Cirese
Ciresul este un fruct din genul Prunus. Exista doua tipuri binecunoscute de cirese. Acestea includ speciile derivate din Prunus avium (ciresul dulce sau salbatic) si cele derivate din Prunus cerasus (visinul). Ciresele sunt originare din regiunile temperate din emisfera nordica, cu doua specii din America, trei din Europa si restul din Asia.
Culoarea cireselor pot varia de la galben la rosu-visiniu. De asemenea, toate soiurile sunt foarte bogate in fibre, vitamine si minerale. De asemenea, ciresele si-au castigat popularitatea si datorita caracteristicilor dulci si suculente, fiind unul dintre cele mai iubite tipuri de fructe la nivel mondial.
Beneficii - Cirese
Ciresele prezinta urmatorii nutrienti: proteine, calorii, carbohidrati, fibre, vitamina C, vitamina K, potasiu, cupru si mangan. Vitamina C este esentiala pentru mentinerea unui sistem imunitar puternic si a sanatatii pielii, in timp ce potasiul este absolut necesar muschilor si contractiei acestora, pentru functia nervoasa, reglarea tensiunii arteriale si nu numai.
Iata pricipalele beneficii ale cireselor:
- Sursa bogata de antioxidanti: antocianinele si cianidina sunt doua componente care poseda proprietati antioxidante foarte potente, neutralizand efectele radicalilor liberi si ai stresului oxidativ. Mai mult decat atat, ciresele ajuta la reducerea efectelor radicalilor liberi de la nivelul ochilor. Degenerescenta maculara si glaucomul sunt cauzate de radicalii liberi si stresul oxidativ. Prin degenerenta musculara, intelegem pierderea vederii asociata cu varsta, iar vederea incetosata se refera la deteriorarea maculei sau a centrului ochiului. De-a lungul timpului, capacitatea de a citi sau de a indeplini sarcinile zilnice poate fi afectata negativ.
- Promoveaza pierderea in greutate: ciresele au o compozitie saraca in calorii. Specialistii au realizat numeroase studii asupra cireselor si au concluzionat ca pot ajuta la reducerea cantitatii de grasimi din sange.
- Pot imbunatati sanatatea sistemului cardiovascular: datorita compozitiei bogate in antioxidanti, ciresele contribuie la imbunatatirea sanatatii inimii. Cercetarile sugereaza ca antocianinele si fibrele din cirese contribuie la mentinerea sanatatii inimii prin reducerea factorilor de risc metabolici, echilibrand nivelul de colesterol LDL.
- Efect antiinflamator: un studiu intitulat publicat in Jurnalul Societatii Internationale de Nutritie Sportiva a evaluat capacitatea cireselor de a reduce leziunile musculare si durerea in timpul exercitiilor fizice intense. De-a lungul studiului, 54 de alergatori sanatosi au alergat in medie 16 mile pe o perioada de 24 de ore. Participantii au baut 355 de mililitri de suc de cirese sau o bautura de cirese placebo, de doua ori pe zi, timp de sapte zile inainte de eveniment, dar si in ziua cursei. Ambele grupuri au raportat o crestere a durerii dupa cursa, dar grupul cu suc de cirese a raportat o crestere semnificativ mai mica a durerii comparativ cu grupul placebo. Se crede ca acest lucru se datoreaza proprietatilor antiinflamatorii ale cireselor. Participantii au raportat ca au resimtit durere musculara dupa alergare, insa a fost redusa la minimum, datorita efectului antiinflamator al cireselor.
- Amelioreaza osteoartrita: osteoartrita este o afectiune degenerativa a articulatiilor, care apare atunci cand cartilajul dintre oase se uzeaza, nemaifiind capabile sa protejeze si sa amortizeze oasele. Un studiu realizat la Centrul de Cercetare a Osteoartritei a evaluat 58 de pacienti nediabetici cu osteoartrita carora le-a fost administrate zilnic doua masuri de cate 200 ml de suc de cirese, timp de sase saptamani. La sfarsitul studiului, s-au inregistrat rezultate pozitive, sucul de cirese reusind sa amelioreze simptomele specifice osteoartritei.
- Imbunatateste calitatea somnului: melatonina este un hormon produs de glanda pineala, o glanda mica din centrul creierului, care ajuta la controlul ciclurilor de somn si trezire. Terapia cu cirese a dus si la cresteri semnificative duratei si eficienei somnului. Astfel, suplimentele pe baza de cirese ajuta imbunatatirea calitatii somnului.
Ciresele sunt unele dintre cele mai populare fructe din intreaga lume, atat datorita gustului delicios, cat si datorita nutrientilor care contribuie la imbunatatirea functiilor organismului. Daca doriti sa va bucurati de toate aceste beneficii, gama de produse Flavin este special conceputa pentru a reduce daunele stresului oxidativ, stoparea dezvoltarii celulelor deteriorate, cresterea activitatii sistemului imunitar si imbunatatirea functiilor organismului.