Seleniu

Seleniul este un oligomineral, care se gaseste in mod natural in sol si in anumite alimente. Exista chiar si cantitati mici in apa pe care o bem.

Calitatea sa antioxidanta ii acorda seleniului valoarea, fiind o componenta a enzimelor antioxidante, in special a glutation-reductazei, si joaca un rol esential in repararea tesuturilor din intregul organism.

Seleniul sporeste si calitatea fluxului sanguin, ajutand astfel la rezistenta impotriva diferitelor afectiuni provocate mai ales de stresul oxidativ si radicalii liberi.Beneficii - Seleniu

De-a lungul timpului, cercetatorii au descoperit numeroase proprietati terapeutice ale seleniului. Iata-le pe principalele dintre acestea: 

  • Ofera protectie impotriva cancerului: seleniul este excelent mai ales daca avem un sistem imunitar slabit sau chiar un istoric familial de afectiuni canceroase. S-a demonstrat ca administrarea suplimentelor cu seleniu in doze mai mari ar avea potential anti-cancer. Seleniul este eficient in reducerea riscului aparitiei cancerului, a mortalitatii cauzate de cancer, dar si a severitatii unor anumitor tipuri de cancer (ficat, prostata, plamani si colo-rectal). Mai mult decat atat, avand o sarcina de activare a selenoproteinelor, acest mineral preia un rol enzimatic, ajutand antioxidantii sa isi faca treaba mai eficient. Studiile au demonstrat ca o doza mare de seleniu poate fi eficienta in protejarea ADN-ului, ceea ce poate reduce riscul aparitiei mutatiilor celulare si dezvoltarea cancerului (Does a role for selenium in DNA damage repair explain apparent controversies in its use in chemoprevention?).
  • Stimuleaza imunitatea: seleniul sustine imunitatea deoarece este necesar pentru buna functionare a sistemului imunitar – in plus, este un nutrient cheie in contracararea dezvoltarii virusurilor, inclusiv HIV. La persoanele care au contactat deja HIV, s-a dovedit a fi util in incetinirea progresiei spre SIDA. 
  • Imbunatateste fluxul sanguin si reduce riscul aparitiei afectiunilor la inima: nivelurile scazute de seleniu au fost asociate cu aparitia afectiunilor cardiovasculare, cu accidentul vascular cerebral sau atacul de cord. De asemenea, seleniul poate aduce beneficii sanatatii inimii datorita capacitatii sale de a proteja impotriva inflamatiei, de a creste fluxul sanguin si de a reduce stresul oxidativ al radicalilor liberi, contribuind la activitatea antioxidanta.
  • Contribuie la imbunatatirea fertilitatii: seleniul aduce beneficii organismului deoarece este necesar pentru motilitatea adecvata a spermatozoizilor, crescand, totodata si fluxul sanguin (doua componente care joaca un rol esential in obtinerea unei fertilitati optime). Seleniul este incorporat in capsula mitocondriala a spermatozoizilor, afectand pozitiv comportamentul si functia acestora pe masura ce se deplaseaza prin canalul vaginal. De asemenea, respectarea aportului alimentar recomandat reduce riscul de avort spontan. Gama de produse Fertilovit vine ca suport pentru fertilitatea atat feminina, cat si masculina, dezvoltate fiind pe baza unui concept de nutritie esential ceresterii si mentinerii fertilitatii, din perioada preconceptionala, pana la obtinerea sarcinii. Suplimentele Fertilovit sunt utilizate cu succes in multe clinici si spitale specializate pe fertilitate, din Europa.
  • Reduce simptomele astmului: s-a observat de-a lungul timpului ca persoanele cu astm au niveluri deficiente de seleniu in organism. Suplimentele cu seleniu ajuta la reducerea simptomelor provocate de astm bronsic.
  • Imbunatateste sanatatea cognitiva: o serie de studii sugereaza ca un aport mai mare de seleniu ofera protectie impotriva declinului cognitiv si a unor afectiuni degenerative precum Alzheimer. O meta-analiza din 2019 a descoperit o scadere semnificativa a statusului seleniului la adultii cu Alzheimer, in comparatie cu cei sanatosi, sustinand rolul antioxidant al mineralului si implicarea stresului oxidativ in afectarea neurologica (Brain Selenium in Alzheimer's Disease (BRAIN SEAD Study): a Systematic Review and Meta-Analysis). 
  • Ajuta la reglarea tiroidei: acest mineral actioneaza ca un catalizator pentru producerea de hormoni tiroidieni activi. S-a descoperit ca exista o legatura intre metabolismul tiroidian si deficitul de seleniu. Un aport insuficient in dieta poate afecta modul in care functioneaza tiroida si, implicit, metabolismul. Glanda tiroida este responsabila de buna functionare a organismului in fiecare zi. Daca exista deficiente la nivelul glandei tiroide, acest lucru poate provoca iritabilitate, slabiciune musculara, oboseala, pierdere sau crestere brusca in greutate, insomnie si nu numai. Seleniul regleaza productia de oxigen reactiv in glande, protejeaza tiroida de anticorpii care pot provoca afectiuni tiroidiene.

Seleniul este foarte important in buna functionare a organismului, acesta fiind indicate a se administra atat terapeutic, cat si profilactic.