Magneziu
Magneziul este un mineral implicat in multe procese ce tin de sanatatea organismului nostru, fiind de asemenea si un electrolit. Este important de stiut faptul ca aproximativ 99% din totalul magneziului din organismul nostru este fixat in oase, muschi si tesuturi moi, in timp ce doar aproximativ 1% este concentrat in sange.
Magneziul este al patrulea cel mai abundent mineral, fiind un cofactor in sute de procese si sisteme enzimatice, care afecteaza functia musculara si nervoasa, reglarea tensiunii arteriale si controlul glicemiei si multe altele.
Beneficii - Magneziu
Magneziul ofera o serie de beneficii pentru sanatate, de la atenuarea simptomelor sindromului premenstrual si dureri de cap, pana la prevenirea si ameliorarea depresiei, constipatiei sau insomniei. Iata principalele proprietati terapeurice de care dispune magneziul:
- Ajuta la cresterea performantei fizice: avand un rol important in functia musculara si in productia de energie, magneziul are un impact asupra performantei din timpul exercitiilor fizice. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition a cercetat efectele magneziului asupra performantei fizice la 124 de femei in varsta. Dupa 12 saptamani, s-a constatat ca suplimentarea zilnica cu oxid de magneziu imbunatateste performanta fizica, comparativ cu un grup de control (Effect of oral magnesium supplementation on physical performance in healthy elderly women involved in a weekly exercise program: a randomized controlled trial).
- Efect antiinflamator: nivelurile scazute de magneziu au fost legate de niveluri crescute ale inflamatiei din organism. Un studiu publicat in Archives of Medical Research a aratat ca administrarea de clorura de magneziu a avut efecte foarte benefice, reusind sa reduca nivelurile de inflamatie la 62 de adulti cu prediabet.
- Previne migrenele: migrena este caracterizata prin simptome precum greata, sensibilitate la lumina/sunet si o durere pulsanta severa la nivelul capului. Un nivel deficitar de magneziu poate contribui la aparitia migrenelor, iar unele studii au descoperit ca suplimentarea ar putea chiar reduce frecventa acestora. Un studiu a masurat efectele suplimentelor cu magneziu la 86 de copii care acuzau migrene frecvente. Copiii au primit fie un supliment de oxid de magneziu, fie un placebo timp de 16 saptamani. La sfarsitul studiului, cei carora li s-a administrat suplimentul au avut o frecventa si severitate semnificativ mai mica a durerilor de cap, comparativ cu grupul placebo (Oral magnesium oxide prophylaxis of frequent migrainous headache in children: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial)
- Regleaza nivelul zaharului in sange: un aport sporit de magneziu poate regla nivelul zaharului din sange, prevenind astfel rezistenta la hormonul pancreasului. Acest hormon este responsabil de transportul zaharului in sange catre tesuturi, pentru a fi folosit ca si combustibil. Mentinerea unui nivel ridicat de hormon al pancreasului pentru perioade lungi de timp poate provoca rezistenta la acesta, scazandu-i capacitatea de a transporta glucoza in mod eficient, ceea ce duce la cresterea zaharului din sange. Spre exemplu, un studiu publicat in revista Diabetes Care a demonstrat ca suplimentarea orala cu magneziu poate imbunatati sensibilitatea la hormonul pancreasului, reducand nivelul zaharului din fluxul sanguin (Oral magnesium supplementation improves insulin sensitivity and metabolic control in type 2 diabetic subjects: a randomized double-blind controlled trial).
- Amelioreaza depresia si anxietatea: magneziul are proprietati de stimulare a starii psihice si ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei si anxietatii, ba chiar unele studii au descoperit ca un aport scazut poate fi asociat cu un risc crescut de aparitie a depresiei.
- Imbunatateste calitatea somnului: intr-un studiu, participantii care au luat suplimente au prezentat o severitate redusa a insomniei, o crestere a timpului de somn si o scadere a timpului necesar pentru a adormi (The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial).
- Sprijina functia cognitiva: magneziul joaca un rol esential in transmiterea nervoasa si conducerea neuromusculara, avand un rol protector impotriva excitatiei excesive, care poate duce la moartea celulelor neuronale. Nivelurile scazute au fost asociate cu tulburari neurologice din cauza disfunctiilor din sistemul nervos.
- Imbunatateste infertilitatea: un nivel scazut de magneziu poate semnala niveluri scazute de progesteron, ceea ce poate duce la o faza luteala scurta si un risc crescut de avort spontan. Magneziul controleaza hormonul foliculostimulant (FSH), deoarece estrogenul este dependent de starea magneziului din organism, iar FSH este hormonul care stimuleaza ovarele. De asemenea, pentru femeile care se confrunta cu sindromul premenstrual, magneziul este aliatul de nadejde. Daca va confruntati cu infertilitatea, gama de produse Fertilovit este alegerea ideala, conceput fiind atat pentru pentru suportul fertilitatii feminine, cat si masculine.
In concluzie, magneziul este un mneral foarte important, implicat in multe aspecte ale sanatatii organismului nostru. Acesta se poate administra atat terapeutic, cat si profilactic.