Licopen

Licopenul este o molecula care a fost pentru prima data izolata in anul 1910, iar structura completa a moleculei a fost descoperita in 1931.

De asemenea, licopenul este un fitonutrient. Ce sunt fitonutrientii? Sunt antioxidanti produsi de plante, cu scopul de a crea o forma de aparare impotriva daunelor mediului inconjurator, precum toxinele sau razele UV. In loc sa permita radicalilor liberi sa curga liber in interiorul plantei, creeaza diferite tipuri de fitonutrienti, pentru a se proteja.

In alimentele vegetale exista peste 25.000 de tipuri diferite de fitonutrienti, iar unele dintre cele mai importante sunt carotenoidele. Carotenoizii ajuta plantele atat sa absoarba lumina, cat si sa protejeze clorofila de daunele UV. Dintre cele 600 de tipuri diferite, licopenul este si el in top cinci. Asemenea altor carotenoizi, licopenul este un nutrient solubil in grasimi, ceea ce inseamna ca este absorbit mai bine atunci cand este consumat alaturi de grasimi, cum ar fi avocado, ulei de masline sau seminte. Alimentul cu cea mai mare concentratie de licopen este rosia.
Beneficii - Licopen

Iata principalele proprietati terapeutice ale licopenului

  • Antioxidant puternic: capacitatile antioxidante ale licopenului protejeaza organismul de daunele provocate de pesticidele de pe legumele pe care le consumam. Licopenul ajuta si in cazul infectiei de tip candidoza, deoarece provoaca apoptoza celulelor fungice infectante. Este eficient atat pentru candidoza bucala, cat si pentru candidoza vaginala.
  • Previne cancerul: fiind un puternic antioxidant, licopenul joaca un rol important in prevenirea si incetinirea mai multor tipuri de cancer. La Universitatea din Portsmouth, cercetatorii au studiat capacitatea licopenului de a incetini cancerul la san si la prostata, prin intreruperea cailor de semnal care ar determina in mod normal tumorile sa se dezvolte mai mult (Lycopene acts through inhibition of IκB kinase to suppress NF-κB signaling in human prostate and breast cancer cells). Similar efectului sau asupra cancerului de prostata si mamar, licopenul impiedica, de asemenea, cresterea carcinomului cu celule renale, cel mai frecvent tip de tumori maligne ale rinichilor. Acest lucru sugereaza, de asemenea, ca are un rol crucial in prevenirea acestui tip de cancer (Lycopene in the prevention of renal cell cancer in the TSC2 mutant Eker rat model). In plus, o alta functionalitate a licopenului in terapia cancerului este utilizarea sa impotriva infectiei cu HPV, una dintre cauzele majore ale cancerului uterin. Licopenul este unul dintre ingredientele de baza ale produsului GE132 Plus Natural, care contine un complex de antioxidanti, ce se recomanda a fi administrat in cazul afectiunilor cardiovasculare, oncologice sau diabet. Formula GE132 Plus Natural este alcatuita numai din plante naturale, care nu sunt modificate genetic.
  • Imbunatateste sanatatea oculara: licopenul protejeaza ochii de stresul oxidativ care cauzeaza afectiuni oculare comune. Departamentul de Farmacologie de la Institutul de Stiinte Medicale din India a descoperit  ca licopenul poate avea capacitatea de a preveni sau intarzia cataracta. De asemenea, licopenul are un efect semnificativ asupra proceselor chimice care duc la degenerescenta maculara legata de varsta. 
  • Atenueaza durerea neuropatica: neuropatia, sau durerea neuropatica este o afectiune complexa de durere cauzata de leziuni ale nervilor, insotite de cele mai multe ori de leziuni ale tesuturilor moi. Licopenul detine efecte antinociceptive (inhibarea durerii), astfel, fiind indicat pentru atenuearea durerii cronice pentru persoanele cu neruopatie.
  • Imbunatateste sanatatea inimii: licopenul este unul din nutrientii recomandati pentru scaderea tensiunii arteriale. Acesta ajuta la prevenirea mai multor afectiuni, precum ischemia miocardiaca, ateroscleroza sau tulburarea coronariana. 
  • Imbunatateste sanatatea sistemului osos: licopenul ajuta, de asemenea, si la ameliorarea stresului oxidativ din oase, care cauzeaza o structura osoasa fragila. Licopenul incetineste apoptoza (moartea celulara) care determina slabirea oaselor si intareste arhitectura celulara a acestora, mentinandu-le puternice si sanatoase.

Licopenul este un fitonutrient foarte benefic pentru multe aspecte legate de sanatate. Acesta poate fi administrat atat terapeutic, cat si profilactic.