Coada-calului

Coada-calului (Equisetum arvense L.) este o planta perena, care apartine genului Equisetum. Exista cel putin 15 specii diferite de Equisetum in intreaga lume, iar denumirea de coada-calului este numele general care descrie intregul grup. 


Coada-calului creste pe solurile umede si bogate, in zonele cu clima temperata din emisfera nordica, inclusiv Asia, America de Nord si Europa. Planta creste adesea in apropierea zonelor umede si joase. Planta creste adesea in apropierea zonelor umede si joase. Rizomii de coada-calului se pot adanci in sol pana la 1.8 m adancime, permitandu-i plantei sa reziste la multe conditii.



Beneficii - Coada-calului

Coada-calului detine o gama larga de component benefice, precum: calciu, sodiu, magneziu, fier, zinc, folat, vitamina E, vitamina K, cupru, compusi fenolici, vitamina C, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), clorofila, acid chinurenic. 

Coada-calului este folosita pentru o varietate de afectiuni, avand urmatoarele proprietati medicinale: 

  • Intareste unghiile fragile: extractul de coada-calului s-a dovedit eficient in ameliorarea afectiunilor de la nivelul unghiilor. S-a efectuat un studiu pe 22 de femei cu modificari ale placii unghiale. Acestea au aplicat produsul de testat care continea coada-calului in mod aleatoriu pe unghiile unei singure maini, in zile alternative, timp de 14 zile. Produsul pe baza de coada-calului testat in cadrul studiului a imbunatatit semnificativ despicarea, fragilitatea si canelurile longitudinale de pe suprafata unghiilor (Equisetum arvense in a new transungual technology imporves nail structure and appearance).
  • Stimuleaza cresterea parului: silicele din compozitia plantei de coada-calului un mineral care a fost asociat cu cresterea parului, precum si cu imbunatatirea aspectului pielii si cu intarirea unghiilor. De asemenea, coada-calului contine o cantitate generoasa de antioxidanti, care si ei imbunatatesc sanatatea firului de par. Antioxidantii ajuta la scaderea microinflamatiei si a imbatranirii fibrelor de par, cauzate de radicalii liberi si stresul oxidativ. De asemenea, continutul mare de siliciu din fibrele de par imbunatateste rezistenta firelor de par, rezultand o diminuare a caderii acestuia, precum si o luminozitate crescuta, conferindu-i parului un aspect mai sanatos.
  • Ajuta la ameliorarea afectiunilor articulare: planta de coada-calului este cunoscuta pentru prorprietatile sale antiinflamatorii, avand o lunga istorie in calmarea inflamatiei. Din acest motiv, coada-calului a atras atentia cercetatorilor din ce in ce mai mult, bucurandu-se de studii clinice efectuate in laboratoare profesionale. Cercetatorii au demonstrat ca extractul de coada-calului are atat potential antiinflamator, cat si efect imunomodulator, asupra limfocitelor B si T. Aceste limfocite se mai numesc si celule B (celule maduvei osoase) si celule T (celule timusului), considerate intaritoare ale sistemului imunitar. 
  • Proprietati antimicrobiene: un agent antimicrobian are capacitatea sa opreasca proliferarea microbilor, precum virusii, bacteriile, parazitii sau ciupercile. Extractul de coada-calului s-a dovedit a fi un gent antimicrobian excelent.
  • Amelioreaza edemul: fiind un diuretic natural, coada-calului s-a dovedit a fi eficienta in ameliorarea simptomelor edemului periferic.
  • Stimuleaza vindecarea ranilor si amelioreaza arsurile: deoarece contine silice (un amestec de siliciu si oxigen), coada-calului are capacitatea de a imbunatati elasticitatea si rezistenta pielii. De asemenea, daca este aplicata cutanat, planta de coada-calului amelioreaza arsurile si leziunile de pe suprafata pielii.

Coada-calului este un ingredient des intalnit in gama de produse Nera Plant Laboratoare Manastiresti, gratie gamei largi de aplicare si a proprietatile benefice pe care le are asupra organismului nostru.