Ginseng

Ginsengul (Eleutherococcus senticosus) este o planta perena care apartine familiei araliaceae. Planta de Ginseng este cunoscuta inca din perioada Indiei antice, fiind mentionata in Artharva-Veda, pentru capacitatile ei de a da puterea unui taur atat tinerilor, cat si varstnicilor. In China este cunoscuta de peste 5000 de ani si a fost apreciata pentru calitatile sale revigorante si emergizante.


Ginsengul este originar din Peninsula Coreana si din muntii Chang Pai Shan, din nord-estul provinciei Jilin din China, iar in prezent, detine o arie de vegetatie mai extinsa, cuprinzand nordul Chinei si unele zone din Siberia. Cuvantul Ginseng inseamna fiinta umana.

Legat de aspectul plantei de Ginseng, radacina acesteia este carnoasa, are un contur asemanator fiintei omenesti si poate ajunge pana la un metru lungime, iar frunzele sunt lungi.

Beneficiile pentru sanatate ale Ginsengului se datoreaza prezentei compusilor din aceasta planta, cum ar fi: alcaloizi, polizaharide, polipeptide, ginsenozide, zinc, potasiu, calciu, fier, mangan, cupru, taliu, stronit.
Beneficii - Ginseng

  • Puternic antioxidant: Un studiu publicat pe site-ul National Library of Medicine, intitulat Effects of Panax ginseng supplementation on muscle damage and inflammation after uphill treadmill running in humans, a investigat efectele ginsengului asupra a 18 tineri sportivi, carora le-au fost administrate 2 grame de extract de ginseng de trei ori pe zi, timp de sapte zile. Specialistii au testat apoi nivelurile anumitor markeri inflamatori dupa efectuarea unui exercitiu fizic. Aceste niveluri au fost semnificativ mai mici decat in ​​grupul placebo, durand pana la 72 de ore dupa testare. Un alt studiu publicat pe acelasi site, denumit Antioxidative effects of Korean red ginseng in postmenopausal women: a double-blind randomized controlled trial, a urmarit 71 de femei in postmenopauza, care au luat zilnic 3 g de ginseng sau un placebo timp de 12 saptamani. Activitatea antioxidanta si markerii de stres oxidativ au fost apoi masurati. Cercetatorii au concluzionat ca ginsengul rosu poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, prin cresterea activitatii enzimelor antioxidante.
  • Imbunatateste functiile creierului: Ginsengul poate ajuta la imbunatatirea functiilor creierului, cum ar fi memoria si starea de spirit. S-a efectuat un studiu intitulat Improvement of cognitive deficit in Alzheimer's disease patients by long term treatment with korean red ginseng, care a demonstrat efectele benefice pe care le are Ginseng-ul asupra functiilor creierului si starii de spirit, la persoanele cu Alzheimer.
  • Amelioreaza disfunctia erectila: Cercetarile au demonstrat ca ginsengul poate fi o alternativa utila pentru ameliorarea disfunctiei erectile la barbati (studiu: A double-blind crossover study evaluating the efficacy of korean red ginseng in patients with erectile dysfunction: a preliminary report). Compusii din Ginseng pot proteja organismul impotriva stresului oxidativ, astfel ajutand la restabilirea functiei erectile normale. Mai mult decat ata, s-a demonstrat ca ginsengul poate promova productia de oxid nitric, un compus care imbunatateste relaxarea musculara a organului reproducator masculin si stimuleaza circulatia sangelui. Gama de produse Tianli este alegerea ideala, daca doriti sa va bucurati de intreg spectrul de proprietati terapeutice oferite de Ginseng, fiind recunoscuta pentru efectele benefice asupra organului reproducator, ajutand la obtinerea unei erectii de lunga durata si calitative.
  • Creste nivelul energiei: Ginsengul ajuta la prevenirea si ameliorarea oboselii, dar si la imbunatatirea rezistentei la activitatile fizice, prin reducerea daunelor oxidative s prini stimularea productiei de energie.
  • Regleaza nivelul zaharului din sange: Ginsengul poate ajuta la stimularea productiei de insulina si la cresterea absorbtiei zaharului din sange in celule.

Proprietatile Ginsengului s-au dovedit foarte utile in viata de zi cu zi, astfel, acesta poate fi administrat atat terapeutic, cat si profilactic.