L-Carnitina

Carnitina este un fel de aminoacid, care aduce numeroase beneficii nivelurilor de energie din organismul uman, prin transportul acizilor grasi in mitocondrii, unde pot fi utilizati ca combustibil.

Carnitina exista sub doua forme (sau izomeri): L-carnitina si D-carnitina. L-carnitina reprezinta forma activa, care are un rol esential in buna functionare a metabolismului si in productia de energie. De asemenea, L-carnitina este un compus produs in organism din lizina si metionina, gasindu-se si in alimente, mai ales in produsele din carne. Totusi, aceasta mai este disponibila si ca supliment, sub forma de capsula, lichid sau chiar injectie.




Beneficii - L-Carnitina

Iata principalele beneficii ale L-Carnitinei:

  • Favorizeaza pierderea in greutate: atunci cand L-Carnitina este combinata cu dieta si exercitii fizice, acestea poate fi, de fapt, o modalitate eficienta de a favoriza pierderea in greutate. S-a descoperit ca suplimentarea cu L-carnitina a dus la o scadere in greutate mai rapida si mai eficienta, precum si la o diminuare a indicelui de masa corporala in comparatie cu un grup placebo (The effect of (L-)carnitine on weight loss in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials).
  • Creste rezistenta la efort: dat fiind faptul ca L-carnitina joaca un rol central in productia de energie, multi o utilizeaza pentru culturism si performanta atletica, fiind o modalitate de a spori rezistenta si de a creste nivelurile de energie. Intr-un studiu din Turcia, publicat in Journal of Strength and Conditioning Research, s-a descoperit ca administrarea de L-Carnitina jucatorilor de fotbal profesionisti, de trei pana la patru grame inainte de exercitiile fizice, prelungeste performanta fizica, ajungand mai tarziu la epuizare (The effects of acute L-carnitine supplementation on endurance performance of athletes).
  • Previne deteriorarea musculara: in afara de maximizarea rezistentei si stimularea pierderii in greutate, acest aminoacid este, toodata, un supliment foarte util pentru sportivii care doresc sa previna si sa se protejeze impotriva leziunilor musculare. Intr-un studiu din 2014, publicat in Asian Journal of Sports Medicine, 21 de sportivi barbati au primit fie L-carnitina, fie un placebo zilnic timp de doua saptamani, inainte de un examen de atletism. In comparatie cu grupul placebo, cei carora li s-a administrat L-carnitina s-au dovedit a avea niveluri mai scazute ale anumitor markeri care indica aparitia unor leziuni musculare (The effect of two-week L-carnitine supplementation on exercise -induced oxidative stress and muscle damage). 
  • Stimuleaza arderea grasimilor: L-carnitina ajuta si la arderea grasimilor. Conform unui studiu numit The effect of l-carnitine on fat oxidation, protein turnover, and body composition in slightly overweight subjects, realizat in Germania, participantii supraponderali au primit o dieta regulata, cu adaos de L-carnitina. Dupa 10 zile, s-a descoperit ca L-carnitina creste semnificativ descompunerea grasimilor.
  • Imbunatateste functia creierului: s-a descoperit ca L-Carnitina poate avea un impact pozitiv asupra functiei si cognitiei creierului. Un studiu realizat de Universitatea din Catania din Italia, publicat in  American Journal of Clinical Nutrition, a cercetat efectele suplimentelor zilnice de L-carnitina asupra oboselii mentale si fizice. Nu numai ca s-a descoperit ca reduce masa totala de grasime si creste masa musculara, dar a ajutat si la scaderea oboselii si la imbunatatirea functiei cognitive (L-Carnitine treatment reduces severity of physical and mental fatigue and increases cognitive functions in centenarians: a randomized and controlled clinical trial).
  • Regleaza nivelul de glucoza din sange: L-Carnitina ar putea ajuta la mentinerea nivelului normal de zahar din sange si la reducerea rezistentei la hormonul produs de pancreas. Acest hormon este responsabil de transportul zaharului din sange catre celule, unde poate fi utilizat ca si combustibil. Daca exista cantitati prea mari din acest hormon, rezistenta la acesta va creste si astfel, nivelul zaharului va creste si el. Un studiu din Roma, publicat in Jurnalul Colegiului American de Nutritie, a demonstrat ca administrarea de L-carnitina persoanelor cu diabet zaharat a imbunatatit sensibilitatea la hormonul pancreasului si a crescut absorbtia zaharului din sange (L-carnitine improves glucose disposal in type 2 diabetic patients).
  • Imbunatateste fertilitatea: L-carnitina joaca un rol esential si in metabolismul lichidului seminal, datorita proprietatilor antioxidante. De asemenea, L-carnitina stimuleaza motilitatea spermatozoizilor, ajutandu-i sa se se deplaseze eficient prin canalul vaginal. Acest micronutrient imbunatateste calitatea si cantitatea lichidului seminal, imbunatatatind materialul genetic al spermatozoizilor. Produsul Fertilovit M Plus este alegerea ideala, daca va confruntati cu infertilitatea. Acest supliment alimentar este 100% natural, foarte eficint in cresterea fertilitatii si spermatogenezei.

L-carnitina detine numeroase proprietati medicinale, astfel, aceasta poate fi administratata atat terapeutic, cat si profilactic.