Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba sau Arborele pogodelor este o specie unica de arbore in lume. Ginkgo Biloba era raspandit in toata emisfera nordica in Jurasic, dar la momentul actual, acesta se mai creste natural doar intr-o mica regiune a Chinei. 

In 1970, Ginkgo Biloba a fost cultivat pentru prima data in Olanada, in Europa, atat pentru aspectul sau ornamental (in parcuri, gradini botanice, pe alei), cat si in scop terapeutic. Fiind considerat o fosila vie, a devenit in ultimii ani una dintre cele mai importante plante medicinale, fiind introdusa in culturi extinse, pentru a-i fi recoltate frunzele.

Arborii ajung la inaltimi de 30-40 de m, avand o coroana foarte bogata. Frunzele sale au forma de evantai, iar samanta de Ginkgo Biloba este un fel de sambure pietros, invelit intr-o pulpa vegetala carnoasa - fructe - care seamana cu corcodusele.


Beneficii - Ginkgo Biloba

  • Contine antioxianti puternici: frunzele de Ginkgo Biloba detin o cantitate semnificativa de antioxidanti, continand niveluri ridicate de flavonoide si terpenoide. Antioxidantii reduc efectele daunatoare ale radicalilor liberi, protejand organismul impotriva imbatranirii premature si prevenind o gama larga de afectiuni.
  • Potential antiinflamator: inflamatia este raspunsul natural al organismului in momentul in care se confrunta cu o infectie. Totusi, daca inflamatia persista in organism pentru mult timp, apare riscul declansarii unor afectiuni mai grave. Extractul de Ginkgo Biloba reduce markerii inflamatiei atat in celulele umane. Conditiile specifice in care extractul de Ginkgo Biloba s-a dovedit eficient sunt artrita, afectiuni cardiace, sindromul intestinului iritabil, cancer, accident vascular cerebral.
  • Sustine sitemul cardio-vascular: in medicina traditionala chineza, semintele de ginkgo biloba erau folosite pentru a deschide „canale” de energie catre diferite sisteme de organe, inclusiv rinichii, ficatul, creierul si plamanii. Capacitatea aparenta a ginkgo-ului de a creste fluxul de sange in diferite parti ale corpului poate fi originea multor dintre presupusele sale beneficii. Un studiu efectuat pe persoanele cu afectiuni cardiace care au primit suplimente cu ginkgo biloba a inregistrat o crestere imediata a fluxului sanguin in mai multe parti ale corpului. Acest lucru a fost atribuit unei cresteri cu 12% a nivelurilor de oxid nitric din organism, un compus responsabil pentru dilatarea vaselor de sange.
  • Reduce simptomele tulburarilor psihice si ale dementei: extractul de ginkgo biloba a fost evaluat in mod repetat pentru capacitatea sa de a reduce anxietatea, stresul, simptome asociate cu boala Alzheimer si declinul cognitiv, asociat cu imbatranirea. O analiza a 21 de studii a aratat ca, atunci cand este utilizat impreuna cu terapia conventionala, extractul de ginkgo biloba poate creste capacitatile functionale la persoanele cu Alzheimer (Ginkgo Biloba for Mild Cognitive Impairment and Alzheimer's Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials).
  • Amelioreaza simptomele depresiei: datorita antioxidantilor din compozitia sa, ginkgo biloba are capacitatea de a ameliora depresia, deoarece stresul oxidativ este o consecinta a unui dezechilibru dintre radicalii liberi si antioxidanti.
  • Imbunatateste functia sexuala: extractul de ginko biloba poate determina o crestere a libidoului atat in cazul barbatilor, cat si a femeilor. De asemenea, datorita efectului pe care il are asupra circulatiei, ginko biloba ajuta la ameliorarea difunctiei erectile. Gama de produse Pro Intense contine extract de ginkgo biloba, fiind conceputa special pentru imbunatatirea perfomantelor sexuale.
  • Sustine metabolismul: extractul de ginkgo biloba contribuie la reglarea metabolismului, lucru care se datoreaza antioxidantilor din compozitia sa. Combaterea stresului oxidativ are un efect protector impotriva obezitatii si ajuta la mentinerea unei activitati hepatice optime.

Avand o gama atat de larga de proprietati terapeutice, extractul de ginkgo biloba se poate administra atat terapeutic, cat si profilactic.