L-Arginina

L-arginina este un aminoacid. Aminoacizii sunt elementele de baza ale proteinelor si sunt impartiti in categorii esentiale si neesentiale. Aminoacizii neesentiali sunt produsi in organism, dar aminoacizii esentiali nu sunt. Drept urmare, acestea trebuie furnizate prin aportul alimentar.

Existenta L-arginnei in organism este considerata atat semi-esentiala sau esentiala conditionat, fapt ce inseamna ca devine esentiala in anumite conditii precum sarcina, copilaria, afectiuni grave si altele. 

L-Arginia este necesara pentru producerea de oxid nitric, o molecula care are un rol important pentru o varietate de procese si functii ale corpului, inclusiv reglarea fluxului sanguin, functia mitocondriala si comunicarea celulara.

Deoarece L-arginina are atat de multe roluri importante in organismul nostru, o deficienta a acestui aminoacid poate perturba functia celulara si a organelor, generand rezultate negative grave asupra sanatatii.
Beneficii - L-Arginina

  • Creste performanta sportiva: suplimentele cu L-arginina pot imbunatati performanta la efort prin cresterea oxidului nitric din organism, imbunatatind fluxul sanguin si oxigenarea muschilor. Un studiu denumit Acute L-arginine supplementation reduces the O2 cost of moderate-intensity exercise and enhances high-intensity exercise tolerance, a demonstrat ca cei care au baut o bautura care continea 6 grame de L-arginina cu 1 ora inainte de exercitii intense fizice, au crescut semnificativ nivelurile de oxid nitric si au fost capabili sa faca miscare mai mult, in comparatie cu un grup placebo. 
  • Regleaza tensiunea arteriala: studiile au demonstrat ca administrarea de suplimente de L-arginina poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale sistolice si diastolice. 
  • Adjuvant in gestionarea mai multor afectiuni: L-Arginina devine esentiala atunci cand organismul nostru este slabit din cauza unor afectiuni. In aceste conditii, organismul nu mai poate produce singur arginina si trebuie suplimentat din surse externe.
  • Regleaza nivelul zaharului din sange: s-a demonstrat ca L-Arginina aduce beneficii persoanelor cu diabet zaharat, prin imbunatatirea functiilor pancreasului si a metabolismului. Un studiu efectuat pe 144 de persoane cu o capacitate deficitara a reglarii zaharului din sange a constatat ca tratamentul cu 6,4 grame de L-arginina pe zi timp de 18 luni a redus sansele de dezvoltare a diabetului zaharat, pe o perioada de 90 de luni, in comparatie cu un grup placebo (Decreased diabetes risk over 9 year after 18-month oral l-arginine treatment in middle-aged subjects with impaired glucose tolerance and metabolic syndrome (extension evaluation of l-arginine study).
  • Imbunatateste fluxul sanguin: un studiu efectuat pe 144 de persoane cu reglarea deficitara a zaharului din sange a constatat ca tratamentul cu 6,4 grame de L-arginina pe zi timp de 18 luni a redus sansele de dezvoltare a diabetului zaharat pe o perioada de 90 de luni, in comparatie cu un grup placebo (Decreased diabetes risk over 9 year after 18-month oral l-arginine treatment in middle-aged subjects with impaired glucose tolerance and metabolic syndrome (extension evaluation of l-arginine study)
  • Imbunatateste disfunctia erectila: o revizuire din 2019 a 10 studii a constatat ca administrarea de suplimente de arginina in doze cuprinse intre 1,5 si 5 grame zilnic, poate imbunatati semnificativ disfunctia erectila, in comparatie cu un placebo (The Potential Role of Arginine Supplements on Erectile Dysfunction: A Systemic Review and Meta-Analysis). Astfel, arginina stimuleaza energia sexuala, libidoul si virilitatea la barbati. Deoarece amplifica circulatia sanguina, imbunatateste raspunsul organismului la stimulii sexuali, prin cresterea nivelului de oxid nitric din sange. Drept urmare, favorizeaza erectiile durabile si de calitate. L-Arginina este un ingriedient principal in gama de produse pentru potenta Maraton Forte, special creeata pentru a imbunatati performantele sexuale.

L-Arginina este un element care joaca un rol important in mentinerea sanatatii organismului, astfel, aceasta poate fi administrata atat terapeutic, cat si profilactic.