Coada-soricelului

Coada-soricelului (Achillea millefolium) este o planta perena din familia Asteraceae, fiind cea mai cunoscuta specie din genul Achillea, datorita multitudinii de proprietati si utilizari terapeutice atat in medicina traditionala, cat si in cea conventionala.

Planta ciubotica-cucului este originara din regiunile temperate din emisfera nordica, inclusiv America de Nord, Europa si Asia. Are frunzis asemanator unei ferigi si flori colorate in rosu, roz, galben si alb.


Beneficii - Coada-soricelului

Florile si frunzele de coada-soricelului se bucura de un continut bogat in nutrienti si fitonutrienti, compusi vegetali, care apar in mod natural in plante.

Compusii fitochimici antiinflamatori care promoveaza sanatatea includ flavonoidele, carotenoidele si terpenele. Antioxidantii din coada-soricelului includ: sesquiterpenoide, izopaulitina, apigenina, luteolin, casticina, psilostachiina, desacetilmatricarina, artemetina, centaureidina.

Iata principalele utilizari terapeutice ale plantei de coada-soricelului:

  • Efect antiinflamator: medicina traditionala din China, Europa si India a utilizat coada-soricelului pentru a calma inflamatia in cazul multor afectiuni, in special cele intestinale si ale tractului reproducator feminin. S-a demonstrat ca extractele din coada-soricelului au proprietati antiinflamatorii. Se crede ca proprietatile antiinflamatorii se datoreaza continutului generos de flavonoide.
  • Induce somnul si calmeaza anxietatea: inca din vremurile de mult apuse, coada-soricelului a fost utilizata datorita efectelor sale sedative, avand capacitatea de a ameliora starile de depresie si anxietate, dar si de a inducuce somnul.
  • Ajuta la ameliorarea amenoreei: coada-soricelului a fost utilizata de secole in medicina traditionala pentru incurajarea sangerarii in anumite conditii de sanatate, ca de exemplu - amenoreea, care se manifesta prin absenta ciclului menstrual. Fiind o planta emenagoga, coada-soricelului ajuta la stimularea fluxului sanguin in zona pelviana, dar si in uter, incurajand menstuatia. 
  • Imbunatateste sanatatea tesutului pielii: agentii inflamatori din compozitia plantei de coada-soricelului au un impact pozitiv asupra PH-ului pielii. Mai mult decat atat, este un antiseptic natural, prevenind astfel infectarea ranilor.
  • Amelioreaza mastita: mastita se manifesta printr-o infectie la nivelul sanilor, care se intalneste mai ales in cazul femeilor care alapteaza. Coada-soricelului are capacitatea de a ameliora durerea din zona mameloanelor, avand proprietati atat antibacteriene, cat si antiinflamatorii.
  • Imbunatateste sanatatea gastro-intestinala: activitatea antispastica a plantei de coada-soricelului o face utila in gestionarea afectiunilor gastrointestinale nedorite, precum diareea, flatulenta si crampele. Planta inhiba contraciile muschilor netezi si determina un efect calmant asupra sistemului gastro-intestinal prin diferite mecanisme - modificarea canalelor de calciu, a receptorilor colinergici si a productiei de oxid nitric.
  • Poate servi ca adjuvant in gestionarea hipertensiunii arteriale: un studiu din anul 2013, publicat in Phytotherapy Research, a  evaluat activitatile hipotensive, vasodilatatoare si bronhodilatatoare ale plantei de coada-sircelului, evindetiind capacitatea sa de a scadea tensiunea arteriala ridicata, de a relaxa vasele de sange si de a imbunatati respiratia (Blood pressure lowering, cardiovascular inhibitory and bronchodilatory actions of Achillea millefolium).


Coada-soricelului are nenumarate prorpietati terapeutice, iar din acest motiv, este un ingredient des in intalnit in gama de produse Nera Plant Laboratoare Manastiresti, gama care promoveaza medicina crestina. Produsele Nera Plant sunt create de maicutele de la Manastirea Nera, fiind alcatuite din ingredente alese cu grija, culese chiar din productia proprie a Manastirii.