Struguri
Strugurii (Vitis vinifera) sunt fructele vitei de vie, apartinand familiei Vitacea. Aceasta familie cuprinde aproximativ 60 de specii salbatice in Asia, America de Nord si Europa, crescand in conditii climatice subtropicale, mediteraneene si continental-temperate.
De mii de ani, vita de vie a fost folosita in mare parte pentru cultivarea fructelor, sucurilor, dulceturilor si, bineinteles, a vinului. De asemenea, aceste fructe delicioase - strugurii, au nenumarate beneficii pentru sanatate, protejand astfel organismul de afectiuni cronice.
Strugurii pot fi un plus in dieta fiecaruia dintre noi, putand fi consumati proaspeti, sub forma de suc sau vin, fiind o sursa excelenta de nutrienti, mai ales antioxidanti, fibre, vitamina K si vitamina C.
Beneficii - Struguri
- Sprijina longevitatea: resveratrolul, un fitonutrient care se gaseste mai ales in coaja strugurilor, dar si in seminte si pulpa, creste expresia a trei gene, toate legate de longevitate. Un studiu a demonstrat ca continutul de resveratrol variaza semnificativ in functie de fondul genetic, dar, in general, acesta se gaseste in cantitati mai mari in coaja strugurilor. Acesta este compusul despre care se crede ca ajuta la extinderea duratei de viata a oamenilor (Resveratrols in Grape Berry Skins and Leaves in Vitis Germplasm).
- Contribuie la reducerea obezitatii si a simptomelor specifice diabetului de tip 2: Sindromul metabolic, obezitatea si afectiunile conexe, cum ar fi cele de inima, sunt cele mai raspandite afectiuni de sanatate legate de nutritie in intreaga lume. Dovezile sugereaza ca polifenolii din struguri pot reduce sindromul metabolic si pot preveni atat dezvoltarea obezitatii, cat si a diabetului de tip 2. Polifenolii actioneaza ca modulatori, cu efecte antioxidante si de reducere a inflamatiei. De asemenea, strugurii sunt clasificati ca fiind alimente cu indice glicemic scazut. Fitonutrientii din struguri ajuta la echilibrarea zaharului din fluxul sanguin, astfel contribuind la reglarea hormonului produs de pancreas. In plus, extractul din seminte de struguri poate preveni sindromul metabolic, diabetul de tip 2 si obezitatea, imbunatatind in acelasi timp sanatatea intestinala.
- Bogati in antioxidanti: flavonoidele din struguri detin proprietati antioxidante, care contribuie la reducerea stresului oxidativ. De asemenea, flavonoidele, ca urmare a conversiei lor metabolice in corpul uman, pot genera cantitati mari de acizi fenolici simpli, avand efecte de neutralizare a radicalilor liberi, dar si imbunatatind actiunea altor antioxidanti. Mai mult decat atat, Vitamina C si manganul sunt alti doi nutrienti importanti care se gasesc in compozitia strugurilor, in special avand in vedere ca acestia sunt unele dintre alimentele cu cea mai mare concentratie de vitamina C. Strugurii sunt plini de fitonutrienti si antioxidanti, care variaza de la carotenoizi obisnuiti, cum ar fi beta-carotenul, pana la stilbene neobisnuite, precum resveratrolul. Gama de produse Flavin este special conceputa pentru a ajuta organismul sa neutralizeze surplusul de radicali liberi, sa inhibe dezvoltarea celulelor tumorale si sa imbunatateasca functiile organismului. De asemenea, formulele Flavin sunt special realizate cu ajutorul nanotehnologiei astfel incat isi pastreaza integral proprietatile active.
- Efect antiinflamator: polifenolii din compozitia strugurilor au capacitatea de a reduce inflamatia cronica.
- Imbunatateste functia cardiaca: strugurii ajuta la imbunatatirea functiei endoteliale, la scaderea oxidarii LDL, la imbunatatirea functiei vasculare, reglarea tensiunii arteriale, la modularea proceselor inflamatorii.
- Efect anti-cancer: strugurii ajuta la prevenirea cancerului datorita aportului bogat de antioxidanti, in special resveratrol. De asemenea, resveratrolulprezinta activitate antitumorala si pare capabil sa inhibe toate etapele carcinogenezei (de exemplu, initierea, promovarea si progresia) implicate in mai multe tipuri de cancer. Fibrele sunt si ele foarte necesare pentru mentinerea unui colon sanatos, iar strugurii ofera aproximativ un gram de fibre la fiecare 60 de calorii. Aceasta combinatie dintre antioxidanti si fibre poate fi unul dintre motivele pentru care strugurii ar putea ajuta la prevenirea cancerlui de colon.
- Stimuleaza functia cerebrala: deoarece sunt bogati in flavonoide, strugurii pot avea un efect benefic semnificativ asupra functiei creierului si a sistemului nervos central. Flavonoidele din struguri, in special antocianinele, pot ajuta la prevenirea proceselor neurodegenerative atat prin inhibarea neuro-inflamatiei, cat si prin reducerea stresului oxidativ. Resveratrolul ajuta, de asemenea, la ameliorarea stresului oxidativ, a reactiilor inflamatorii si la imbunatatirea functiei mitocondriale.
Strugurii sunt fructe atat de populare in randul oamenilor, deoarece ii regasim in atat de multe forme. Beneficiile strugurilor pentru sanatatea organismului uman sunt cu adevarat importante, de la reducerea obezitatii, pana la promovarea sanatatii digestive. Strugurii pot fi consumati cu scopt terapeutic, dar si profilactic.