Verbina

Verbina (Verbena officinalis),este o planta erbacee din familia Verbenaceae si este cunoscuta dupa mai multe denumiri: planta vrajitorului, iarba crucii, lacrimile lui Juno, iarba porumbeilor, Iarba gratiei, Isop salbatic, Ier-weed si Isop indian. 

Unele surse spun ca verbina a fost folosita pentru ameliorarea ranilor lui Iisus, dupa ce acesta a fost coborat de pe cruce, motiv pentru care iarba crucii este una dintre numeroasele sale porecle.

In Egiptul Antic, verbina era cunoscuta ca fiind o planta divina, despre care se credea ca provine din lacrimile zeitei Isis, din momentul in care a plans din cauza mortii zeului Osiris. Romanii si grecii credeau, de asemenea, ca este o planta extrem de sacra si sfanta, motiv pentru care au folosit ramuri de verbina pentru a-si purifica altarele templului. Beneficii - Verbina

Frunzele si florile verbinei sunt cunoscute pentru componentele active, inclusiv glicozide (verbenina), alcaloizi, taninuri, principii amare si ulei volatil. Acesti compusi naturali din plante ii confera verbinei abilitatile sale antispastice, antipiretice si diuretice. 

Iata cateva dintre pricipalele prorpietati medicinale ale verbinei:

Antiinflamator: inflamatia cronica sta la baza majoritatii afectiunilor. Atunci cand reducem inflamatia din organism, amelioram afectiuni comune, cronice si chiar majore. Unul dintre beneficiile de top ale verbinei este capacitatea sa de a reduce inflamatia atat extern, cat si intern. 
Detine proprietati antimicrobiene si antibacteriene: Detine proprietati antimicrobiene si antibacteriene: s-a demonstrat ca verbina detine atat calitati antibacteriene, cat si antimicrobiene. Proprietatea sa antibacteriana poate anihila bacteriile sau poate preveni dezvoltarea bacteriilor, in timp ce abilitatea sa antimicrobian se refera la faptul ca poate elimina si preveni raspandirea bacteriilor, precum si a ciupercilor si a anumitor virusi.
Amelioreaza depresia si anxietatea: verbenalina din verbina, un glicozid iridoid cunoscut pentru efectele sale calmante, a determinat unele cercetari asupra potentialului plantei de a reduce anxietatea si depresia. Inca din cele mai vechi timpuri, verbina a fost utilizata in medicina traditionala ca si tonic nervos, iar acest lucru se datoreaza flavonoidelor si taninurilor din compozitia verbinei, ambele fiind cunoscute pentru proprietatile sedative si anti-anxietate.
Cardioprotector: verbina contine o glicozida naturala din plante, numita verbenalina sau corina. Acest compus este apreciat pentru efectele sale protectoare impotriva ischemiei miocardice (atunci cand fluxul sanguin este redus din cauza blocarii partiale sau complete a arterelor inimii). 
Imbunatateste performanta sexuala: verbina s-a dovedit eficienta si in acest caz, fiind considerata un afrodisiac natural. Uleiul esential de verbina stimuleaza libidoul, amplificand energia sexuala si in acest fel, imbunatateste calitatea vietii sexuale. Deoarece are capacitatea de a diminuea senzatiile starilor tensionate, verbina ajuta organismul sa se relaxeze, contribuind la sporirea dorintei sexuale. Verbina este un ingredient important din produsul Titan Gel, special conceput pentru barbati, care ajuta la obtinerea unei erectii calitative si de durata.

Verbina se bucura de o istorie cu adevarat interesanta si mistica, care dateaza de mii de ani. Numeroase studii au demonstrat calitatile medicinale ale acestei plante, astfel, ea se poate administra atat terapeutic, cat si profilactic, gratie spectrului larg de proprietati terapeutice.