Sfecla rosie
Sfecla rosie (Beta Vulgaris) este rizomul -radacina- plantei de sfecla, fiind o leguma care si-a castigat popularitatea datorita aromei si gustului delicios, pe care le are. In tara noastra, sfecla rosie este foarte des utilizata in bucatarie, fiind inclusa in salate si alte preparate culinare, este murata, transformata in suc si altele.
Pe langa faptul ca aduce un strop de culoare in farfurie, sfecla rosie este foarte hranitoare, fiind plina de compusi vegetali, vitamine si minerale esentiale in buna functionare a organismului nostru, multe dintre ele bucurandu-se de numeroase proprietati terapeutice.
Beneficii - Sfecla rosie
Sfecla rosie detine un profil nutritional impresiont. Aceasta are un continut scazut in calorii, dar foarte bogat in vitamine si minerale importante.
In compozitia sfeclei rosii se regasesc urmatoarele: proteine, carbohidrati, fibre, mangan, cupru, potasiu, magneziu, Vitamina c, Vitamina B, fier, zahar.
Acidul folic din compozitia sfeclei rosii este o vitamina care are un rol important in dezvoltarea si buna functionare a inimii. De asemenea,conform unui studiu denumit Manganese: Its Role in Disease and Health, manganul din compozitia acesteia este esential in formrea oaselor, in metabolismul nutrientilor si functia creierului. Mai mult decat atat, cuprul este un factor important pentru producerea energiei si sinteza anumitori neurotransmitatori.
Sfecla rosie include urmatoarele proprietati terapeutice:
- Ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale optime: tensiunea arteriala este un factor de risc pentru majotitatea afectiunilor cardio-vasculare. Sfecla rosie contine potasiu, iar acesta poate duce la scaderea tensiunii arteriale, avand efecte pozitive asupra inimii.
- Poate imbunatati performanta atletica: sfecla rosie contine nitrati dietetici, iar acestia au capacitatea de a imbunatati performanta atletica. Nitratii afecteaza pozitiv performanta fizica prin imbunatatirea eficientei mitocondriilor, care sunt responsabile pentru producerea de energie in celule. O recenzie a demonstrat ca sfecla poate amplifica rezistenta prin imbunatatirea performantei cardiorespiratorii.
- Efect antiinflamator: sfecla rosie contine un tip de pigmenti care se numesc betalaine, care detin o serie de proprietati antiinflamatorii. Acest lucru aduce multe beneficii asupra santatii, deoarece inflamatia cronica este asociata cu afectiuni precum cele cardiace, hepatice, cancer si obezitate. Intr-un studiu din 2014, efectuat asupra unor persoane cu osteoartrita - o afectiune care provoaca inflamatie la articulatii - a demonstrat ca capsulele cu betalaina din extract de sfecla rosie reduc durerea si disconfortul (Betalain-rich red beet concentrate improves reduced knee discomfort and joint function: A double blind, placebo-controlled pilot clinical study).
- Imbunatateste sanatatea digestiva: deoarece este o sursa generoasa de fibre, sfecla rosie hraneste bacteriile intestinale benefice, ajutand la imbunatatirea sanatatii digestive prin prevenirea constipatiei, diverticulitei sau afectiunii inflamatorii intestinale.
- Ajuta la ehilibrarea aportului de energie: sfecla rosie este saraca in grasimi sau calorii, insa e bogata in apa. Acest lucru ajuta la echilibrarea aportului de energie. De asemenea, alimentele cu continut scazut in calorii sunt asociate cu pierderea in greutate.
- Sprijina sanatatea creierului: conform unui studiu, nitratii din sfecla pot imbunatati functia creierului, prin dilatarea vaselor de sange si prin cresterea fluxului sanguin (The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease).
- Imbunatateste viata sexuala: sfecla rosie ajuta organismul sa produca oxid nitric. Acest oxid nitric are capacitatea de a dilata vasele de sange, astfel ajutand la mentinerea presiunii in corpul cavernos, necesara pentru mentinerea unei erectii. De asemenea, dupa cum am mentionat si mai sus, sfecla rosie scade tensiunea arteriala, iar daca aceasta este crescuta, organismul intampina dificultati in a transporta suficient sange in organul sexual masculin pentru a permite o erectie. Maral Gel este un produs special creat pentru barbati, care se concentreaza pe mentinerea unei erectii de lunga durata si de calitate, favorizand amplificarea in volum a penisului. Formula Maral Gel este originala si este bazata numai pe ingrediente naturale.
Sfecla rosie este un aliment foarte iubit de noi, pe care il includem in diferite retete sau suplimente alimentare, datorita atat gustului sau deosebit, cat si datorita multitudinii de prorpietati benefice pe care le are. Sfecla rosie poate fi consumata atat terapeutic, cat si profilactic, gratie gamei largi de proprietati medicinale.