Cuscuta

Cuscuta chinensis (in lb eng. se mai numeste si dodder) este o planta din familia Convolvulaceae, utilizata la scara larga in medicina traditionala chineza, in special pentru imbunatatirea functiei sexuale, prevenirea si ameliorarea afectiunilor cardiovasculare si a osteporozei. Aceasta este originara din China, fiind folosita si in Nepal pentru proprietatile sala terapeutice.

Cuscuta are aspectul asemanator cu cel al vitei de vie, are o culoare galbena, nu are frunze, iar tulpina este foarte delicata si subtire (de aproximativ 1 mm grosime). De asemenea, planta este prevazuta cu flori (in forma de clopot, culoarea variaza de la alb, roz, galben si crem), care au un miros patrunzator si dulce. Cuscuta produce capsule globulare cu diametrul de 3–4 mm care contin pana la 4 seminte. Semintele sunt minuscule si sunt produse in cantitati mari. Semintele sunt maro, galbene sau gri, avand un diametru de 1–2 mm.

Compusii activi din cuscuta sunt: alcaloizii, flavonoidele, saponinele, fenolicii, lignanii, taninurile si acizii grasi, acestia fiind utili in diferite moduri, mai ales pentru proprietatile lor antibacteriene, antioxidante, hepatoprotectoare, antiinflamatorii, antitumorale.


Beneficii - Cuscuta

  • Imbunatateste feritlitatea: Cuscuta este recunoscuta pentru efectele sale benefice asupra fertilitatii, stimuland productia de spermatozoizi si protejand sperma. De asemenea, echilibreaza nivelul hormonilor masculini, previne deteriorarea oxidativa si apoptoza celulei spermatogene. De asemenea, cuscuta imbunatateste functia erectila, avand efecte benefice asupra apetitului sexual. Toate aceste beneficii sunt inglobate in gama de produse Tianli, produse dedicate persoanelor care intampina probleme in functia erectila, avand efecte benefice asupra aparatului reproducator masculin si sustinand obtinerea unor erectii calitative si durabile.
  • Efect antioxidant si anti-aging: polizaharidele din compozitia plantei cuscuta au capacitatea de proteja tesutul cerebral si de a preveni imbatranirea prematura.
  • Stimuleaza imunitatea: cuscuta stimuleaza sistemul imunitar deoarece imbunatateste timusul si splina.
  • Imbunatateste sistemul osos si cartilajele: semintele de cuscuta pot imbunatati densitatea osoasa si pot promova repararea cartilajului hialin.
  • Efect anti-diabetic: datorita polizaharidelor din compozitia cuscutei, nivelul zaharului din sange este echilibrat. 
  • Imbunatateste vederea: poate reduce gradul de opacitate al cristalinului si poate intarzia si ameliora cataracta indusa de galactoza.
  • Efect antimicrobian: semintele de cuscuta inhiba semnificativ activitatea unei game largi de bacterii, inclusiv P. aeruginosa, S. aureus, S. dysenteriae, S. boydii și E. coli.

Cinste tuturor proprietatilor medicinale pe care le detine, cuscuta poate fi administrata atat profilactic, cat si terapeutic, fiind utilizata la scara larga in intreaga lume. Totusi, a castigat cea mai mare popularitate datorita semintelor care servesc ca solutie naturala pentru infertilitatea masculina, imbunatatind mobilitatea spermatozoizilor, crescand cantitatea de hormoni masculini, prin declansarea hormonilor luteinizanti.