Ciubotica-cucului
Ciubotica-cucului (Primula veris/ Primula officinalis Hill) este o planta perena si erbacee, cu flori, din familia Primulaceae. Ciubotica-cucului isi are originile in Europa temperata si Asia de vest si, desi este absenta in zonele anglo-saxone, inclusiv o mare parte din nord-vestul Scotiei, apare totusi in cele mai nordice regiuni, precum Sutherland, Orkney si Scandinavia. Ciubotica-cucului se bucura de numeroase denumiri: cuckoo-cuckoo, agulla, angelina sau floarea Sfantului Petru.
Ciubotica-cucului este o planta semipervirescenta, care creste pana la 25 de cm, prezinta o rozeta de frunze de 5-15 cm lungime si 2-5 cm latime. Florile sunt de un galben intens, sunt foarte parfumate si catifelate, avand forma unei palnioare si apar primavara, in grupuri de cate 10-30 de flori, pe o singura tulpina. Arareori, ciubotica-cucului poate avea culoarea rosie sau portocalie.
Din nefericire, ciubotica-cucului se regaseste pe lista speciilor pe cale de disparitie, iar in anul 2016 a fost declarata floarea anului de catre Fundatia Loki Schmidt, din Hamburg, Germania.
- Amelioreaza afectiunile trcatului digestiv: deoarece dispune de un continut generos de fibre alimentare (pectina), ciubotica-cucului este foarte indicata persoanelor care se confrunta cu constipatia. Planta promoveaza miscarile intestinale regulate si contribuie la calmarea afcetiunilor digestive,precum durerile abdominale sau disconfortul provocat de diaree.
- Amelioreaza raceala si gripa: datorita continutului bogat in vitamina C, ciubotica-cucului poate reduce severitatea si durata simptomelor specifie gripei si racelii. Mai mult decat atat, ajuta is la reducerea congestiei nazale cauzate de infectiile respiratorii.
- Opreste sangerarile abundente: in medicina traditionala, ciubotica-cucului a fost utilizata deseori pentru hemoragii sau tulburari de sangerare, precum sangerarile abundente din timpul ciclului menstrual sau dupa nastere, sangerari nazale.
- Amelioreaza simptomele astmului: atunci cand ciubotica-cucului este administrata sub forma de ceai sau tinctura, contribuie la ameliorarea simptomelor astmului. Acest lucru se datoreaza continutului bogat in bioflavonoide si quercetina, compusi care inhiba raspunsul inflamator, impreuna cu alte componente ale plantelor, cum ar fi saponinele, flavonele si cumarinele, care poseda cu toatele proprietati antiinflamatorii.
- Ajuta la reglarea ritmului cardiac: deoarece contine potasiu, ciubotica-cucului ajuta la reglarea ritmului inimii, in acelasi timp echilibreaza tensiunea arteriala crescuta, amelioreaza simptomele anginei si de asemenea, greata asociata cu tulburarile cardiace, precum palpitatiile.
- Amelioreaza insomniile si starile de anxietate sau depresie: atunci cand este administrata inainte de culcare, ajuta la inducerea somnului si calmeaza starile de anxietate si depresie, favorizand o stare generala de bine so calm.
- Amelioreaza afectiunile pielii: atunci cand este transformata in unguent si aplicata pe piele, ciubotica-cucului ajuta la remedierea psoriazisului, eczemelor, dermatitei sau a altor afectiuni cronice ale pielii (de regula uscate), favorizand vindecarea mai rapida a tesuturilor iritate si restabilind elasticitatea celulelor imbatranite ale pielii.