Turmeric

Turmericul, denumit Curcuma longa sau sofranul indian, este o planta din familia ghimbirului si este folosit inca din antichitate pentru uz medicinal si culinar. Acesta are originile in India si este ingredientul principal pentru curry, adaugandu-I o aroma dulce-amaruie si culoarea galben-stralucitor.

Planta este robusta, creste pana la 1 m inaltime, prezinta flori de un galben-alb si mai multe tipuri de frunze, care se ridica intr-un grup de rizomi grosi. Spre deosebire de majoritatea plantelor, turmericul se recolteaza pentru rizomi, ci nu pentru frunze.


Beneficii – turmeric

Proprietatile cele mai importante ale turmericului sunt:

  • Detine proprietati anti-cancerigene: in anul 2015 s-a demonstrat ca substanta activa din turmeric, curcumina, are capacitatea de a inhiba activitatea celulelor canceroase, prevenind astfel aparitia mai multor tipuri de cancer (de piele, de san, pancreatic sau pulmonar).
  • Previne anemia: deoarece este o sursa bogata de fier, turmericul are capacitatea de a preveni aparitia anemiei, dar poate fi administrat si pentru ameliorarea simptomelor acesteia.
  • Previne formarea cheagurilor de sange: curcuminul imbunatateste circulatia sanguina si previne formarea cheagurilor de sange, care pot duce la dezvoltarea unor afectiuni grave, precum accidentele vasculare, tromboza venoasa profunda sau embolismul pulmonar.
  • Hepato-protector: previne aparitia tulburarilor hepatice, ajutand ficatul sa functioneze optim.
  • Ajuta la ameliorarea afectiunilor tractului digestiv: unele studii sustin ca turmericul are capacitatea de a remedia simptomele colonului iritabil.
  • Detine proprietati antiinflamatorii si antioxidante: unul dintre cele mai importante beneficii ale turmericului este capacitatea de a reduce inflamatia prin inhibarea anumitor enzime, implicate in acest process. De asemenea, efectul sau antioxidant ajuta la prevenirea afectiunilor precum: artrita, astm sau afectiuni inflamatorii intestinale.
  • Ajuta la imbunatatirea memoriei: o serie de studii efectuate in Asia au demonstrat ca persoanele care au consumat turmeric (pe perioada testelor) au obtinut rezultate mai bune la testele  de evaluare cognitiva, fata de persoanele care nu au consumat condimentul deloc. Cercetatorii au concluzionat ca efectele antiinflamatorii ale turmericului protejeaza creierul de afectiuni degenerative, precum Alzheimer.
  • Ajuta la remedierea infectiilor virale: amelioreaza simptomele racelii si gripei.
  • Protejeaza inima: o serie de studii clinice publicate de Pharmacological Research concluzioneaza ca curcumina din compozitia turmericului are capacitatea de a proteja organismul impotriva afectiunilor cardiovasculare (cardiomiopatia si aritmia).
  • Calmeaza durerile reumatice: in 2016, un studiu care a vizat pacienti cu artrita reumatoida  a demonstrat capacitatea curcuminei de a reduce considerabil inflamatiile articulare fapt ce a dus la cresterea mobilitatii persoanelor care au utilizat produse pe baza de turmeric.
  • Reduce colesterolul: la Universitatea din Indonezia s-a demonstrat ca substanta activa din turmeric favorizeaza reducerea nivelului colesterolului.
  • Ajuta la prevenirea afectiunilor de piele: pentru ca favorizeaza neutralizarea radicalilor liberi, are capacitatea de a preveni deteriorarea epidermei, accelerand si imbunatatind procesul de absorbtie a colagenului. De asemenea, curcumina din turmeric poate ajuta la remedierea simptomelor dermatitei, acneei sau psoriazisului.
  • Stimuleaza procesul de detoxifiere: stimuleaza enzimele care combat radicalii liberi, responsabili de deteriorarea celulelor.
  • Previne anxietatea si depresia:  acest compus care da culoarea sofranului are capacitatea de a echilibra nivelurile serotoninei si dopaminei (substante chimice care regleaza dispozitia).
  • Echilibreaza nivelul zaharului din sange: curcumina din compozitia turmericului are capacitatea de a reduce nivelul glucozei din sange si sporeste secretia de insulina a pancreasului. Mai mult, cercetatorii au concluzionat ca suplimentele pe baza de curcuma pot preveni aparitia diabetului de tip 20.

La momentul de fata, multi oameni cauta si incearca metode alternative de tratament pentru diferite afectiuni acute sau cronice. Terapiile care utilizeaza  turmericul pot oferi o alegere alternativa, in afara chimioterapiei si radioterapiei, in special pentru pacientii afectiuni serioase, dar nu numai. Fie ca turmericul este administrat profilactic sau terapeutic, acesta aduce o gama larga de beneficii organismului, datorita proprietatilor terapeutice care il recomanda.

Drept urmare, daca doriti sa introduceti in dieta dumneavoastra turmericul, suplimentul Oncoforte este alegerea ideala!