Polen
Polenul
este unul dintre cele mai valoroase daruri ale naturii, pentru noi, oamenii.
Daca albinele, micile transportatoare de polen, nu ar exista, pomii fructiferi
si florile ar fi condamnate la disparitie. Polenizarea se produce atunci cand
granulele de polen aflate pe albina (recoltate anterior de la o alta floare) iau
contact cu o noua planta.
Polenul este colectat de catre albine de la diferite plante, care este transportat mai apoi in stupul lor, sub forma de granule de culoare galbena, portocalie, rosiatica, verde si arareori, violet.
Beneficii - Polen
Ceea ce deosebeste polenul de alte remedii este profilul sau nutritional unic. Acesta contine toti aminoacizii esentiali si neesentiali, 33 de tipuri de minerale, 18 vitamine, 59 oligoelemente, peste 100 de enzime si coenzime, 14 acizi grasi, 11 carbohidrati si aproximativ 25-35% proteine. De asemenea, albinele recolteaza polenul de la peste 100 de flori diferite, astfel imprumutand de la fiecare proprietati terapeutice specifice si diverse.
Graunciorul de polen are forma sferica sau ovoida, fiind alcatuit din doua invelisuri (exina si intina) si doi nuclei.
Consumul zilnic de polen aduce numeroase beneficii asupra organismului:
- Este un foarte bun energizant: gama variata de nutrienti si vitamine pe care le contine ajuta organismul sa se mentina in forma pentru intreaga zi, prin marirea rezistentei la efort si inlaturarea oboselii.
- Reda pofta de mancare: netratarea lipsei apetitului poate duce la afectiuni severe ale organismului, de aceea se recomanda sa nu fie neglijata.
- Regleaza sistemul nervos si determina o stare de buna-dispozitie: polenul nu are efect doar asupra fizicului, ci si asupra psihicului; inca din 1971, R. Llopis Paret isi ajuta pacientii sa treaca peste depresie cu ajutorul tratamentelor naturiste pe baza de polen, inlocuind astfel medicamentele antidepresive.
- Creste rezistenta fizica, reduce starile de oboseala si faciliteaza recuperarea dupa o perioada de convalescenta.
- Scade tensiunea: polenul are capacitatea de a micsora nivelul grasimilor din sange, imbunatatind fluiditatea sangelui, catifeleaza interiorul peretilor arteriali, capilari si venosi, hraneste musculatura arteriala si nervii cardiaci, avand grija de buna functionare a inimii, reduce microhemoragiile.
- Protejeaza sistemul circulator: acest lucru se datoreaza continutului mare de antioxidanti, ce are un efect anti-inflamator pentru tesuturile plamanilor, astfel prevenind aparitia astmului.
- Amelioreaza tulburarile intestinale: Remy Chauvin, unul dintre cei mai mari cercetatori, este de parere ca polenul are actiuni curative si la nivel intestinal, tratand constipatia, iar pe de alta parte, amelioreaza si anumite cazuri de diaree acuta.
- Remediaza tulburarile prostatei datorita continutului sau bogat in zinc: un studiu clinic realizat de o echipa de cercetatori de la clinicile medicale ale Universitatii din Upsala si Lund au constatat ca polenul are proprietati curative atat asupra prostatei, cat si asupra adenomului – tumoare benigna, constituita din celulele epiteliale care poate afecta majoritatea organelor sau glandelor endocrine/mucoase.
- Amelioreaza efectiunile pielii: datorita aminoacizilor si vitaminelor prezente in compozitia sa, polenul are capacitatea de a proteja pielea si ajuta la regenerarea acesteia; poate fi aplicat in zonele cu probleme, astfel remediand iritatiile, eczemele si inflamatiile.
- Opreste caderea parului: datorita continutului sau de cistina, un nutrient care hraneste sistemul pilos.
- Excelent supliment protector pentru pacientii cu cancer care urmeaza tratamente de chimioterapie sau de radioterapie.
- Favorizeaza si regenereaza flora intestinala.
- Echilibreaza PH-ul sanguin.
- Combate rinita alergica, pe termen lung.
- Imbunatateste vederea datorita continutului sau de riboflavina.
- Favorizeaza dezvoltarea si cresterea armonioasa a copiilor.
- Imbunatateste potenta sexuala si combate impotenta si frigiditatea.
Curiozitati - Polen
- Un kilogram de polen are de 3 ori mai multe proteine decat aceeasi cantitate de carne de vita.
- Un studiu efectuat in 1946 a demonstrat ca majoritatea oamenilor foarte longevivi (care au trait peste 100 de ani) au fost apicultori care consumau polen zilnic.
- La fiecare zbor, o albina poarta in cosulete pana la 15 mg de polen în 2 bile. Pentru a obtine 1 kg de polen, o albina trebuie sa efectueze peste 60.000 de zboruri.
- 75 % din alimentele globale depind de activitatea polenizantă a albinei Mellifera.
Cu timpul, polenul a capatat popularitate si a inceput sa fie din ce in ce mai apreciat si mai utilizat, fiind considerat un aliment foarte valoros, avand valori nutritionale complete si foarte benefice pentru sanatate. Prin urmare, daca doriti sa includeti polenul in dieta dumneavoastra, suplimentul alimentar Apisan Forte este forma ideala de a va bucura de toate beneficiile sale.