentelor, care pot provoca caderea parului sau afectarea plamanilor. Anumiti izomeri din vitamina E au fost asociati cu protectia impotriva aparitiei cancerului, deoarece are capacitatea de a suprima dezvoltarea tumorilor.

In concluzie, vitamina E se comporta ca un antioxidant, prevenind daunele provocate de radicalii liberi si de stresul oxidativ, ajutand si la reglarea nivelului de colesterol, dar nu numai. Vitamina E poate fi administrata atat terapeutic, cat si profilactic.