Glutation

Glutationul este o molecula esentiala produsa de organismul uman. Glutationul actioneaza ca un antioxidant puternic si este implicat in diferite functii ale corpului, precum sistemul imunitar sau repararea tesuturilor.

Glutationul este un compus esential pentru aproape toate fiintele vii, incepand cu bacteriile, pana la noi, oamenii. Acesta este alcatuit 3 aminoacizi neesentiali, si anume cisteina, acid glutamic si glicina. Acesti aminoacizi functioneaza ca niste stalpi de constructie pentru proteine. Mai mult decat atat, acidul glutamic se transforma in glutamat, contribuind la transferul de informatii in sistemul nervos.

Glutationul se gaseste aproape in fiecare celula din organismul nostru si se gaseste sub doua forme: oxidat si redus. O celula cu adevarat sanatoasa ar trebui sa prezinte peste 100 de ori mai mult glutation redus, dacat forma sa oxidata.



Beneficii - Glutation

Beneficiile glutationului sunt pe cat de multe, pe atat de diferite. Iata principalele proprietati terapeutice ale glutationului:

  • Puternic antioxidant: oxidarea este un proces natural care se produce in organismul nostru. In timpul procesului de oxidare, electronii sunt transferati intre molecule, fapt ce duce la o schimbare atat a structurii, cat si a functiei moleculei. Acest proces nu este unul foarte imbucurator pentru celulele noastre. Organismul se protejeaza impotriva acestei oxidari excesive cu ajutorul antioxidantilor. Acesta actioneaza ca un scut protector, neutralizand radicalii liberi si stresul oxidativ. Atunci cand exista un dezechilibru intre componentele oxidante si antioxidanti, celulele trec prin stresul oxidativ. Pentru a contracara acest proces, organismul trebuie sa produca noi molecule de glutation.
  • Efect anti-aging: pe masura ce inaintam in varsta, celulele noastre produc mai putin glutation, iar stresul oxidativ este un factor major care duce la imbatranirea celulara. O modalitate de a incetini acest proces este de a avea un nivel adecvat de glutation.
  • Imbunatateste performanta atletica: activitatea musculara intensa duce la o crestere a moleculelor oxidative, cum ar fi speciile reactive de oxigen si azot. Ca raspuns, muschii utilizeaza glutationul pentru a contracara efectele oxidative daunatoare. S-a demonstrat ca oboseala musculara poate fi redusa prin cresterea nivelului de glutation.
  • Reduce leziunile colitei ulcerative: stresul oxidativ este unul dintre factorii asociati cu afectiunile inflamatorii intestinale, precum colita ulceroasa. Productia de antioxidanti scade la persoanele care se confrunta cu afectiuni inflamatorii intestinale, iar glurationul este o parte importanta a procesului terapeutic, pentru prevenirea deteriorarii celulare, prin protejarea impotriva efectelor daunatoare ale stresului oxidativ.
  • Amelioreaza simptomele Parkinson: Parkinson este o afectiune neurodegenerativa, care se manifesta prin simptome precum pierderea functiei motorii si declinul cognitiv, fiind a doua cea mai frecventa afectiune neurodegenerativa din lume. Conform studiului Potential use of glutathione as a treatment for Parkinson's disease, glutationul poate imbunatati functia motrica la persoanele cu Parkinson si au aratat rezultate promitatoare atat in ​​studiile pe animale, cat si in studiile clinice pe pacienti.
  • Reduce riscul aparitiei afectiunilor autoimunne: o tulburare autoimuna reprezinta o afectiune in care organismul se ataca singur. Sistemul imunitar nu poate face diferenta intre celulele proprii ale corpului si un agent patogen, astfel incat raspunde prin crearea unui proces inflamator. Este bine cunoscut faptul ca inflamatia este responsabila de cresterea proceselor oxidative, iar unele afectiuni autoimune au fost asociat cu un stres oxidativ sporit si cu scaderea nivelului de glutation. Glutationul are un efect benefic important asupra  sistemului imunitar, deoarece controleaza intr-o anumita masura inflamatia, prin stimularea sau inhibarea raspunsului sistemului imunitar. 
  • Imbunatateste fertilitatea: glutationul este foarte important atat pentru fertilitatea masculina, cat si feminina. Acesta poate imbunatati sanatatea si calitatea lichidului seminal, in cazul barbatilor. Pentru femei, glutationul are, de asemenea, un rol esential in buna functionare a ovarelor. Ovulele se dezvolta lent si treptat, intr-un proces cunoscut sub numele de foliculogeneza, pe o perioada de mai multe luni inainte de ovulatie. In cadrul acestui proces, foliculii inconjoara ovulul. Aceste celule (foliculii) au mare nevoie de glutation, pentru a le proteja de deteriorarea oxidativa. Astfel, calitatea atat a lichidului seminal, cat si a ovulelor, depind de nivelul glutationului din organism. Gama de produse Fertilovit a fost creata special pentru a veni in sprijinul persoanelor care se confrunta cu infertilitatea, elaborate fiind de Gonadosan, o companie elvetian-austriaca, care a reusit sa dezvolte un concept de nutritie esential cresterii si mentinerii fertilitatii atat masculine, cat si feminine.

Glutationul este ofera organismului uman nenumarate beneficii, fiind atat de necesar ca functiile corpului sa se comporte in cel mai optim mod. Se poate adminstra atat terapeuric, cat si profilactic.