Roscove

Roscovul, Ceratonia siliqua (lb.lat.) sau carob (lb. eng.), este este un arbore din Bazinul Marii Mediteraniene. Roscovul rodestete care arata ca o pastaie de fasole maro inchis, in interiorul caruia se gasesc seminte. Roscovul este un excelent inlocuitor dulce si sanatos al ciocolatei. Utilizarea boabelor de rosov - roscove - in medicina traditionala dateaza de 4.000 de ani in Grecia Antica.

Roscovul creste in medie pana la 10 m inaltime, dar uneori poate atinge chiar si 15 metri. Coroana este semisferica, sustinuta de un trunchi solid, acoperit de o scoarta aspra de culoare brun-cenusie, care dezvolta ramuri robuste si rezistente. Frunzele, de un verde inchis, au dimensiuni cuprinse intre 10 si 20 de centimetri si suporta doarte bine frigul si inghetul.Proprietati nutritionale - Roscove

Roscovele contin urmatoarele substante active: vitamina D, vitamina E, complexul de vitamine B (B1, B2, B3), Vitamina A, fosfor, magneziu, calciu, fibre, fier, polifenoli, antioxidanti, potasiu, zaharuri (fiind un indulcitor natural).

Beneficii - Roscove

  • Scade nivelul colesterolului: intr-un studiu efectuat pe 12 barbati, carora li s-a administrat pudra de roscove, s-a inregistrat o reducere a nivelului colesterolului rau (LDL) dupa 4 saptamani ("Blood lipids and lipoproteins in adult men fed four refined fibers").
  • Favorizeaza arderea grasimilor: intr-un studiu clinic efectuat pe 19 persoane sanatoase, fibrele de roscove au scazut cativa markeri asociati cu cresterea in greutate. Printre altele, a redus puternic grelina acilata , hormonul asociat cu senzatia de foame. In plus, nivelurile trigliceridelor si acizilor grasi, indicand actiunea de ardere a grasimilor a roscovelor.
  • Scade nivelul zaharului din sange: roscovele sunt o sursa de inozitol, inclusiv mioinozitol si d-pinitol. Mio-inozitol a fost cercetat pentru ameliorarea diabetului, a scaderii indicelui glicemic si a tulburarilor de alimentatie. Intr-un studiu efectuat pe 40 de opersoane sanatoase, inozitolul din roscove a scazut glicemia si a imbunatatit functiile pancreasului dupa mese, ceea ce indica valoarea acesteia pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
  • Sursa bogata de antioxidanti: roscovele sunt o sursa majora de fibre alimentare . Pastaile si pulpa contin in principal fibre insolubile, iar semintele ambaleaza fibre solubile. Fibra sa solubila este formata din polizaharide sau lanturi lungi de zahar (din manoza si galactoza). Extractul din seminte de roscove este cunoscut si ca guma de fasole.
  • Protejeaza sistemul digestiv: roscovele ajuta la reglarea refluxului gastroesofagian.
  • Sustine functiile sexuale: este utilizat in produsele pt potenta, deoarece are efecte pozititve asupra sistemului endocrin si nervos, creste rezistenta organismului si nivelul de energie. De asemenea, este recunoscut ca afrodisiac natural. Gama de produse Pro Intense va pune la dispozitie toate aceste beneficii, fiind conceput de medici pentru imbunatatirea sanatatii sexuale a barbatilor. Formula unica Pro Intense sustine functiile sexuale, imbunatateste potenta, fertilitatea si virilitatea masculina.

Roscovele pot fi administrate atat terapeutic, cat si profilactic, oferind o gama larga de proprietati terapeutice, foarte benefice pentru organismul nostru.