Ghimpe


Ghimpele (Xanthium spinosum) este o planta erbacee din familia Asteraceae, cunoscuta si sub denumirile de spin alb, holera, scaiete mocanesc, scaiete muscalesc, asprica si volbura-mica. Ghimpele este rezistent la seceta, la poluare si intemperii, el fiind originar din nordul Africii, centrul si sudul Europei, Asia si America de Sud. De asemenea, ghimpele se gaseste si in tara noastra, creste in general in zonele de deal sau zonle montane joase. 

Legat de aspect, radacina ghimpelui este fusiforma, tulpina este bogata in spini si ajunge la 20-100 cm inaltime, frunzele sunt lanceolate, lucioase si verzi in partea superioara, albicioase pe partea inferioara, cu lobul mijlociu mai lung decat cei laterali, florile sunt verzui si mici, iar florile ovale si verzi, prevazute cu un soi de carlige care se prind usor de blana animalelor, cu scopul de a ajuta la raspandirea semintelor. 

Ghimpele are in compozitia sa substante active foarte valoroase, precum: flavonoide, ulei esential, acid cafeic, acid clorogenic, fitosterii, saponite, calciu, potasiu, tanin, xantinina, saruri de acizi grasi, ulei volatil, sitosteroli.



Beneficii - Ghimpe

  • Imbunatateste sistemul circulator: ghimpele are capacitatea de a preveni sau ameliora insuficienta venoasa cronica (o afectiune dureroasa, care se refera la dificultatea venelor din zona picioarelor de a readuce sangele la inima). Compusii din compozitia ghimpelui ajuta la contractia venelor, permitand revenirea sangelui la inima. De asemenea, ghimpele poate reduce considerabil tensiuea si inflamatia de la nivelul picioarelor la adultii cu insuficienta venoasa cronica. Studiul Meta-analysis of clinical trials of Cyclo 3 Fort in the treatment of chronic venous insufficiency a constatat ca extractul de ghimpe a redus semnificativ durerea, crampele si inflamarea.
  • Reduce inflamatia: modul natural al organismului de a preveni si ameliora infectiile este inflamatia, totusi, inflamatia cronica poate duce la afectiuni mai grave de sanatate. Ghimpele are in compozitia sa unii compusi, precum ruscogenina, care ajuta la suprimarea semnalelor inflamatorii si la ameliorarea simptomelor cauzate de inflamtie. De asemenea, s-a constatat ca ruscogenina are capacitatea de a reduce markerii inflamatiei si de a opri productia unei enzime care favorizeaza descompunerea cartilajului la persoanele cu osteoartrita.
  • Amelioreaza simptomele hipotensiunii ortostatice: aceasta afectiune se manifesta prin scaderea brusca a tensiunii arteriale, care apare la ridicarea brusca de pe scaun. Dat fiind faptul ca ghimpele paduret ajuta la constrictia venelor, acest remediu poate preveni si ameliora simpomele hipotensiuniii ortostatice.
  • Reduce riscul aparitiei hemoroizilor: hemoroizii produc neplaceri mai ales in cazul varstnicilor si in cazul femeilor insarcinate. Intr-un studiu efectuat pe subiecti cu hemoroizi, carora li s-a administrat un supliment pe baza de extract de ghimpe, 68% dintre acestia l-au considerat un remediu eficient pentru hemoroizi, reducand semnifcativ durerile, inflamarea si alte simptome asociate.
  • Amelioreaza simptomele afectiunilor de prostata: in cadrul Centrului Aroma Iasi s-au efectuat studii clinice,care au demonstrat ca compusii activi din ghimpe au o actiune puternic decongestiva, care ajuta in afectiunile prostatei.
  • Imbunatateste functiile sexuale: stimuland circulatia sangelui in organism si ameliorand simptomele afectiunilor de prostata, ghimpele sustine vitalitatea functiilor sexuale (favorizand erectii calitative si de lunga durata si avand un efect afrodisiac). Produsul Tianli inglobeaza toate aceste beneficii, fiind o alegere excelenta daca doriti sa va bucurati de proprietatile ghimpelui.

Planta de ghimpe poate fi utilizata ata profilactic, cat si terapeutic. Remediile pe baza de ghimpe, fiind un puternic antiinflamator, ajuta in ameliorarea hemoroizilor, regleaza activitatea glandei tiroide si a microlitiazei biliare, ajuta in afectiunile prostatei, protejeaza inima, tonifica peretii venelor, stimuleaza functiile sexuale si nu numai, astfel imbunatatind calitatea vietii de zi cu zi.