EPA
EPA este un acid gras polinesaturat, care actioneaza ca un precursor metabolic al unor lipide importante, cunoscute sub numele de prostaglandine. Prostaglandinele controleaza procesele critice, cum ar fi inflamatia, fluxul sanguin sau formarea cheagurilor de sange. EPA poate fi gasit in peste, uleiul de krill si in fructele de mare de apa rece.
Organismul uman are capacitatea de a sintetiza aceasta molecula in forma sa initiala. EPA si DHA sunt ambele omega-3, de care corpul norstru are nevoie in cantitati mari, pentru a putea beneficia de toate beneficiile pe care le ofera.
Beneficii - EPA
Iata principalele beneficii pe care EPA le aduce sanatatii organismului nostru:
- Scade riscul aparitiei afectiunilor cardio-vasculare: EPA ajuta la prevenirea acumularii de depozite de calciu in artere. Acumularea de calciu poate ingusta arterele si reduce fluxul sanguin. De asemenea, EPA ajuta la scaderea nivelului de trigliceride din sange, acestea fiind un factor de risc major pentru afectiunile cardiace. Totodata, DHA ajuta la scaderea tensiunii arteriale, la reglarea colesterolului (creste colesterolul bun - HLD si il scade pe cel rau - LDL), reduce simptomele sindromului metabolic (glicemia cresuta, obezitate abdominala, trigliceride crescute, tensiune arteriala crescuta si colesterol HDL scazut) si previne formarea cheagurilor de sange.
- Amelioreaza tulburarile mintale si declinul cognitiv: persoanele care consuma in mod regulat omega-3 prezinta un risc mai mic de a dezvolta depresie, comparativ cu cei care au deficit. De asemenea, s-a descoperit ca adolescentii cu ADHD prezinta niveluri deficitare de omega-3 in organism, comparativ cu cei sanatosi. De asemenea, unele studii au descoperit corelatii intre omega-3 si o scadere a violentei si a comportamentului antisocial. In cazul afectiunilor neurodegenerative, omega-3 are efect neuroprotector asupra persoanelor cu dementa, declin mintal sau Alzheimer. Se spune ca administrarea unei cantitati mai mari de omega-3 poate contribui la incetinirea sau chiar la inversarea declinului cognitiv.
- Reduce inflamatia: EPA ajuta la scaderea inflamatiei la nivelul intregului sistem, cauza principala a majoritatii afectiunilor. S-a descoperit ca suplimentarea cu omega-3 poate reduce inflamatia cauzata de acumularea de grasime in cazul afectiunilor hepatice non-alcoolice.
- Benefic pentru dezvoltarea fatului/sugarului: este esential ca bebelusii si a copiii sa obtina o cantitate optima de DHA si EPA, astfel incat creierul si ochii lor sa se dezvolte complet si corect. Copiii ale caror mame au luat suplimente cu omega-3 in timpul sarcinii obtin rezultate mai bune la testele de procesare mentala, psihomotorie, coordonare ochi-mana si procesare auditiva la varste intre 9 luni - 4 ani. De asemenea, in cazul acestor copii, riscul aparitiei ADHD este foarte redus. EPA este un ingredient de baza in gama de produse Fertilovit, special conceputa pentru suportul fertilitatii atat feminine, cat si masculine. Suplimentele Fertilovit sunt elaborate de Gonadosan, companie elvetian-austriaca, care a dezvoltat un intreg program de nutritie, esential cresterii si mentinerii fertilitatii, incepand din perioada preconceptionala pana la sarcina.
- Imbunatateste calitatea somnului: copii, daca au deficit de omega-3, tind sa dezvolte tulburari ale somnului. In cazul adultilor, nivelurile scazute de omega-3 sunt asociate cu apnee obstructiva de somn.
- Sustine sanatatea oaselor si articulatiilor: EPA, acest acid gras, este recunoscut pentru capacitatea sa de a favoriza absorbtia calciului in organism, imbunatatind sanatatea oaselor si sinteza colagenului osos. Conform unui studiu efectuat pe persoane in varsta, suplimentarea cu EPA a dus la o marire a densitatii osoase, comparativ cu grupul placebo, a caror densitate osoasa a continuat sa scada. (Calcium, gamma-linolenic acid and eicosapentaenoic acid supplementation in senile osteoporosis).
- Risc redus de cancer: persoanele care consuma mai multi omega-3 (DHA si EPA) prezinta un risc redus de cancer colorectal, conform unor observatii din Scotia si China.
- Previne si amelioreaza afectiunile autoimune: afectiunile autoimune includ colita ulceroasa, lupusul, artrita reumatoida, sindromul intestinului permeabil si altele. S-a descoperit o legatura intre aportul ridicat de omega-3 si un risc diminuat de dezvoltare a afectiunilor autoimune, dar si o imbunatatire a simptomelor acestora, daca deja exista.
In concluzie, EPA este un element esential in buna functionarea a organismului, gratie numeroaselor beneficii pe care le aduce sanatatii noastre. EPA poate fi administrat atat terapeutic, cat si profilactic.