Gheara Matei

Gheara Matei, cunoscuta si ca Uncaria Tomentosa (lb. Latina) sau Cat’s Claw (lb. engleza), este una dintre cele mai apreciate plante utilizate in medicina traditionala la nivel mondial, cu efecte benefice dovedite in gestionarea afectiunilor inflamatorii si nu numai.

Uncaria Tomentosa isi are originile in zona tropicala a Padurii Amazoniene, o zona deosebita si unica, care dispune de o fauna si flora specifica, bine cunoscuta pentru peisajele sale spectaculoase.Denumirea de Gheara Matei provine de la spinii care au forma unor gheare (sau carlige), planta aratand asemanator cu vita de vie. Lungimea acestei plante poate atinge 30 de metri, prezinta flori dese, mici si galbene, iar partile care se folosesc in scop medicinal sunt radacinile si scoarta.

In America de Nord si Europa exista doua specii de Gheara Matei care se utilizeaza in terapii naturiste - Uncaria tomentosa si Uncaria guianensis - ambele dispunand de proprietati specifice si utilizari diferite. Totusi, Uncaria Tomentosa este cea mai cercetata pentru uz medical pentru proprietatile ei imunomodulatoare. Uncaria Tomentosa se divide si ea in doua tipuri, cu proprietati distincte si compusi activi.

Beneficii - Gheara Matei

Gheara-matei contine cinci categorii de compusi: alcaloizi, polifenoli, triterpine, glicoside si fitosteroli. Cercetarile de laborator facute in tari precum Austria, Germania, Ungaria, Italia, Anglia si Peru au demonstrat ca acesti compusi detin proprietati de intarire a sistemului imunitar, antimicrobiene, antitumorale, antivirale, antiinflamatorii, antialergice si antioxidante.

  • Sustine sistemul imunitar: aceasta planta are capacitatea de a sustine sistemul imunitar, ajutand la prevenirea si ameliorarea infectiilor, intr-un mod eficient. Un studiu clinic a demonstrat ca administrarea a 700 mg de extract de Gheara Matei pe perioada a doua luni, contribuie la sporirea numarului de globule albe, esentiale in prevenirea/remedierea infectiilor. Astfel, Gheara Matei s-a dovedit eficienta in cresterea raspunsului imunitar.
  • Inhiba celulele canceroase: o serie de studii clinice au demonstrat si evidentiat ca extractul din Gheara Matei poate fi folosit in terapiile antitumorale, deoarece previne multiplicarea celulelor anormale. Planta s-a dovedit eficienta, impiedicand dezvoltarea celulelor tumorale, in cazul cancerul de san, dar si al leucemiei.
  • Proprietati antiinflamatorii: extractul din Gheara Matei reduce inflamatiile, dar si durerile si discomfortul cauzat de artrita. In cadrul unei cercetari, 45 de pacienti care acuzau dincomfort osteoarticular au fost monitorizati doua saptamani, iar cei carora li s-a administrat extractul din Gheara Matei au simtit ameliorari dupa doar o saptamana. 
  • Protectie pentru cartilaje si articulatii: Gheara Matei conform unor studii,  poate proteja cartilajul - tesutul cu rol de amortizor intre oase, de la nivelul incheieturilor. Deteriorarea cartilajului este caracteristica in special in cazul osteoartritei si reumatismului. Intr-un studiu, celulele din cartilajul uman au fost expuse interleukinelor-1 beta, iar substantele din aceasta planta au ajutat la stimularea regenerarii tesuturilor conjunctive. Efectele sale antiinflamatoare se pot observa inclusiv in sustinerea unui sistem osos sanatos, diminuarea durerilor articulare si cresterea mobilitatii.
  • Ameliorarea simptomelor artritei reumatoide: la fel ca in cazul osteoartritei, Gheara Matei are capacitatea de a reduce inflamatia din corp, ameliorand simptomele artritei reumatoide.
  • Are capacitatea de a repara ADN-ul: cercetatorii au demonstrat ca Gheara Matei protejeaza integritatea ADN-ului, in fata actiunii radicalilor liberi, care pot influenta aparitia afectiunilor grave. Pentru a determina daca Gheara Matei poate proteja ADN-ul de stresul oxidativ, s-a efectuat un studiu pe celulele epiteliale umane. S-a concluzionat ca un extract lichid din Gheara Matei a reusit sa protejeze celulele epiteliale de radiatia cu ultraviolete. In cazul terapiilor oncologice precum chimioterapia, citostaticele, radioterapia, care au un rol important in gestionarea cancerului, prin actiunea compusilor lor pot favorizeaza deteriorarea ADN-ului si a celulelor sanatoase. In cadrul testelor unor adulti voluntari care au urmat chimioterapia sau radioterapia,  li s-a administrat timp de 8 saptamani extract din Gheara Matei si astfel s-au inregistrat scaderi in gradul de deteriorare a ADN-ului cat si imbunatatiri ale capacitatii acestuia.

Curiozitati - Gheara Matei

  • Gheara Matei are o istorie indelungata si impresionanta in America Latina, fiind folosita pentru proprietatile sale medicinale din timpul civilizatiei Inca. 
  • populatiile indigene din Anzi utilizau Gheara-Matei in tratarea inflamatiilor, reumatismului, ulcerului gastric, dizenteriei si tumorilor, iar in America Latina, a fost utilizata in cazul afectiunilor intestinale, ranilor si artritei. 


La momentul de fata, multi oameni cauta si incearca metode alternative de tratament pentru diferite afectiuni acute sau cronice. Terapiile care utilizeaza  extractul de Gheara Matei pot oferi o alegere alternativa, in afara chimioterapiei si radioterapiei, in special pentru pacientii cu afectiuni grave, dar nu numai. Fie ca extractul de Gheara Matei este administrat profilactic sau terapeutic, acesta aduce o gama larga de beneficii organismului, datorita proprietatilor terapeutice care il recomanda.

Drept urmare, daca doriti sa introduceti in dieta dumneavoastra extractul din Gheara Matei, suplimentul Oncoforte este alegerea ideala!