Tribulus terrestris

Tribulus terrestris, denumita si coltii babei, este o planta erbacee din familia Zygophyllaceae. Numele acestei plante provine de la cuvantul grecesc tribolos, care indica un fruct, cu trei ramificatii. De asemenea, Tribulus terrestris mai este cunoscuta si ca Gokshur sau Gokhara in India si China, fiind utilizata in medicina traditinala ca remediu pentru afectiuni cardiovasculare, ale rinichilor si ficatului. In Grecia, planta a fost folosita ca energizant si revitalozant.

Cu secole in urma, Tribulus terrestris era utilizata in medicina ayurvedica si asiatica in special pentru remedierea deficientelor hormonale la femei si la barbati (cresterea libidoului), dar si pentru remedierea infertilitatii si disfunctiei sexuale masculine (ejacularea precoce).

Tulpina plantei Tribulus terrestris ajunge pana la 60 cm inaltime, ramurile sunt dispuse in rozeta, frunzele sunt dispuse in sens opus, florile sunt galbene si infloresc in mai-septembrie, iar frcutul are aspectul unei capsule pentagonale.

In compozitia plantei se gasesc numerosi nutrienti, precum: Vitamina A, C, E, K si complexul de vitamine B, magneziu, zinc, calciu, potasiu, fibre, carbohidrati, polizaharide si nu numai.Beneficii - Tribulus terrestris

  • Favorizeaza o piele sanatoasa: extractul din Tribulis terrestris poate fi folosit ca tratament intern si extern pentru diferite afectiuni ale pielii, precum eczemele, psoriazisul sau scabia.
  • Imbunatateste sanatatea sexuala: Tribulus terrestris este folosita in mare parte pentru imbunatatirea vietii sexuale. Datorita saponinelor din compozitia sa, este stimulata productia de hormoni masculini prin suprimarea receptorilor hormonali naturali. Acest lucru duce la formarea unor cantitati mai mari de hormon luteinizant (LH), care favorizeaza productia de hormoni masculini. Extractul de Tribulus terrestris stimuleaza o crestere a numarului de spermatozoizi si ofera un adevarat sprijin in imbunatatirea sanatatii prostatei. Aceasta planta creste libidoul si creste randamentul organismului in timpul actului sexual, favorizand erectii durabile si de calitate. Gama de produse Tianli este alegerea ideala daca doriti sa va bucurati de intreg spectrul de proprietati terapeutice oferite de Tribulus terrestris.
  • Protejeaza sistemul cardiovascular: Tribulus terrestris are capacitatea de a dilata arterele coronare, imbunatatind circulatia. De asemenea, atenueaza simptomele de angina pectorala sau dureri in piept.
  • Adjuvant eficient in gestionarea tensiunii arteriale: extractul de Tribulus terrestris este un remediu excelent pentru hipertensiunea arteriala. 
  • Imbunatateste sanatatea tractului digestiv: planta Tribulus stimuleaza buna functionare a sistemului digestiv. Saponinele din compozitia acestuia au capacitatea de a calma spasmele musculare sau durerile colicilor. Totodata, reduce nivelul trigliceridelor si stimuleaza apetitul.
  • Un supliment excelent pentru sportivi: deoarece contine glucozide steroidiene si protodioscina, productia de hormoni masculini este stimulata, astfel fiind foarte des folosita de catre sportivi. In acest fel este stimulata cresterea musculara, forta este amplificata, iar nivelul energiei din organism este crescut. 
  • Reduce nivelul zaharului din sange: un studiu intitulat Efficacy of the Hydroalcoholic Extract of Tribulus terrestris on the Serum Glucose and Lipid Profile of Women With Diabetes Mellitus: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Clinical Trial a examinat efectele administrarii a 1.000 mg de Tribulus terrestris pe zi, la 98 de femei cu diabet zaharat de tip 2. Dupa trei luni, femeile care au luat supliment au prezentat niveluri mai scazute ale zaharului din sange si ale colesterolului, în comparatie cu cele care au luat un placebo. 

Planta de Tribulus terrestris ofera o gama larga de proprietati terapeutice, avand capacitatea de a imbunatati capacitatile sexuale si fizice, creste libidoul, ajuta la imbunatatirea digestiei, protejeaza sistemul circulator si scade nivelul zaharului din sange. Datorita acestor beneficii, Tribulus terrestris poate fi administrat atat profilactic, cat si terapeutic.