Silimarina

Silimarina este un derivat provenit din semintele ciulinului de lapte (denumit si ciulinul Mariei sau armurariu) - Silybum marianum. Ciulinul de lapte este o planta erbacee care provine din familia Asteraceae, poate creste pana la 10 m inaltime si prezinta flori in diferite nuante de violet si frunze cu insertii albicioase, despre care povestile din batrani spun ca au fost cauzate de o picatura din laptele Fecioarei Maria, care a cazut pe frunzele ei.

Ingredientele active din ciulinul de lapte sunt un grup de compusi vegetali, cunoscuti sub numele de silimarina.

Ciulinul de lapte a fost folosit in mod traditional pentru a trata afectiunile ficatului si a vezicii biliare, pentru a promova productia de lapte matern, pentru a preveni si ameliora cancerul si chiar pentru a proteja ficatul de muscaturile de sarpe, alcool si alte substante nocive pentru acesta.


Beneficii - SIlimarina

  • Efect hepatoprotetor: silimarina este utilizata la scara larga ca terapie complementara de catre persoanele care au afcetiuni hepatice. De asemenea, este folosita pentru a proteja ficatul impotriva toxinelor. Un studiu publicat pe National Library of Medicine, intitulat Modulatory effects of silibinin in various cell signaling pathways against liver disorders and cancer - A comprehensive review, a demonstrat ca acesta aduce imbunatatiri ale functiei hepatice la persoanele cu afectiuni ale ficatului, care au luat un supliment cu silimarina, sugerand ca ar putea ajuta la reducerea inflamatiei si a leziunilor hepatice. Ciulinul de lapte reduce daunele ficatului cauzate de radicalii liberi, care sunt produsi atunci cand ficatul metabolizeaza substatele toxice. Un alt studiu de pe acelasi site, denumit Hepatoprotective effect of silymarin, a constatat ca silimarina poate prelungi usor speranta de viata a persoanelor cu ciroza hepatica.
  • Protejeaza functiile creierului: ciulinul de lapte a fost utilizat ca remediu traditional in ameliorarea afectiunilor neurologice precum Alzheimer si Parkinson de peste doua mii de ani. Proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante protejeaza creierul și ajuta la prevenirea degenerarii acestuia. De asemenea, stimuleaza sistemul nervos central si imbunatateste memoria.
  • Efect anticancerigen: efectele antioxidante ale silimarinei pot avea unele efecte anticancerigene, care ar putea fi utile pentru persoanele care sunt in terapie pentru cancer. De asemenea, are capacitatea de a ajuta chimioterapia sa functioneze mai eficient impotriva anumitor tipuri de cancer si, în unele circumstante, chiar sa inhibe celulele canceroase. Totodata, silimarina inhiba toxinele, stimuleaza productia de celule noi si contracareaza efectele nocive ale produselor chimice. 
  • Amelioreaza acneea: acneea este o afectiune inflamatorie a pielii. Stresul oxidativ joaca un rol important in dezvoltarea acneei. Pe site-ul Journal of Clinical & Experimental Dermatology Research s-a publicat un studiu care a constatat ca persoanele cu acnee care au consumat 210 miligrame de silimarina pe zi timp de 8 saptamani au experimentat o scadere cu 53% a leziunilor provocate de aceasta. 
  • Ajuta in gestionarea diabetului: ciulinul de lapte poate fi o terapie complementara utila in gestionarea diabetului de tip 2. S-a descoperit ca unul dintre compusii din ciulinul de lapte poate functiona similar cu unele terapii pentru diabetici, ajutand la imbunatatirea sensibilitatii la insulina si la scaderea zaharului din sange. Pe site-ul National Library of Medicine s-a publicat o analiza recenta care a constatat ca persoanele care consuma in mod obisnuit silimarina au experimentat o reducere semnificativa a nivelului de zahsr din sange.

Silimarina este un supliment care prezinta potential ca terapie complementara pentru diferite afectiuni, inclusiv boli hepatice, cancer sau diabet.  Aceasta poate fi administrata atat profilactic, cat si terapeutic. 

Daca doriti sa va bucurati de intreg sprectrul de proprietati benefice oferite de Silimarina, atunci gama de produse Flavin este alegerea ideala!