Miere
Mierea este un aliment natural extrem de valoros si este recunoscuta pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului. Aceasta este un produs apicol, obtinut prin prelucrarea nectarului cules de albine si depozitat in celulele fagurilor, aceasta constituind hrana intregii populatii din stup pe toata perioada anului.
Scopul principal al apiculturii este obtinerea mierii din totdeauna. Statisticile desemneaza ca productia anuala mondiala de miere depaseste 2 milioane de tone.

Cum se formeaza mierea de albine?
Albinele mature zboara si colecteaza nectar de la florile aflate in perimetrul in care vietuiesc; acestea extrag nectarul cu ajutorul unei mici trompe - acesta ajungand in stomacul albinei. Pe masura ce albina transporta nectarul catre stup, o enzima proteica din stomacul acesteia prelucreaza nectarul, rupand zaharoza in: fructoza si glucoza.
Albinele tinere aflate in stup elimina apa din nectar prin doua metode: mai intai, acestea trec nectarul de la una la cealalta si extrag apa din nectar, prin absorbtia ei, in peretele stomacului lor; apoi, albinele creeaza un flux de caldura, iar aerul din stup, prin vibratia aripilor si a muschilor de zbor, evapora apa din nectarul depozitat in celulele fagurelui.
In momentul in care cea mai mare parte a zaharozei este transformata in glucoza si fructoza, iar apa este eliminata din amestec, este creat amestecul absolut delicios si foarte sanatos - mierea!
Beneficii - Miere
Mierea nu este numai gustoasa, ci este si un izvor de sanatate. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au utilizat mierea ca indulcitor si au consumat-o pentru proprietatile sala antibacteriene si antifungice. De asemenea, beneficiile mierii de albine se datoreaza continutului sau bogat in vitamine, enzime, aminoaicizi si minerale (fie, calciu, clorura de sodiu, magnezium fosfat si potasiu).
Consumul zilnic de miere aduce numeroase beneficii asupra organismului:
- Atenueaza alergiile: deoarece mierea de albine are efecte anti-inflamatorii, aceasta este indicata pentru a reduce simptomele alergiilor senzoriale.
- Este un foarte bun energizant: mierea este o sursa excelenta de energie si contine doar 17 grame de carbohidrati/lingura. Glucoza si fructoza intra direct in fluxul sangvin, oferind rapid un impuls de enrgie. De asemenea, mierea este ideala a fi consumata inaintea efectuarii exercitiilor de anduranta mai lungi, creșterea nivelului de zahar din sange actionand ca o sursa de energie pe termen scurt.
- Intretine celulele ficatului: in cazul afectiunilor hepatice, ficatul necesita o cantitate mai mare de vitamine, proteine si glucide.
- Contribuie la sanatatea sistemului digestiv: mierea contine bacterii benefice - probioticele - ajuta la echilibrarea florei intestinale si la mentinerea unui tranzit intestinal optim.
- Intaresre sistemul imunitar: mierea stimuleaza productia de anticorpi si contribuie la echilibrarea florei intestinale.
- Remediaza afectiunile pielii: cele mai stravechi civilizatii foloseau mierea ca atare, aplicata pe piele, pentru a vindeca eczeme, arsuri, furuncule inca din anul 2.000 i.Hr. De asemenea, s-a dovedit ca mierea da rezultate in ameliorarea psoriazisului sau dermatitei atopice.
- Are un continut bogat in antioxidanti: cercetatorii afirma ca mierea contine polifenoli - oxidanti foarte puternici - reducand atat riscul bolilor de inima, cat si al cancerului.
- Combate durerile de gat si tusea: mierea este unul dintre cele mai eficiente remedii antitusive naturale, care calmeaza durerile de gat provocate de inflamatii la nivelul gatului sau raceli.
- Amelioreaza ranile si arsurile: mierea, avand un efect cicatrizant, poate fi aplicata direct pe rana, fara sa cauzeze durere sau usturime. Procesul de vindecare este grabit datorita actiunilor benefice ale mierii.
- Previne aparitia afectiunilor osoase: cea mai frecventa afectiune osoasa, osteoporoza, apare in momentul in care organismul nu sintetizeaza corect hormonii estrogeni de care este nevoie pentru fixarea calciului in oase. Consumul de miere ajuta la prevenirea osteoporozei deoarece ajuta corpul uman sa sintetizeze cantitatea de hormoni de care are nevoie.
- Regleaza nivelul colesterolului: consumul zilnic de miere duce la scaderea nivelului de colesterol, insa este recomandabil a nu se depasi cantitatea de o lingura pe zi.
- Ne scapa de insomnii: mierea are un rol important in procesul eliberarii de serotonina, neurotransmitatorul care are capacitatea de a ne imbunatati starea de spirit. Odata eliberata, serotonina se transforma in melatonina, aceasta ajutand la imbunatatirea somnului si odihnei.
Mierea are multiple beneficii pentru sanatate dovedite stiintific si clinic. De asemenea, aceasta este considerata a fi un aliment foarte valoros, avand valori nutritionale complete si foarte benefice pentru sanatate. Prin urmare, daca doriti sa includeti mierea in dieta dumneavoastra, suplimentul alimentar Apisan Forte este forma ideala de a va bucura de toate beneficiile sale.