Cordyceps

Cordyceps este o ciuperca care se formeaza din anumite omizi din regiunile muntoase ale Chinei. Ciupercile Cordyceps isi ataca gazda, ii inlocuiesc tesutul si incoltesc, luand forma unor tulpini lungi si subtiri care cresc in afara corpului gazdei.

Ciupercile Cordyceps au fost colectate manual, uscate si folosite in medicina traditionala de secole pentru a preveni si ameliora oboseala, afectiunile rinichilor și disfunctiile erectile. Suplimentele si produsele care contin extract de Cordyceps au devenit din ce in ce mai populare in zilele noastre, datorita numeroaselor beneficii pentru sanatate.

Dintre cele peste 400 de specii de Cordyceps descoperite, doua au atras atentia cercetatorilor: Cordyceps sinensis și Cordyceps militaris.Beneficii - Cordyceps

  • Stimuleaza performanta sportiva: ciuperca Cordyceps creste productia de moleculei de adenozin trifosfat (ATP), care este esentiala in productia de energie si furnizarea acesteia catre muschi. In cadrul unui studiu, un grup de specialisti au testat efectele lor asupra capacitatii fizice la 30 de adulti in varsta si sanatosi, care au utilizat o bicicleta stationare pentru a face exercitii fizice. Subiectii au primit fie 3 grame pe zi de extract de Cordyceps, fie un supliment placebo, timp de sase saptamani. Pana la sfarsitul studiului, VO2 max (nivelul oxigenului din organism in timpul executarii unor exercitii fizice) a crescut cu 7% la subiectii care au luat extractul de Cordycep, pe cand persoanel carora li s-a administrat pilula placebo nu au prezentat nicio schimbare. Intr-un alt studiu intitulat Cordyceps militaris improves tolerance to high intensity exercise after acute and chronic supplementation, s-au testat efectele ciupercii Cordyceps asupra performantei fizice la adultii mai tineri. Dupa trei saptamani, VO2 max al subiectilor a crescut cu 11%.
  • Efecte anti-aging: in Asia, in medicina traditionala chineza, varstnicii au utilizat ciuperca Cordyceps pentru a-si intari organismul, pentru a reduce oboseala si pentru a-si imbunatati performantele sexuale. Avand un continut bogat in antioxidanti, ciuperca Cordyceps este excelenta pentru a revigora si tonifia organismul, radicalii liberi fiind neutralizati cu mai multa usurinta.
  • Efecte anti-tumorale: potentialul ciupercii Cordyceps in legatura cu incetinea dezvoltarii celulelor tumorale a starnit un interes semnificativ in ultimii ani. S-a constatat ca planta poate inhiba cresterea numarului de celule canceroase umane, incluzand cancerul pulmonar, cancerul de colon, cancerul de ficat si de piele. Totodata, ciuperca Cordyceps s-a dovedit eficienta in ameliorarea simptomelor cauzate de chimioterapie si radioterapie.
  • Efect antiinflamator: inflamatia este raspunsul natural al corpului impotriva infectiilor din organism, insa o inflamatie de durata poate duce la aparitia unor afectiuni mai grave. Cercetarile au aratat ca atunci cand celulele umane sunt expuse la Cordyceps, proteinele speciale care cresc inflamatia in organism devin suprimate. Datorita acestor efecte, specialistii au concluzionat ca Cordyceps poate servi ca un supliment antiinflamator util.
  • Sustine sanatatea inimii: la momentul actual, in China, Cordyceps a fost aprobat ca terapie pentru aritmie, o afectiune caracterizata prin batai prea lente sau prea rapide ale inimii inimii.  
  • Adjuvant in gestionarea diabetului zaharat: diabetul este o afectiune care se manifesta prin incapacitatea organismului de a raspunde la insulina, un hormon care transporta glucoza in celule, pentru a furniza energie. Ciuperca Cordyceps are capacitatea de a mentine nivelul normal al zaharului in sange, prin imitarea insulinei.
  • Imbunatateste performantele sexuale: ciuperca Cordyceps a castigat popularitate si pentru efectele sale afrodiziace, fiind utilizata in diverse culturi pentru ameliorarea impotentei. Aceasta imbunatateste functia erectila, stimuleaza productia de sperma si optimizeaza performanta sexuala (crescand nivelul energiei in tot organismul). Gama de produse Toot Up promoveaza sanatatea prostatei si sprijina vitalitatea organismului, ameliorand disfunctiile erectile.


Ciuperca Cordyceps este bine cunoscuta in medicina traditionala chineza, fiind folosita de secole in gestionarea multor afectiuni si poate fi administrata atat terapeutic, cat si profilactic.