Scortisoara

Scortisoara este un condiment care se obtine din scoarta interioara a arborilor din specia Cinnamomun verum. Aceasta este folosita cel mai adesea ca si condiment aromat si activ in diverse preparate culinare, peste tot in lume, de mii de ani.

Scortisoara contine cativa compusi speciali care sunt responsabili pentru numeroasele sale proprietati terapeutice, inclusiv cinnamaldehida, acidul cinamic si cinamat. 

In Egiptul Antic, scortisoara era un condiment rar si valoros si era privita ca un cadou potrivit pentru regi si persoanele de vita nobila.



Beneficii - Scortisoara

Fiind unul dintre cele mai vechi si iubite condimente din lume, scortisoara a fost utilizata de foarte multa vreme pentru proprietatile sale terapeutice in medicina holistica si traditionala. 

Iata cateva dintre beneficiile de top ale scortisoarei:

  • Sursa bogata in antioxidanti: beneficiile scortisoarei sunt atribuite continutului bogat intr-o serie de antioxidanti specifici, inclusiv polifenoli, acid fenolic si flavonoide. Acesti compusi actioneaza impotriva stresului oxidativ din organism si s-a descoperit ca ajuta la prevenirea afectiunolor cronice cronice. Mai mult decat atat, ajuta la limitarea acumularii de oxid nitric in sange si previne peroxidarea grasimilor, ambele avand potentialul de a creste riscul de tulburari ale creierului, cancer, afectiuni cardiace si cronice.
  • Efect antiinflamator: antioxidantii din compozitia scortisoarei ajuta la scaderea riscului aparitiei afectiunilor de inima, a cancerului, declinului cognitiv si multe altele. Deoarece previne inflamatia, poate fi, de asemenea, benefic si in gestionarea durerii. S-a demonstrat ca ajuta la reducerea durerilor musculare si menstruale si la diminuarea severitatii reactiilor alergice.
  • Protejeaza inima: s-a demonstrat ca scortisoara reduce cativa dintre cei mai importanti factori de risc pentru afectiunile de inima, inclusiv nivelurile ridicate de colesterol si ale trigliceridelor, hipertensiunea arteriala. De asemenea, scortisoara a dovedit si efecte coagulante, reusind sa opreasca sanferarea in exces. De asemenea, scortisoara stimuleaza circulatia sangelui, fiind utila in regenerarea tesutului cardiac si pentru evitarea accidentelor vasculare cerebrale.
  • Regleaza nivelul zaharului din sange: scortisoara este bine cunoscuta pentru efectele sale anti-diabetice, motiv pentru care este considerata a fi unul dintre cele mai indicate alimente pentru persoanele cu diabet. Conform cercetarilor, scortisoara poate scadea nivelul zaharului din sange si poate imbunatati sensibilitatea la hormonul secretat de pancreas, care ajuta la transportul zaharului din sange in tesuturi pentru a mentine nivelul de zahar din sange echilibrat (The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance).
  • Protejeaza impotriva infectiilor si virusilor: scortisoara ontine proprietati naturale antimicrobiene, antibiotice, antifungice si antivirale, iar uleiurile esentiale din aceasta contin si compusi care stimuleaza sistemul imunitar.
  • Favorizeaza igiena bucala: scortisoara poate proteja impotriva anumitor bacterii care provoaca respiratie urat mirositoare, carii si infectii bucale.
  • Imbunatateste performanta sexuala: excitarea sexuala si performanta sexuala se bazeaza pe dilatarea vaselor de sange. Acest lucru permite sangelui sa curga in zonele erogene. Precum am precizat mai sus, scortisoara previne hipertensiunea arteriala, caredetermina intarirea si ingustarea arterelor, prevenind tipul de flux sanguin de care este nevoie pentru satisfactia sexuala. Hipertensiunea arteriala este asociata cu libidoul scazut si incapacitatea de a atinge punctul culminant la femei, insa provoaca mai multe neplaceri in randul barbatilor, inclusiv incapacitatea de a performa sexual. In compozitia scortisoarei se regasesc mangan, potasiu si zinc, 3 nutrienti esentiali pentru sanatatea sexuala a barbatilor. Deoarece este considerata si un puternic afrodisiac, scortisoara este un ingredient important din produsul Herbal V, dedicat barbatilor, pentru imbunatatirea functiilor sexuale si obtinerea unor erectii calitative si de durata, revitalizand organismul. Includerea lui in rutina zilnica ar putea oferi vietii sexuale impulsul sanatos de care are nevoie. 

Scortisoara este un condiment derivat din scoarta arborelui de scortisoara, care este plin de nutrienti. Astfel, aceasta se poate adminstra atat terapeutic, cat si profilactic, datorita spectrului larg de proprietati medicinale pe care le detine.