Mangan
Manganul este un oligomineral important, care este necesar pentru multe functii vitale din organismul nostru, inclusiv absorbtia nutrientilor, producerea de enzime digestive, cresterea oaselor si sprijinirea sistemului imunitar.
Manganul are o stransa legatura cu celelalte minerale din corp, inclusiv cu fierul. Acesta joaca un rol esential in sinteza nutrientilor precum proteinele, carbohidratii si colesterolul. Acest mineral se gaseste in cereala, legume, in anumite seminte si nuci. Corpul nostru stocheaza 20 mg de mangan in pancreas, rinichi, ficat si oase, iar din acest motiv, trebuie sa il obtinem prin dieta zilnica.

Beneficii - Mangan
Manganul detine numeroase prorpietati tarapeutice, printre care regasim urmatoarele:
- Sustine sanatatea sistemului osos: manganul, in combinatie cu alte minerale, inclusiv calciul, zincul si cuprul, bcontribuie la mentinerea sanatatii osoase. De asemenea, reduce pierderea osoasa, in special in cazul femeilor in varsta/in postmenopauza, care sunt mai predispuse la fracturi osoase. O deficienta de mangan inseamna un risc mai ridicat in dezvoltarea unor afectiuni osoase, deoarece acest mineral ajuta la formarea hormonilor care regleaza oasele si enzimele implicate in metabolismul osos. De asemenea, echilibreaza nivelurile de calciu - ajutand la combaterea deficientei de calciu - si fosfor, toate acestea lucrand impreuna pentru a promova sanatatea scheletului. Manganul este un igredient de baza a suplimentului alimentar Oncoxin, care care are o formula revolutionara, alcatuita extracte vegetale, vitamine si aminoacizi. Acest supliment exercita o actiune antioxidanta asupra celulelor, sustinand functiile organismului atat in perioada terapiilor oncologice, cat si in recuperea dupa efectuarea acestora. Oncoxin se poate administra de asemenea si de catre persoanele care au primit un diagnostic oncologic insa nu sunt supuse terapiilor conventionale.
- Prezinta o functie antioxidanta si enzimatica: manganul este o componenta cheie a enzimei antioxidante, numita superoxid dismutaza, care ajuta la apararea impotriva radicalilor liberi. De asemenea, manganul ajuta la producerea de enzime importante precum arginaza si sintetaza.
- Imbunatateste functia cognitiva: manganul este eliberat in fanta sinaptica a creierului, afectand astfel neurotransmisia sinaptica. De asemenea, deficienta de mangan poate creste riscul aparitiei tulburarilor mintale, schimbarilor de dispozitie, dificultatilor de invatare si chiar a epilepsiei.
- Sustine sanatatea plamanilor: manganul, administrat impreuna cu minerale precum seleniul si zincul, poate ajuta persoanele care se confrunta cu tulburari pulmonare. Stresul oxidativ si daunele cauzate de radicalii liberi sunt considerate factori de risc in aparitia afectiunilor la plamani si cele respiratorii, astfel incat capacitatea manganului de a ajuta la reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ il recomanda a fi benefic pentru cei care se confrunta cu astfel de afectiuni.
- Previne si amelioreaza artrita/osteoartrita: manganul este un remediu natural recomandat pentru artrita/osteoartrita, deoarece poate ajuta la reducerea inflamatiei articulatiilor si tesuturilor. Acest mineral este deosebit de util in reducerea durerilor comune de genunchi si de spate.
- Ajuta la echilibrarea nivelului de fier si previne anemia: desi manganul in exces poate contribui la aparitia anemiei, acesta ajuta organismul sa stocheze fierul, ceea ce poate ajuta la prevenirea anemiei.
Beneficiile manganului sunt nenumarate, fiind un mineral necesar pentru buna functionare a organismului nostru. Acesta se poate administra atat terapeutic, cat si profilactic.