Piper negru

Piperul negru este unul dintre cele mai iubite si utilizate condimente la nivel mondial. Acesta este produs prin macinarea boabelor de piper, fiind fructe de padure uscate din vita de vie Piper nigrum. Aroma piperului negru este ascutita si usor picanta. 

Piperul negru este considerat regele condimentelor si a fost folosit in medicina ayurvedica, veche de mii de ani, datorita concentratiei sale mari de compusi benefici pentru organismul nostru.

Compozitie nutritionala - Piper negru

Fiind un condiment foarte nutritiv, piperul negru este plin de minerale si vitamine: E, K, C, B6, sodiu, potasiu, mangan, cupru. De asemenea, are foarte putine calorii, astfel poate fi consumat fara grija de persoanele care isi doresc sa scape de kilogramele nedorite.
Beneficii - Piper negru

  • Puternic antioxidant: radicalii liberi sunt molecule care pot deteriora celulele. Acestia pot fi creati in mod natural, in momente in care executam exercitii fizice sau digeram alimente, dar, de asemenea, radicalii liberi se mai formeaza si prin expunerea la factorii externi nocivi precum poluarea, razele solare sau fumul de tigara. Daunele excesive cauzate de radicalii liberi in organismul nostru pot duce la probleme majore de sanatate (afectiuni cardiace, imbatranire prematura, anumite tipuri de cancer). Piperul negru are o consistenta bogata in piperina - compus cu puternice proprietati antioxidante. 
  • Proprietati antiinflamatorii: inflamatia cronica este un factor de baza in afectiuni precum artrita, afectiuni cardiace, cancerul sau diabetul. Piperina aflata in compozitia piperului s-a dovedit a fi eficienta in ameliorarea inflamatiei.
  • Imbunatateste functiile creierului: extractul de piper negru s-a dovedit eficinet in ameliorarea simptomelor afectiunilor degenerative ale creierului.
  • Regleaza nivelul zaharului din sange: pe site-ul National Library of Medicine s-a publicat studiul Improvement in insulin resistance and favourable changes in plasma inflammatory adipokines after weight loss associated with two months' consumption of a combination of bioactive food ingredients in overweight subjects, la care au participat 86 de persoane supraponderale. Voluntarilor li s-a administrat extract de piperina timp de 8 saptamani, ulterior acestia experimentand o imbunatatire semnificativa a sensibilitatii la insulina.
  • Eficient in ameliorarea anxietatii si depresiei: substanta activa cea mai importanta din piper - piperina - ofera efecte antidepresive. Mai mult decat atat, piperul negru are capacitatea de a imbunatati functiile creierului si stimuleaza memoria. 
  • Ajuta digestia: stomacul, in timpul digestiei, secreta acidul clorhidric, care este esential in acest proces. Piperul are capacitatea de a spori secretia acidului clorhidric. Totodata, piperul negru stimuleaza urinarea si transpiratia, ajutand organismul sa elimine toxinele din organism.
  • Efect antibacterian: in revista Phytomedicine s-au publicat studii care au demonstrat ca piperul negru este eficient in anihilarea atat a bacteriilor gram-pozitive, inclusiv Stafilococul auriu, cat si a anumitor tulpini bacteriene gram-negative. Totodata, piperul negru are capacitatea dee a inhiba proliferarea bacteriilor din tractul digestiv.
  • Stimuleaza absorbtia nutrientilor: consumul de piper negru ajuta organismul sa extraga mai multi nutrienti din alimentele pe care le consumam (calciul si seleniul, precum si a unor compusi vegetali benefici).
  • Mentine sanatatea cavitatii bucale: datorita proprietatilor sale antibacteriene si antiinflamatoare, piperul ajuta in prevenirea cariilor, amelioreaza durerile de dinti si inflamatiile gingivale.

Piperul negru poate fi administrat atat terapeutic, cat si proflactic, datorita gamei largi de proprietati terapeutice care il recomanda. Consumul de piper negru (piperina) poate imbunatati starea de spirit, sanatatea creierului si a intestinului, regleaza nivelul de glucoza din sange si, de asemenea, ofera proprietati antioxidante si antiiflamatorii puternice.

Daca doriti sa va bucurati de intreg sprectrul de proprietati benefice oferite de piperul negru, atunci produsul Insuveg Forte este alegerea ideala!