Rinita alergica - cauze, simptome si impactul asupra vietii


Rinita alergica este o afectiune comuna care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Aceasta conditie este caracterizata de inflamatia mucoasei nazale si apare ca raspuns la alergeni specifici. Desi nu este o afectiune grava din punct de vedere medical, rinita alergica poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii si poate crea disconfort considerabil pentru cei afectati. In acest eseu informativ, vom explora cauzele rinitei alergice, simptomele asociate si modul in care aceasta afectiune nu poate influenta viata de zi cu zi.

Cauzele rinitei alergice:

 • Alergeni inhalatori: Cauza principala a rinitei alergice o reprezinta alergenii inhalatori, care includ polenul de plante, acarienii din praf, mucegaiurile si parul de animale. Atunci cand o persoana cu sensibilitate la acesti alergeni intra in contact cu ei, sistemul lor imunitar reactioneaza exagerat, declansand inflamatia mucoasei nazale.
 • Factori genetici: Rinita alergica poate avea o componenta genetica, ceea ce inseamna ca persoanele cu istoric familial de alergii sunt mai susceptibile sa dezvolte aceasta afectiune.
 • Expozare timpurie la alergeni: Expozarea timpurie la alergeni in timpul copilariei poate creste riscul dezvoltarii rinitei alergice.
 • Poluarea aerului: Poluarea aerului poate agrava simptomele rinitei alergice sau poate creste susceptibilitatea la aceasta afectiune. Particulele fine din aer pot irita mucoasa nazala si pot face simptomele mai severe.

Simptomele rinitei alergice pot varia de la usoare la severe si pot include:

 • Congestie nazala: Una dintre cele mai comune manifestari ale rinitei alergice este congestia nazala, care face respiratia dificila si nasul infundat.
 • Stranut frecvent: Persoanele cu rinita alergica pot stranuta frecvent, mai ales in timpul sezonului de polen sau dupa expunerea la alergeni.
 • Mucozitate nazala: Nasul care curge este un simptom comun, iar mucozitatea poate fi apoasa sau groasa, in functie de severitatea afectiunii.
 • Mancarime la nivelul nasului si gatului: Senzatia de mancarime poate fi deranjanta si poate afecta calitatea somnului.
 • Senzatie de presiune sau durere la nivelul fetei: Uneori, rinita alergica poate crea senzatii de presiune sau durere in zona fetei, in special in jurul sinusurilor.

Rinita alergica nu este doar o afectiune inconfortabila; poate afecta semnificativ calitatea vietii unei persoane. Aici sunt cateva moduri in care aceasta poate avea un impact:

 • Tulburari de somn: Congestia nazala si mancarimea pot afecta somnul, conducand la oboseala si iritabilitate in timpul zilei.
 • Scaderea concentrarii: Simptomele rinitei alergice pot influenta concentrarea si performanta la locul de munca sau in scoala.
 • Impactul emotional: Disconfortul constant si simptomele rinitei alergice pot duce la stres si anxietate.
 • Limitari in activitatile de zi cu zi: Unele activitati, cum ar fi exercitiile in aer liber sau petrecerea timpului in medii cu polen, pot deveni dificile sau chiar imposibile pentru persoanele cu rinita alergica.

In concluzie, rinita alergica este o afectiune comuna a carei origine este legata de reactia exagerata a sistemului imunitar la anumite alergeni inhalatori. Simptomele pot varia de la usoare la severe si pot afecta semnificativ calitatea vietii. Alaturi de dispozitivul inovator BioNette – Aparat pentru tratarea rinitei alergice, veti depasi cu usurinta simptomele neplacute provocate de rinita alergica, fara a necesita sa suplimentati cu diverse tratamente alopate.