Macese

Macesul (Rosa canina) este o specie originara din Europa, Nord-Vestul Africii si Vestul Africii, apartinand familiei Rosaceae

Macesul este un arbust a carui inaltime variaza intre 1 si 5 metri. Tulpina este prevazuta de mici tepi, care au forma unui carlig, frunzele sunt penate, florile au culoarea roz pal, iar fructul, numit maceasa, are o forma elipsoida, in nuante de rosu, visiuniu sau portocaliu inchis. 

Macesele erau foarte populare in randul americanilor nativi, din America de Nord, arbustul crescand salbatic in acele zone. In timpul celui de-Al Doilea Razboil Mondial, macesele au devenit foarte populare in Marea Britanie, deoarece importul de citrice a fost limitat. In aceasta perioada, voluntarii culegeau ore in sir macese pentru productia de sirop de maces pentru Ministerul Sanatatii. Acest sirop urma sa fie distribuit pentru imbunatatirea sanatatii cetatenilor, copiii fiind in fruntea listei de prioritati. Pe langa sirop, macesele se folosesc si pentru gemuri, jeleuri, ceaiuri din plante, supe, bauturi, inclusiv vin, placinte si nu numai. Beneficii - Macese

Macesele sunt foarte bogate in vitamina C, oferind, de asemenea, multi alti compusi activi de plante, precum fenolii, flavonoidele , acidul elagic si licopenul, dar si nutrienti precum vitamina E sau acizii grasi.

Iata principalele proprietati medicinale ale maceselor

  • Stimuleaza sistemul imunitar: continutul impresionant de vitamina C din macese este responsabil de aptitudinile imunostimulatorii ale maceselor. Conform unei analize stiintifice din 2014, vitamina C – denumita si acid ascorbic – este esentiala pentru stimularea sistemului imunitar. Mai mult decat atat, Vitamina C este un antioxidant, fiind responsabila de productia de colagen in organism, care este un element important in structura oaselor si muschilor. Rapoartele indica faptul ca nutrientul important ajuta , de asemenea, la absorbtia corecta a fierului care produce globulele rosii din sange. 
  • Amelioreaza artrita: tot datorita Vitaminei C, macesele ajuta la reducerea inflamatiei provocate de artrita, prin inhibarea productiei de enzime si proteine ​​inflamatorii. Bineinteles, macesele au atras atentia cercetatorilor, care au efectuat numeroase studii clinice. Un studiu clinic publicat in Scandinavian Journal of Rheumatology, a  analizat efectele extractului de macese asupra a 94 de pacienti cu osteoartrita de sold sau genunchi. Jumatate dintre pacienti au primit zilnic timp de trei luni supliment din extract de macese, iar cealalta jumatate a primit un supliment placebo. Dupa trei saptamani, grupul care a de macese a experimentat o reducere semnificativa a durerii in comparatie cu grupul placebo (A powder made from seeds and shells of a rose-hip subspecies (Rosa canina) reduces symptoms of knee and hip osteoarthritis: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial). 
  • Ajuta la pierderea kilogramelor in plus: macesele sunt bogate intr-un tip de antioxidant numit tilirozida, care are capacitatera de a arde grasimi. Conform unui studiu de 12 saptamani efectuat pe 32 de adulti obezi, s-a demonstrat ca administrarea zilnica a 100 mg de extract de maces poate ajuta la reducerea semnificativa a grasimii abdominale, a grasimii viscerale, dar si a greutatii toatale corporale.
  • Efect anti-aging: uleiul de macese are o actiune benefica asupra tenului, avand o consistenta usoara si ingrijind pielea cu ajutorul antioxidantilor care patrund in straturile mai profunde ale pielii, reducand ridurile si liniile fine de pe fata. De asemenea, productia de colagen incetineste in mod natural pe masura ce imbatranim, dar datorita nivelurilor ridicate de vitamina C din macese, ajuta si la stimularea productiei de colagen.

Macesele sunt apreciate atat pentru gustul lor delicios, cat si pentru multitudinea de prorprietati terapeutice pe  care le detine. De asemenea, daca doriti sa va bucurati de toate beneficiile enumerate anterior, gama de produse Flavin este alegerea ideala, avand un continut foarte bogat in antioxidanti, fapt ce aduce la reducerea simptomelor stresului oxidativ, stopand dezvoltarea celulelor deteriorate si crescand activitatea sistemului imunitar.