Mar
Marul este un fruct comestibil, produs de pomul fructifer, cu acelasi nume (Malus domestica). Merele au fost cultivate de mii de ani atat in Asia, cat si in Europa si au fost aduse in America de Nord de catre colonistii europeni.
Merele au se bucura de o semnificatie religioasa si mitologica in multe culturi, inclusiv cultura nordica, traditia crestina greaca si europeana. De asemenea, se crede ca a crescut pentru prima data in Turcia si este considerat a fi cel mai timpuriu pom cultivat de catre oameni. Fructul marului a fost imbunatatit prin selectie de-a lungul a mii de ani. A rezultat in numeroasele varietati si gusturi pe care le avem la dispozitie astazi.

Beneficii - Mar
Merele au o multitudine de beneficii pentru organismul nostru. Iata-le pe cele mai importante:
- Efect antiinflamator: compusii fitochimici care se gasesc in fructele colorate, inclusiv substantele fenolice, flavonoidele si carotenoidele, reduc riscul aparitiei mai multor afectiuni cronice. Acest lucru se datoreaza faptului ca fitonutrientii mentin arterele curate, scad raspunsurile inflamatorii si previn nivelurile ridicate de stres oxidativ, iclusiv simptomele provocate de acesta. Cercetarile de la Universitatea de Stat din California afirma ca alimentele bogate in antioxidanti sunt asociate cu ameliorarea simptomelor legate de declinul cognitiv al imbatranirii normale, diabet, gestionarea greutatii, sanatatea oaselor, functia pulmonara si protectia gastrointestinala (A comprehensive review of apples and apple components and their relationship to human health).
- Efect cardio-protector: o dieta bogata in alimentec care contin multe fibre (mai ales fructele si legumele proaspete) ajuta la reducerea riscului aparitiei afectiunilor cronice. Persoanele care consuma mai multe alimente proaspete se confrunta cu un raspuns iflamator mult mai redus decat persoanele care consuma in special alimente gatite sau procesate, si prin urmare, se bucura de un risc redus de afectiuni cardiovasculare. Tipul specific de fibra care se gaseste in mere se numeste pectina, cunoscuta in special pentru capacitatera de a scadea nivelul de colesterol in mod natural.
- Sursa foarte bogata in antioxidanti: merele sunt un aliment bogat in antioxidanti si sunt, de asemenea, o sursa foarte importanta de flavonoide. Cercetarile arata ca antioxidantii benefici gasiti in nutritia cu mere includ: quercitina, floridzina, catechina, acid clorogenic. Datorita acestor compusi, merele, pe langa abilitatile de neutralizare a radicalilor liber, detin si efecte anti-proliferative. Deoarece se crede ca atat afectiunile cardiovasculare, cat si cancerul sunt in mare parte legate de stresul oxidativ - care in timp, duce la deteriorarea celulelor si a ADN-ului - capacitatea de a ameliora daunele radicalilor liberi si oxidarea este ceea ce confera merelor puterea lor terapeutica. Daca doriti sa va bucurati de aceste beneficii, gama de produse Flavin este alegerea ideala, fiind realizate cu ajutorul nanotehnologiei, astfel incat sa isi pastreze integral proprietatile active. Flavonoidele din Flavin se bucura de o eficienta maxima, neutralizand efectele stresului oxidativ, stopand dezvoltarea celulelor deteriorate si imbunatatind functiile organismului.
- Imbunatateste sanatatea digestiva: un aport consistent de fructe este corelat cu o sanatate digestiva generala imbunatatita, in special a colonului, stomacului si a vezicii urinare. Fitonutrientii gasiti in mere ajuta la protejarea organelor digestive de stresul oxidativ, alcalinizeaza organismul si echilibreaza nivelul pH-ului. De asemenea, pectina din mere este considerata un diuretic natural. Are un efect laxativ usor, astfel incat ajuta la combaterea balonarii si a retentiei incomode de apa.
- Sursa bogata in Vitamina C: vitamina C este considerata un antioxidant important, care este important pentru sanatatea pielii, a ochilor, a sistemului imunitar si a creierului. La fel ca alti antioxidanti pe care ii obtinem prin legume si fructe proaspete, vitamina C protejeaza impotriva daunelor provocate de radicalii liberi si ajuta la protejarea ADN-ului si a celulelor de mutatii si malformatii. Mai mult decat atat, vitamina C este cruciala si in mentinerea unui metabolism sanatos si pentru repararea tesuturilor.
- Previne diabetul: anumite flavonoide prezente in mere sunt cunoscute ca imbunatatesc sensibilitatea la hormonul produs de pancreas. Acest lucru este esential pentru prevenirea atat a diabetului zaharat, cat si a cresterii in greutate pe termen lung. Antioxidantii si fibrele din mere joaca, de asemenea, un rol esential in proprietatile lor antidiabetice.
- Sursa importanta de bor: merele sunt una dintre cele mai bogate surse naturale de bor. Borul este un mineral important pentru construirea oaselor puternice si pentru prevenirea osteoporozei.
Marul este unul dintre cele mai iubite fructe la nivel mondial, beneficiile pentru sanatate ale acestuia fiind nenumarate. De asemenea, marul este arhiprezent si in arta culinara, fiind adesea integrat in multe preparate si dulciuri.