Cimbru
Cimbrul (Thymus vulgaris) este o planta care apartine familiei de menta (Lamiaceae). Planta este o ruda apropiata a genului de oregano Origanum.Planta de cimbru este cultivata in prezent in intreaga lume, iar frunzele proaspete sunt de regula uscate si folosite ca si condimente pentru mancare.
Planta se regaseste in zeci de soiuri, insa cimbrul francez este considerat cel mai comun.Cimbrul nu este numai unul dintre cele mai populare condimente din intreaga lume, ci se bucura si de o lunga istorie medicala. De exemplu, in epoca Imperiului Roman, era consumat pentru a preveni si ameliora simptomele otravirii.
Conform unui raport din 2018, cimbrul prezinta proprietati antimicrobiene, antiinflamatorii, antioxidante, anticancerigeneze si antispastice (Thymol, thyme, and other plant sources: Health and potential uses).
In ultima perioada, cimbrul a fost din ce in ce mai apreciat deoarece face fata cu brio in apararea sistemului imuniar si respirator, dar si sistemului digestiv, nervos si nu numai. Mai mult decat atat, cimbrul ajuta la eliminarea atat a germenilor/virusilor, cat si a radicalilor liberi, despre care cunoastem ca accelereaza procesul de imbatranire.

Beneficii - Cimbru
Componenta principala a extractului de cimbru si a uleiului esential este timolul, un compus responsabil de proprietatile sale antiseptice. Din acest motiv, uleiul de cimbru este folosit in mod obisnuit atat in apa de gura, cat si in compozita pastelor de dinti. De asemenea, deoarece timolul elimina ciupercile, este adesea adaugat in dezinfectantele si in cremele antifungice.
Mai mult decat atat, cimbrul contine si carvacrol care, de asemenea, detine o varietate de flavonoide - inclusiv apigenina, naringenina, luteolina si timonina. Aceste flavonoide cresc capacitatea antioxidanta a cimbrului, promovand sanatatea generala a organismului.
In compozitia cimbrului regasim urmatoarele: carbohidrati, proteine, fibre, vitamina C, vitamina A, fier si mangan.
- Sprijina sistemul imunitar: compusii activi din cimbru ar putea fi capabili sa inhibe dezvoltarea celulelor tumorale. Mai precis, carvacrolul este o componenta majora a uleiului esential de cimbru, care are proprietati antitumorale, facand din acesta un potential aliment pentru prevenirea cancerului. De asemenea, un studiu clinic recent, publicat in Anti-Cancer Drugs, a constatat ca carvacrolul a inhibat proliferarea si migrarea celor doua linii celulare de cancer de colon. In general, cercetarile arata ca carvacrolul are potential terapeutic atat pentru prevenirea, cat si pentru ameliorarea cancerului de colon (Carvacrol inhibits proliferation and induces apoptosis in human colon cancer cells).
- Protejeaza sanatatea bucala: dupa cum am mentionat anterior, extractul din cimbru este folosit in produse dentare, precum pastele de dinti si apa de gura. Compusii din aceasta planta pot ajuta la prevenirea dezvoltarii infectiilor bucale si la mentinerea dintilor sanatosi, prin diminuarea placii si a cariilor.
- Previne/amelioreaza bronsita: unele dintre cele mai comune utilizari ale cimbrului au fost remedierea in mod natural a tusei, bronsitei si a altor afectiuni respiratorii. Un studiu a utilizat extractul de cimbrul pentru producerea unui remediu oral. Grupul carora i s-a administrat suplimentul a avut o reducere cu 50% a crizelor de tuse, care a fost obtinuta cu doua zile mai devreme decat in cazul grupului placebo. In plus, cercetarile ulterioare confirma si ele acest lucru si sugereaza ca aceasta planta este un remediu natural eficient pentru bronsita (Efficacy and tolerability of a fluid extract combination of thyme herb and ivy leaves and matched placebo in adults suffering from acute bronchitis with productive cough. A prospective, double-blind, placebo-controlled clinical trial).
- Ajuta la scaderea tensiunii arteriale: s-demonstrat ca ingestia de cimbru produce activitate antihipertensiva, ceea ce il recomanda ca fiind o alegere excelenta, naturista, pentru oricine se confrunta cu simptome de hipertensiune arteriala .
- Amelioreaza durerile in gat: uleiul de cimbru este un puternic antimicrobian natural, fiind astfel un partener de nadejde in ameliorarea durerilor din gat. Continutul sau de carvacrol este un motiv major pentru care este unul dintre uleiurile esentiale de top utilizate pentru ameliorarea durerilor de gat.
- Previne intoxicatiile alimentare: cimbrul are capacitatea nu numai de a ajuta la prevenirea contaminarii alimentelor, dar are abilitatea de a decontamina alimentele contaminate anterior. In mai multe studii publicate in Food Microbiology, cercetatorii au demonstrat ca uleiul esential de cimbru este capabil sa prelungeasca perioada de valabilitate a carnii si a produselor de panificatie, dar si sa decontamineze salata verde inoculata cu Shigella, un organism infectios care provoaca diaree si poate duce la leziuni intestinale majore. (The Effect of the Application of Thyme Essential Oil on Microbial Load During Meat Drying)
Cimbrul este un o planta plina de nutrienti si antioxidanti, care ne protjeaza organismul si sistemul imunitar de diferite afectiuni. In Gama Nera Plant Laboratoare Manastiresti se regaseste adesea cimbrul, gratie gamei largi de proprietati medicinale pe care le prezinta.