Usturoi

Usturoiul (Allium sativum) este o planta care provine din familia Allium, inrudindu-se cu ceapa si prazul. Usturoiul creste in multe parti ale lumii si este un ingredient foarte popular in arta culinara, datorita gustului deosebit si aromei puternice. Totusi, de-a lungul timpului, usturoiul a fost folosit si pentru proprietatile sale terapeutice. Utilizarea acestuia a fost documentata de multe civilizatii de anvergura, precum egipteni, babilonieni, romani, greci si chinezi.

Specialistii au concluzionat ca beneficiile pentru sanatate ale usturoiului se datoreaza compusilor cu sulf, formati atunci cand un catel de usturoi este tocat, mestecat sau zdrobit. Alti compusi care joaca un rol in beneficiile pentru sanatate ale usturoiului includ disulfura de dialil si s-alil cisteina.

Cu toate ca nu contine in compozitia sa foarte multe calorii, usturoiul este foarte hranitor pentru organism. Acesta contine vitamina C, B6, mangan, zinc, seleniu, fosfor, cupru si fibre.



Beneficii - Usturoi

  • Stimuleaza imunitatea: usturoiul protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, astfel prevenind deteriorarea AND-ului. Are o actiune eficienta in prevenirea si ameliorarea infectiilor (datorita Vitaminei C) la ochi si urechi, avand proprietati antimicrobiene.
  • Imbunatateste digestia: afectiunile digestive se amelioreaza odata cu includerea usturoiului in dieta. De asemenea, usturoiul crud favorieaza eliminarea viermilor intestinali. Acesta protejeaza bacteriile benefice din intestin si le inlatura pe cele rele.
  • Puternic antioxidant: daunele provocate de radicalii liberi contribuie la imbatranirea prematura. Usturoiul contine antioxidanti care sustin mecanismele de protectie ale organismului impotriva daunelor oxidative. Conform unui studiu publicat pe site-ul National Library of Medicine, suplimentele care contin usturoi cresc enzimele antioxidante la oameni si reduc semnificativ stresul oxidativ la persoanele cu hipertensiune arteriala. Un alt studiu de pe acelasi site, intitulat Garlic reduces dementia and heart-disease risk, demonstreaza ca usturoiul are capacitatea de a reduce riscul afectiunilor degenerative ale creierului.
  • Previne afectiunile cardiace: alicina din compozitia usturoiului ajuta la reducerea nivelului colesterolului, astfel, imbunatatind sanatatea inimii. De asemenea, usturoiul scade tensiunea arteriala, reduce incidenta cheagurilor de sange si ajuta la prevenirea tromboembolismului. 
  • Previne si amelioreaza racelile: un studiu amplu publicat pe National Library of Medicine, efectuat de-a lungul a 12 saptamani, a constatat ca un supliment zilnic de usturoi a redus numarul de raceli cu 63% în comparatie cu un placebo. Durata medie a simptomelor racelii a fost, de asemenea, redusa cu 70%, de la 5 zile în grupul placebo la doar 1,5 zile în grupul cu usturoi. 
  • Proprietati anticancer: celulele tumorale sunt afectate de o multitudine de factori, printre care alimentatia, un sistem imunitar slabit, toxinele din mediul inconjurator si o stare generala de inflamatie. Pe langa atributele alicinei, usturoiul prezinta si alte calitati terapeutice, datorita quercitinei. In testele de laborator, usturoiul inhiba celulele leucemiei si incetineste dezvoltarea tumorilor la vezica, stomac, prostata si colon. De asemenea, deoarece stimuleaza imunitatea, usturoiul amelioreaza simptomele efectelor secundare ale chimioterapiei si radioterapiei.
  • Imbunatateste sanatatea pielii: usturoiul ajuta la prevenirea acneei si amelioreaza cicatricile. 

Timp de mii de ani, s-a crezut ca usturoiul are proprietati medicinale. Acum, stiinta incepe sa demonstreze acest lucru. Usturoiul poate fi administrat atat profilactic, cat si terapeutic, aceasta oferind o gama larga de beneficii organismului, datorita proprietatilor terapeutice care il recomanda. 

Daca doriti sa va bucurati de intreg sprectrul de proprietati benefice oferite de usturoi, atunci produsele Tiens sunt alegerea ideala! Produsele Tiens se bazeaza pe o experianta de peste 5000  de ani in medicina chineza si ofera un aport nutritional considerabil in sustinerea sanatatii, echilibrarea organismului si cresterea calitatii vietii.